Transportmöjlighet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder transportmöjlighet, varianter, uttal och böjningar av transportmöjlighet

Transportmöjlighet synonym, annat ord för transportmöjlighet, vad betyder transportmöjlighet, förklaring, uttal och böjningar av transportmöjlighet.

Vad betyder och hur uttalas transportmöjlighet

Transportmöjlighet uttalas trans|port|möj|lig|het och är ett substantiv.

Ordformer av transportmöjlighet

Singular

transportmöjlighet
obestämd grundform
transportmöjlighets
obestämd genitiv
transportmöjligheten
bestämd grundform
transportmöjlighetens
bestämd genitiv

Plural

transportmöjligheter
obestämd grundform
transportmöjligheters
obestämd genitiv
transportmöjligheterna
bestämd grundform
transportmöjligheternas
bestämd genitiv

Transportmöjlighet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet transportmöjlighet

  1. Kosta–Lessebo Järnväg, KLJ, var en smalspårig järnväg mellan Kosta och Lessebo. Banan var 30 kilometer lång och hade spårvidden 600 mm, i Sverige populärt kallad "tvåfotabana". I början var banan framförallt avsedd för godstrafik, men sedan började man även använda banan för persontrafik. Den främsta anledningen till att Kosta–Lessebo järnväg byggdes var att man behövde bättre transportmöjligheter från Kosta glasbruk. Den vid bruket nyanställde jägmästaren Axel Hummel kom med förslaget att en smalspårig järnväg skulle byggas. (källa)
  2. Mellan 1970 och 2002 mer än halverades andelen av befolkningen som led av undernäring i världen från 37 procent till 17 procent. Minskningen var en effekt av ekonomisk tillväxt och minskad fattigdom i världen, samtidigt som tekniken och transportmöjligheterna förbättrats. Antalet som lider av hunger och kronisk undernäring började öka igen efter FAO:s mätning 1995-1997 på 825 miljoner. Under 2009 beräknade FAO att över en miljard människor i världen gick hungriga, det största antalet någonsin. Enligt den senaste uppskattningen som FAO gjorde 2010 lider 925 miljoner människor av hunger. Det betyder att det fortfarande är långt kvar till att uppnå FN:s millenniemål 1 om att halvera andelen hungriga till år 2015. (källa)
  3. Vid mitten av 1800-talet fanns det cirka 670 brännerier i landet varav 199 låg i Skåne, vilka minskat till ett 100-tal gårds- och andelsbrännerier vid sekelskiftet. I Olseröd hade bönderna 1884 startat ett andelsbränneri och arrendatorn på Folkestorp, Richard Weibull, såg sedan möjligheterna med ett eget ångbränneri i industriellt format, då transportmöjligheterna förbättrats med nyanlagd järnväg och station i byn. Han satsade på en anläggning på gården, som togs i bruk 1909. Både gård och bränneri köptes 1917 av lantbrukaren Per Nilsson, som redan hade ett bränneri på sin egen gård i grannorten Maglehem. Maglehemsbränneriet avvecklades 1939 och produktionen utökades på Folkestorp. I samband med detta gjordes tillbyggnader inklusive ny skorsten. 1959 slogs bränneriet samman med det mindre Olseröds andelsbränneri och bildade Folkestorps andelsbränneri. I och med sammanslagningarna som skett fick bränneriet en relativt stor tilldelning av femtioprocentig sprit ("råsprit"), en mängd som bestämdes av myndigheterna. Folkestorp blev därmed ett av de största brännerierna. (källa)
  4. Innan förbränningsmotorn kom till användning för mindre båtar skedde alla mindre transporter med enkla kombinerade rodd- och segelbåtar utan fock där den ostagade eller för större båtar stagade masten och seglet av typen sprisegel enkelt kunde fällas och lyftas ur båten när det inte användes. Fanns det ingen vind var det enda alternativet att ro båten. Den större roslagsskutan av typ sandkil, vedjakt även kallad "rospigg" eller "storbåt", ett fartyg med en mast och stor segelyta i form av ett gaffelsegel och även fock blev skärgårdens vanligaste fraktfartyg för tyngre och skrymmande last som ved och timmer. Båttypen, som avbildas i Österåkers kommunvapen var i storleksklassen 15 meter lång och relativt bred i förhållande till längden vilket gav en bra lastförmåga med litet djupgående. Det skulle dröja till 1910-talet innan tändkulemotorn kom i allmänt bruk för båtar som på ett radikalt sätt förändrade transportmöjligheterna till sjöss och man blev mindre beroende av väder och vind. (källa)
  5. Internationell handel är ett byte av varor över nationsgränser. I de flesta länderna står handel för en substantiell del av BNP. Den internationella handeln har varit förekommande genom historien (ex. Sidenvägen, Bärnstensvägen). Dock har dess betydelse kommit att öka under senare tid på grund av industrialisering, ökade transportmöjligheter, globalisering, multinationella företag och outsourcing. Faktum är att det är just den ökade förekomsten av internationell handel som kännetecknar "globaliseringen". (källa)
  6. I Sverige blev mjölkindustrin väldigt framgångsrik under 1900-talet på grund av de nya industriella metoderna för pastörisering och förpackning. En aggressiv marknadsföring av mjölken som ett modernt alternativ till andra måltidsdrycker utfördes av framförallt mejeriernas lobbyorganisation, den svenska mjölkpropagandan. Detta lade grunden för en fortsatt stor mjölkkonsumtion i Sverige. Under 1900-talet har nya tekniska framsteg kombinerat med nya transportmöjligheter och liknande betytt en drastisk minskning av antalet mejerier och mjölkproduktionen har därmed centraliserats. Även mjölkbönderna har minskat betydligt, och i januari 2008 fanns det 6 880 av dem i Sverige. (källa)
  7. Under 1900-talet har nya tekniska framsteg kombinerat med nya transportmöjligheter m.m. betytt att mjölkbönderna har minskat betydligt i antal och är numera (2015) omkring 4 200 i hela Sverige. Centraliseringen av mjölkproduktionen har även lett till en minskning av antalet mejerier. (källa)
  8. I kategorin resandet ingår alla de parter som erbjuder nationella och internationella transportmöjligheter för personer, det vill säga med bil, buss, båt, tåg och flyg. (källa)
  9. Bokhandeln, som en egen näringsgren skild från tryckerier och förlag, uppkom under 1500-talet, när den tryckta bokens inkunabelperiod var över. Med de ökande transportmöjligheter som ångfartyg och ånglok erbjöd på 1800-talet fick bokhandeln ökad omfattning och började anta mer organiserade former. Den årliga bokmässan i Frankfurt am Main är världens största och också en av de äldsta. (källa)
  10. Elektricitet, konstbelysning och bättre transportmöjligheter har ökat antalet fiskarter som är möjliga att hålla i akvarium. Flygtransporterna sedan 1960-talet har också sänkt priserna, dock mindre än väntat. De vildfångade arterna kommer mest från Sydamerika. Fiskarna transporteras i plastpåsar som fylls med vatten, luft och syrgas i polystyrenförpackningar som håller temperaturen konstant under flera dygn. Normalt hålls sedan fiskarna hos en grossist i karantän i några veckor innan de säljs till zooaffären. Det händer att de under denna tid behandlas med antibiotika så att sjukdomssymptom (till exempel så kallade ektoparasiter) hålls tillbaka och blommar upp först när fisken är hemma hos kunden. Ett sätt att minska denna risk är att minska stressen för fiskarna, och att inte belasta dem för mycket med avkylning, för snabba vattenbyten eller liknande. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.