Trappgavelhus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trappgavelhus, varianter, uttal och böjningar av trappgavelhus

Trappgavelhus synonym, annat ord för trappgavelhus, vad betyder trappgavelhus, förklaring, uttal och böjningar av trappgavelhus.

Vad betyder och hur uttalas trappgavelhus

Trappgavelhus uttalas trapp|gavel|hus och är ett substantiv.

Ordformer av trappgavelhus

Singular

trappgavelhus
obestämd grundform
trappgavelhus
obestämd genitiv
trappgavelhuset
bestämd grundform
trappgavelhusets
bestämd genitiv

Plural

trappgavelhus
obestämd grundform
trappgavelhus
obestämd genitiv
trappgavelhusen
bestämd grundform
trappgavelhusens
bestämd genitiv

Trappgavelhus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trappgavelhus

  1. Penningby gård är första gången nämnd på 1330-talet. Rester av en medeltida borg finns på Estängen någon kilometer från platsen för det nuvarande slottet. På 1400-talet byggdes en borg på platsen. Den byggdes i etapper om till en slottsbyggnad påbörjad av Birgitta Tordsdotter Bonde. År 1831 eldhärjades slottet, och huset och taket modifierades i samband med branden. Restaurering av torn har senare genomförts. Slottet består av en nästan kvadratisk mittbyggnad och två diagonalt belägna runda torn. De två nedre våningarna, med rum täckta av tunnvalv, är uppförda i gråsten. De två övre, som sannolikt byggts om under 1600-talet är byggda i sandsten. Gården som avbildas i Erik Dahlberghs Sueciaverk som två sammanbyggda trappgavelhus med torn förändrades med dubbla säteritak under en senare ägare Anders Torstenson omkring 1675. Ombyggnadsritningar från denna tid och senare förvaras i Bergshammarsamlingen i Riksarkivet. (källa)
  2. Runt 1228 bildade tiggarmunkar ur Dominikanorden det dåtida Sveriges första dominikanerkloster i Visby. Den äldsta stenhusbebyggelsen med sina karakteristiska trappgavelhus uppfördes utmed Strandgatan. 1263 stod enligt dendrodatering det så kallade "Liljehornska huset" på Strandgatan färdigbyggt. Byggnaden är med sina sju våningar det högsta medeltidshuset i det nuvarande Visby och kan möjligen vara identiskt med det "mycket stora" hus som den till Lübeck utflyttade Visbyrådmannen Henrik Gildehusen 1393 överlät till sina i Visby kvarstannade barn. En annan fortfarande existerande medeltida byggnad vid gatan är det Gamla apoteket. Husets bottenvåning är närmast oförändrad sedan medeltiden. Två bjälkar i taket har dendrodaterats till 1287–1291. Såväl Liljehornska huset som Gamla apoteket tillhör den "andra generationens" medeltida stenhus, byggda över såväl ursprunglig träbebyggelse som den första stenbebyggelse som började uppföras i slutet av 1100-talet. 1280 slöts ett fördrag på tio år mellan det tyska borgerskapet i Visby och dess "speciella vänner", det vill säga borgarna och köpmännen i Lübeck. Fem år senare mötte på Kalmar slott Magnus Ladulås representanter för kung Erik Magnusson av Norge och tjugotre hansastäder. Då bekräftades att Gotland ska tillhöra Sverige. (källa)
  3. Gamla apoteket är ett medeltida trappgavelhus i sten beläget i korsningen mellan Strandgatan och Lybska gränd i Visby. Huset är uppfört på 1200-talet och är känt dels för att vara det äldsta huset i Sverige som används som hyreshus (ägare Gotlandshem) och dels för sin särpräglade trappgavel. När huset uppfördes var det troligen för att användas som packhus och som bostad. (källa)
  4. Stockholms helgeandshus var beläget på Helgeandsholmens östra sida, direkt innanför Yttre Norrport, på den plats där Riksdagshuset ligger. Huset finns delvis avbildat på Vädersolstavlan. Helgeandshuset visas på tavlan som ett trappgavelhus med flera sidobyggnader. Konstnären har dock målat Riddarholmen felaktigt så att gråbrödraklostrets kyrka i förgrunden ser ut att vara belägen på Helgeandsholmen. När tavlan målades hade husets verksamhet redan flyttats till Gråbrödraklostret på Gråmunkeholmen. Dit hade även Sankt Görans hospital flyttats, och tillsammans kallades nu båda institutionerna "Hospitalet". Verksamheten flyttades till Danvikens Hospital på order av Gustav Vasa 1551. Helgeandshusets gamla byggnad stod kvar till omkring 1604. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.