Vad betyder och hur uttalas trevägskorsning
Trevägskorsning uttalas tre|vägs|kors|ning.
Ordformer och varianter av trevägskorsning
Singular
- trevägskorsning
- obestämd grundform
- trevägskorsnings
- obestämd genitiv
- trevägskorsningen
- bestämd grundform
- trevägskorsningens
- bestämd genitiv
Plural
- trevägskorsningar
- obestämd grundform
- trevägskorsningars
- obestämd genitiv
- trevägskorsningarna
- bestämd grundform
- trevägskorsningarnas
- bestämd genitiv
Trevägskorsning är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet trevägskorsning
För ställen där bara tre vägar utgår från en punkt i tre riktningar (istället för fyra) använder myndigheterna oftast begreppet trevägskorsning istället för "T-korsning" eller "vägförgrening".
Längs med sträckan korsar den två andra primära länsvägar, länsväg 153 i Ullared och länsväg 156 i Svenljunga. I Ullared sker mötet genom två trevägskorsningar, då länsväg 154 söderifrån först får svänga vänster in på länsväg 153 för att en kort sträcka senare svänga höger. I Svenljunga sker mötet genom en fyrvägsrondell där bägge länsvägarna går rakt fram genom rondellen. Mellan Svenljunga och Holsljunga svänger vägen i en trevägskorsning. Färdas man söderut måste man svänga höger för att fortsätta längs länsvägen. Fortsätter man i stället rakt fram färdas man söderut mot Ätran. Detta har en historisk förklaring då Länsväg 154 förut gick via Ätran i stället för Ullared.
Trafikplats Nyboda (även kallad Nybodakopplet), avfartsnummer , är en trafikplats på Essingeleden som ligger i stadsdelen Västberga i södra Stockholm. Trafikplats Nyboda är en stor trevägskorsning som utgör södra gränsen för Essingeleden, vilken här övergår österut i Södra länken respektive söderut i Södertäljevägen. Kärnan i trafikplatsen är en cirka 340 meter lång, krökt brokonstruktion som kallas Midsommarkransens viatukt.
År 1663, då Gertrud var åtta hade Märet, enligt Gertruds bekännelse, tagit henne med först till en sandgrop, sedan en trevägskorsning, och ropat "Du fanen, kom fram", varpå Satan hade kommit fram i skepnad av en präst. De hade ätit, och natten därpå hade Märet kommit till Gertrud, smort henne och en av faderns kor med en röd salva och sedan rest genom skorstenen till Satan.
År 1663, då Gertrud var åtta, hade Märet tagit henne med först till en sandgrop, sedan en trevägskorsning, och ropat "Du fanen, kom fram", varpå Satan hade kommit fram i skepnad av en präst. De hade ätit, och natten därpå hade Märet kommit till Gertrud, smort henne och en av faderns kor med en röd salva och sedan rest genom skorstenen till Satan.
Man når bergstoppen genom att svänga av E45 och svänga västerut cirka 20 km norr om Noppikoski och följa vägen 10 km. Vid återvändsgränden nedanför toppen går en cirka 200 meter lång, relativt tvär gångväg till toppen. På toppen finns brandtornet som man kan gå in och upp i och även dass, matkällare, en brukbar brunn och väl fungerande bord och bänkar utomhus. Pilkalampinoppi nås även genom att i Noppikoski svänga av mot Älvho och då i trevägskorsningen strax före Älvho köra rakt fram. Brandtornet sköts av Orsa besparingsskog och är i gott skick. Dess historia finns kortfattat beskriven i byggnaden.