Vad betyder och hur uttalas trojaborg
Trojaborg uttalas troja|borg [-åj´-] el. troje|borg.
Trojaborg betyder labyrint med gångar utmärkta med stenar.
Ordformer och varianter av trojaborg
Singular
- trojaborg
- obestämd grundform
- trojaborgs
- obestämd genitiv
- trojaborgen
- bestämd grundform
- trojaborgens
- bestämd genitiv
Plural
- trojaborgar
- obestämd grundform
- trojaborgars
- obestämd genitiv
- trojaborgarna
- bestämd grundform
- trojaborgarnas
- bestämd genitiv
Variantstavning singular
- trojeborg
- obestämd grundform
- trojeborgs
- obestämd genitiv
- trojeborgen
- bestämd grundform
- trojeborgens
- bestämd genitiv
Variantstavning plural
- trojeborgar
- obestämd grundform
- trojeborgars
- obestämd genitiv
- trojeborgarna
- bestämd grundform
- trojeborgarnas
- bestämd genitiv
Trojaborg är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet trojaborg
På en etruskisk vinkanna från ca 600 före Kristus, den så kallade Tragliatella-oinochoen, avbildas en labyrint med inskriften TRVIA vilket har tolkats som den befästa staden "Troja". Detta har gett upphov till att labyrinter ofta benämns Troytown på engelska och Trojaborg eller Trojeborg på svenska.
Labyrinter är mytomspunna, och de anses allmänt ha haft en kraftig magisk betydelse. Många labyrinter är belägna vid fiskeplatser där det ansetts ge god fångst och vind att gå i labyrinter. I södra Sverige går de ibland även under namnet trälborg eller trälleborg, ej att förväxla med ringborgarna från vikingatiden. På Finlands västkust från Åboland till Österbotten används namnet jungfrudans. I trojaborgarna skall en sorts folkliga lekar eller skådespel ha försiggått, med temat av en ung man som söker sig in genom labyrinten, kanske besegrar faror på vägen, och slutligen når fram till den unga kvinnan i mitten. Att leken har någon sorts fruktbarhetstema och gammal bakgrund råder knappast några tvivel om. Ännu in på 1700-talet skall sådana lekar ha ägt rum.
Bengt Engström. "Västmanlands trojeborgar." Västmanlands fornminnesförenings årsskrift 17 (1928).
Nils Sundquist, "Trojeborgarna i Uppland och några av deras fränder." Uppland. Årsbok för medlemmarna i Upplands fornminnesförening 1956, s. 39-59.