Trollkonst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trollkonst, varianter, uttal och böjningar av trollkonst

Trollkonst synonym, annat ord för trollkonst, vad betyder trollkonst, förklaring, uttal och böjningar av trollkonst.

Vad betyder och hur uttalas trollkonst

Trollkonst uttalas troll|konst och är ett substantiv.

Ordformer av trollkonst

Singular

trollkonst
obestämd grundform
trollkonsts
obestämd genitiv
trollkonsten
bestämd grundform
trollkonstens
bestämd genitiv

Plural

trollkonster
obestämd grundform
trollkonsters
obestämd genitiv
trollkonsterna
bestämd grundform
trollkonsternas
bestämd genitiv

Trollkonst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trollkonst

  1. Hugo beskrivs inte lika utförligt. Han talar sällan om sina känslor. Ett signifikant undantag är när han berättar för Solange om sin barndom: Han hävdar att han aldrig har varit barn. Han berättar också om när han uppfann en trollstav: När trollstaven inte kunde skapa de pengar som familjen behövde, förlorade han sitt förtroende i trollkonsten. (källa)
  2. En häxa kunde genom besvärjelser och trollkonster åstadkomma sjukdom, död och infertilitet hos både människor och djur: de kunde påverka vädret och ge missväxt, förutspå framtiden och uttala förbannelser. De kunde också åstadkomma goda saker med hjälp av sin magi, så som att bota sjukdomar och lindra smärta, men även detta var enligt Häxhammaren något i grunden ondskefullt, eftersom även goda saker som åstadkommits med hjälp av magi kom från Djävulen och bröt mot vad Gud annars hade låtit ske. På grund av dessa definitioner, utsattes de traditionella naturläkarna, kloka gummor och kloka gubbar, samt barnmorskor ofta för misstankar. En häxa kunde enligt häxtron även vara en man, och kallades även då för just "häxa". En manlig häxa kallas ibland för "häxmästare". Finns ej någon klar skillnad. Könsfördelningen för de som åtalads för häxeri skiftade i Europa: medan majoriteten påstådda häxor i till exempel Frankrike, Tyskland och England var kvinnor, var de utpekade häxorna ofta män i Finland, Estland och på Island. (källa)
  3. Herodotos berättar att magerna kunde tolka drömmar, och filosofer senare, till exempel Heraklitos, använde ordet i överförd bemärkelse för att beteckna underhållare som sysslade med trollkonster - som filosoferna i fråga förhöll sig skeptiska till. Under hellenismen började magos betyda "magisk", i uttrycket magas techne "ars magica", som hos Filostratos. Detta blev så småningom den moderna betydelsen i orden magi, magiker, etc. (källa)
  4. De flesta religioner förkastar officiellt magi. Magi ses ofta som motsatsen till religion eftersom magin oftast handlar om att vinna personliga fördelar medan religion innebär självuppoffrande och att tjäna Gud genom att tjäna hans skapelse, t.ex. hjälpa andra människor genom arbete och förbön. De mystiska inslagen i religionen behöver inte nödvändigtvis innebära ett accepterande av magiska inslag, men det är ofta så. Báb (1819 - 1850), en föregångare till skaparna av den allmänt vetenskapsvänliga religionen bahá'í och högt ärad profet av samma religion, satte mycket stor tilltro till numerologi och talmagi. I den renodlade buddhismen ska kretsloppet endast kunna påverkas genom stora personliga andliga ansträngningar. Det ska därmed inte vara möjligt att genom magiska riter eller drycker, trollkonster, besvärjelser, förbannelser, amuletter, etc, manipulera naturliga eller övernaturliga krafter i gott eller ont syfte. Buddhismen är dock uppblandad med äldre, folkliga magiska föreställningar vid sidan av bön och meditation, och den tibetanska buddhismen förutsätter horoskop och andra magiska inslag (t.ex. för att kunna återfinna en återfödd lama).. De hinduistiska religiösa verken innehåller ett inte obetydlig inslag av besvärjelser och beskrivningar av magiska riter. (källa)
  5. Doyle var under en tid vän med trollkonstnären Harry Houdini. Denne försökte övertyga Doyle om att ockultisternas och spiritualisterna seanser och medier bara var trollkonster – som Houdini gjorde allt för att avslöja – men Doyle blev istället övertygad om att Houdini besatt övernaturliga krafter, en syn som Doyle gav uttryck för i På tröskeln till det okända. De två skiljdes offentligt som bittra fiender. (källa)
  6. Farbror Oswidge – en ganska klumpig trollkarl som vanligen förorsakar mer förstörelse med sina trollkonster än nytta. Oswidge framstår som en stereotypisk trollkarl (men det avslöjades i en episod att han aldrig gått i trollkarlsskola, han jobbade bara i cafeterian). Han älskar att äta och hans favoriträtt är skinka, som han bara inte kan motstå. (källa)
  7. Visa Karin var tillsammans med Brigitta Andersdotter verksam som klok gumma, och åtog sig att utföra trollkonster och förgörningar mot betalning. Deras specialitet ska ha varit att "skilja älskande åt och kvälja hjonelag" genom att kasta kattskallar på dörrar och hälla vatten ur oxhorn utan att se sig om. År 1471 ställdes Karin införätta för att ha stulit en sked från borgaren Lars Björson. Hon förvisades från staden för trolldom, stöld och "giftermål" (möjligen "förgiftning"). (källa)
  8. Gargamel är en elak alkemist som håller på med häxbrygder och trollkonster (han har en trolldomsbok) och som ser smurfarna som sina fiender. Ibland vill han äta dem och ibland förvandla dem till guld. Han har många men än så länge oprövade recept på hur man tillagar smurfer men har i serien aldrig verkligen setts äta någon smurf. Han bor tillsammans med sin katt Azrael i ett hus i skogen inte långt från Smurfarnas by i Det glömda landet, men har alltid svårt att finna vägen till smurfbyn. (källa)
  9. Den gamla häxan har en gång hittat en föräldralös liten flicka på vägen och håller henne fången i sin hydda i Hellaskogen. Hon vill uppfostra henne till trollkvinna. En dag sitter flickan vid bäcken och speglar sig med en blomsterkrans i håret då hon överraskas av en kungason, som har dragit ut i världen för att finna sig en drottning. Han blir betagen av den lilla gåspigan och vill byta sin krona mot hennes blomsterkrans, men när de skall dra bort tillsammans hindrar häxan henne med sina trollkonster från att lämna skogen. Kungasonen går sin väg och säger att han inte kommer tillbaka förrän en stjärna har fallit ned från himlen och en sagoblomma slagit ut. Lite senare kommer spelmannen och två borgare från Hellabrunn ut och frågar häxan om hon kan säga vem som skall efterträda den gamle kungen, som just har dött. Hon svarar att det blir den som vid middagstid drar in genom stadsporten och borgarna återvänder nöjda hem medan spelmannen blir kvar ute i skogen hos gåspigan. Han hjälper henne att övervinna häxans trollmakt så att hon kan göra sig fri. Då hon uppsänder en bön om sina föräldrars beskydd faller en stjärna från himlen och sagoblomman slår ut, och hon kan ta kungasonens krona på huvudet och lämna skogen med spelmannen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.