Trossak Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trossak, varianter, uttal och böjningar av trossak

Trossak synonym, annat ord för trossak, vad betyder trossak, förklaring, uttal och böjningar av trossak.

Vad betyder och hur uttalas trossak

Trossak uttalas tros|sak och är ett substantiv.

Ordformer av trossak

Singular

trossak
obestämd grundform
trossaks
obestämd genitiv
trossaken
bestämd grundform
trossakens
bestämd genitiv

Plural

trossaker
obestämd grundform
trossakers
obestämd genitiv
trossakerna
bestämd grundform
trossakernas
bestämd genitiv

Trossak är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trossak

  1. Chelčický, till yrket jordbrukare, var jämte Jan Hus Böhmens störste tänkare under 1400-talet och näst honom den mest betydande författaren på tjeckiska språket under denna tid. I sina skrifter protesterade han mot användande av våld och tvång i trossaker och framhöll, att kristendomens sanna väsende ligger i fullständig jämlikhet och broderlighet, kärlek till nästan och ömsesidig fördragsamhet. (källa)
  2. Han upptog utan att vända sig mot bysantinska kejsardömet även striden mot Leo III Isaurierns bildstormande politik och trotsade framgångsrikt kejsarhovets alla försök att störta honom samt vägrade betala en skattepålaga till kejsaren. I sin gensaga till kejsaren förklarade Gregorius att statsöverhuvudet inte hade befogenhet att befalla i trossaker. För att träffa ännu kännbarare förbjöd Gregorius också all skattebetalning till Konstantinopel inom sin kyrkoprovins. År 730 utfärdade Leo ett skärpt bildförbud, avsatte den dåvarande motspänstige patriarken och tillsatte en fogligare. Gregorius uttalade sitt missnöje, men fick inte själv uppleva slutet på stridigheterna. Den bysantinske ståthållaren fördrevs från Rom och påven övertog hans befogenheter. (källa)
  3. Juslenius blev 1705 adjunkt vid filosofiska fakulteten och utgav samma år en disputation med titeln Ratio in assensum divinae veritatis revelatae deducta de Mediatore inter Deum et hominem. Han ansåg att den ortodoxa läran om Kristus som förmedlare mellan Gud och människan var förnuftsenlig och detta ville han med disputationen bevisa. Det var särskilt den katolske författaren och prelaten David Huets framställning om förnuftets bruk i trossaker som påverkat Juslenius uppfattning. Avhandlingen ansågs för mycket prisa förnuftet, och Juslenius hade vid tjänsteansökningar problem av detta författarskap. Senare i livet, då han hade övergått till en mer sträng ortodoxi, förstörde Juslenius alla exemplar av arbetet som han kunde komma över. 1707 fick han tjänsten som akademisekreterare och skötte denna tjänst med nit och skicklighet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.