Träkar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder träkar, varianter, uttal och böjningar av träkar

Träkar synonym, annat ord för träkar, vad betyder träkar, förklaring, uttal och böjningar av träkar.

Vad betyder och hur uttalas träkar

Träkar uttalas trä|kar och är ett substantiv.

Ordformer av träkar

Singular

träkar
obestämd grundform
träkars
obestämd genitiv
träkaret
bestämd grundform
träkarets
bestämd genitiv

Plural

träkar
obestämd grundform
träkars
obestämd genitiv
träkaren
bestämd grundform
träkarens
bestämd genitiv

Träkar är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet träkar

  1. Skyr hade en central roll i mathållningen i det tidiga Island efter att den första nybyggartiden var över och kreaturshållningen etablerats. Mjölkkorna gav bara mjölk på sommarhalvåret eftersom höskörden var liten och kreaturen bara fick ett minimum för att överleva vinterhalvåret. Det innebar att alla mjölkkor sinade och inte gav mjölk under vintern. Den medeltida skyren tålde att sparas i flera månader, trots bristen på modern kylförvaring. Skyr var därför en av de viktigaste födoämnena under vinterhalvåret under den tidiga historiska tiden. Den producerades på fäbodliknande sommarbeten under sommaren och transporterades på hösten hem till huvudgården i skinnsäckar. I huvudbostaden lagrades skyren för vintern sedan i träkar, delvis nedgrävda i marken, tillsammans med vasslan. Skyr åts ofta blandad med vassla. (källa)
  2. Enligt Sigfridslegenden kom Sigfrid och systersönerna Unaman (präst), Sunaman (diakon) och Vinaman (subdiakon) via Danmark till Värend i Småland. De tre systersönerna rånmördades av en skara värendsbor under ledning av Gunnar Gröpe, under tiden då Sigfrid var på resa i Västergötland. När Sigfrid återvände till Värend fann han ett träkar med sina fränders avhuggna huvuden flytande på Växjösjön. Det är av denna anledning som Sankt Sigfrid avbildas bärande ett kar med tre avhuggna huvuden (motivet återgavs även på ett äldre stadsvapen för Växjö stad). (källa)
  3. Enligt legenden kom Sigfrid med sina systersöner Unaman (präst), Sunaman (diakon) och Vinaman (subdiakon) via Danmark till Värend för att missionera. De uppförde efter gudomliga anvisningar en kyrkobyggnad vid stranden av Växjösjön. Under tiden då Sigfrid var i Västergötland för att döpa Olof Skötkonung i Husaby källa, överfölls och mördades Sigfrids systersöner av en skara värendsbor under ledning av Gunnar Gröpe. När Sigfrid återvände till Värend fann han ett träkar med sina fränders avhuggna huvuden flytande på Växjösjön. Den nyss döpte kungen tågade in i Värend och tvingade förövarna av morden att betala ett stort skadestånd i guld och silver. Sigfrids ville inte ta emot skatterna, utan såg till att kyrkan i stället fick markegendomarna Hov och Tiutursby. Denna fruktbara markareal mitt i Värend motsvarar området mellan Växjösjön och Kronoberg vid Helgasjön och blev början på kyrkans markinnehav inom bygden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.