Trätrappa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trätrappa, varianter, uttal och böjningar av trätrappa

Trätrappa synonym, annat ord för trätrappa, vad betyder trätrappa, förklaring, uttal och böjningar av trätrappa.

Vad betyder och hur uttalas trätrappa

Trätrappa uttalas trä|trappa och är ett substantiv.

Ordformer av trätrappa

Singular

trätrappa
obestämd grundform
trätrappas
obestämd genitiv
trätrappan
bestämd grundform
trätrappans
bestämd genitiv

Plural

trätrappor
obestämd grundform
trätrappors
obestämd genitiv
trätrapporna
bestämd grundform
trätrappornas
bestämd genitiv

Trätrappa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Trätrappa på Engelska

  • wooden stairs

Hur används ordet trätrappa

  1. Samtidigt med Saltsjöbanans stationshus, idag känt som Sjömansinstitutets hus, skapades under åren 1912–1914 även en trappförbindelse mellan banans perrong och Katarinavägen som här har en höjdskillnad på ungefär 18 meter. Anläggningen (liksom stationshuset) ritades av arkitekten Axel Anderberg. Namnet "Lokattens trappor" härrör från krogen eller källaren Lokatten som efter 1600-talet låg nere vid Stadsgården. Redan då fanns trätrappor därifrån och uppför den höga branten till Stora Glasbruksgatan (Katarinavägens föregångare). En trappa syns på ungefär samma läge i Petrus Tillaeus karta från 1733 och kallas där Munkens trappor som anlades av P. Munck på 1600-talet. (källa)
  2. I silobyggnaden fanns två trappor. Den ena anordnades i byggnadens bakre (södra) del mot berget. Trappan ledde från kajplanet till en entré på våning 5 och sammankopplade byggnaden med bakomliggande verksamheter via en gångbro. Mot norr fanns ytterligare ett trapphus med trätrappa som gick genom samtliga våningar. (källa)
  3. Kallbadhuset byggdes vid lastbryggan i Äppelvikshamnen och var beläget cirka 150 meter nordost om Stora Sjövillan, alldeles nära Bergshyddan. Badhuset var stadigt förankrat i det höga, branta berget i Badhusparken, nu kallad Mälarparken, eftersom det inte finns något badhus längre. Från berget ledde en lång trätrappa ned till badhusets landgång. Därinnanför satt föreståndarinnan och kasserade in avgiften. Hon höll också ordning och reda på badgästerna, huvudsakligen barn och ungdom från trakten. Badhuset var vid bra väderlek öppet hela somrarna från slutet av maj till början av september. I både herr- och damavdelningen fanns en stor och en liten bassäng. Den stora var knappt två meter djup och den lilla var avsedd för småbarn och icke simkunniga. Man kunde också bada i sjön utanför badhuset och till exempel simma över till Stora Essingen. (källa)
  4. Bottenvåningen består av ett enda stort utrymme, golvet är täckt dels med cementplattor, dels takskifferplattor. En trätrappa leder upp till övervåningen och vidare till vinden. Övervåningen och vinden upptas helt av sädesbingar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.