Vad betyder och hur uttalas tunnbladig
Tunnbladig uttalas tunn|blad|ig -t -a.
Ordformer och varianter av tunnbladig
Tunnbladig är ett adjektiv
Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).
Hur används ordet tunnbladig
Desmeknopp (Adoxa moschatellina) är en liten ört, spenslig, mjuk och tunnbladig. Den spirar tidigt (april, maj), är lätt att förbise och förgår snart. Den växer i lös mylla (lövjord) i skogsbryn och lundar, vida utbredd i Europa, norra Asien och Nordamerika, i Norden på många ställen i södra och mellersta Sverige, men mera sparsamt i Norge och Finland.
Dvärghäxört (Circaea alpina) är en liten tunnbladig, skuggälskande ört. Utbredningen i Sverige är ganska begränsad, men på myllrik jord i lövskogar och lundar kan de förekomma ymnigt. De avviker från dunörterna (Epilobium) genom endast fyra kretsar i blomman, var och en med endast två blad. Frukten blir enfröig och nötlik. Vid mognaden lossnar dess skaft genom en ledgång från huvudaxeln, och såsom epizoiskt spridningsmedel är fruktväggen besatt med krökt borst. Effekten av detta är att dvärghäxörterna kan växa i vidsträckta bestånd i skogsinteriörerna.
Då Girommen restaurerades, ett arbete företaget av ingenjören Gillis Olsson och fil.lic. Erik B. Lundberg, hittades i den hälften av en tunnbladig mejsel av grå flinta, bredsidorna välvda och sidokanterna slipade i fasett. Denna upptäckt daterar fyndet ganska väl till stenåldern, troligen senare delen. För övrigt hittades vid samma projekt fyra trasiga pärlor av bärnsten som tyder på hög status och sex krukskärvor, alla grova och utan ornering.