Turordningsregel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder turordningsregel, varianter, uttal och böjningar av turordningsregel

Turordningsregel synonym, annat ord för turordningsregel, vad betyder turordningsregel, förklaring, uttal och böjningar av turordningsregel.

Vad betyder och hur uttalas turordningsregel

Turordningsregel uttalas tur|ordn|ings|regel och är ett substantiv, böjs som ¹regel; mest i pl..

Ordformer av turordningsregel

Singular

turordningsregel
obestämd grundform
turordningsregels
obestämd genitiv
turordningsregeln
bestämd grundform
turordningsregelns
bestämd genitiv

Plural

turordningsregler
obestämd grundform
turordningsreglers
obestämd genitiv
turordningsreglerna
bestämd grundform
turordningsreglernas
bestämd genitiv

Turordningsregel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet turordningsregel

  1. Arbetsbrist är alltid sakligt skäl till uppsägning. Det behöver inte bara vara dålig lönsamhet, utan kan också gälla när till exempel en avdelning läggs ner vid en omorganisering. Uppsägningar på grund av arbetsbrist ska göras med hänsyn till de regler om turordning som finns i lagen om anställningsskydd. Dessa turordningsregler baseras främst på anställningstiden för de anställda. Arbetsgivaren och den kollektivavtalsslutande fackliga organisationen har dock rätt att avtala bort turordningsreglerna. I sådana fall förhandlar parterna fram en särskild avtalsturlista som ligger till grund för i vilken ordning de anställda ska sägas upp. För högre chefer har facken medgivit fritt avsteg från turordningsreglerna, så att personer fritt kan sägas upp, dock kompenserat med en längre uppsägningstid. (källa)
  2. Om anställda sägs upp på grund av arbetsbrist ska det ske enligt en viss turordning. Turordningsregeln återfinns i 22 § LAS och innebär att arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid under förutsättning att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde. En turordningslista upprättas normalt per driftenhet. Turordningsreglerna är försedda med flera undantag och kan dessutom åsidosättas genom kollektivavtal. Se även AD 2009:50. (källa)
  3. Som en effekt av gruvstrejken togs UMS och ackordslöner bort och på lång sikt förändrades även hela arbetsmarknaden eftersom det infördes nya lagar så som medbestämmandelagen (MBL), lagen om anställningsskydd (LAS) och arbetsmiljölagen (AML). MBL och LAS kan ses som en effekt av att politiska ledare så som Olof Palme insåg att strejken visade att det krävdes reformer på arbetsmarknaden för att undvika alltför negativa konsekvenser på arbetsplatsen. Därmed ökade anställningstryggheten eftersom arbetsgivaren inte längre fick anställa och avskeda sina medarbetare efter godtycke. Numera skulle det finnas objektiva grunder för uppsägning och med LAS infördes infördes turordningsregeln "först in, sist ut". Enligt professor Björn Horgby blev en effekt på längre sikt att samförståndslinjen bröts, att LO gick längre vänsterut och formulerade idén om löntagarfonder som skulle ge arbetarna större inflytande över företagen. Detta också med bakgrund mot att facket ansåg att MBL enbart var rådgivande och inte gav arbetarna någon verklig makt. En annan konsekvens blev att även andra yrkesgrupper så som städerskor och hamnarbetare började använda sig av vilda strejkar. (källa)
  4. Sådana begåvningsreserver är viktiga för organisationens framtid, och är därför en viktig infallsvinkel på nyrekrytering av medarbetare. I ett modernt, västerländskt samhälle är samtidigt begåvningsreserven flyktig eftersom personer har en lösare relation och kan byta organisation eller arbetsplats om dessa erbjuder gynnsammare villkor. Eftersom begåvningsreserven i företag ofta är nyanställd kan den också påverkas negativt vid tider av nedskärningar då personal måste avskedas (enligt turordningsregler). (källa)
  5. Den 4 december 2020 tecknade PTK, Kommunal, IF Metall och Svenskt Näringsliv (SN) ett nytt huvudavtal om förändrat anställningsskydd (turordningsregler mm) samt utökade möjligheter till kompetensutveckling och omställning. (källa)
  6. Ansökan om tjänstledighet kan inte utgöra grund för uppsägning eller avsked, men om arbetsgivaren följer turordningsreglerna är det möjligt att bli uppsagd under pågående tjänstledighet på grund av arbetsbrist. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.