Tuskaft Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tuskaft, varianter, uttal och böjningar av tuskaft

Tuskaft synonym, annat ord för tuskaft, vad betyder tuskaft, förklaring, uttal och böjningar av tuskaft.

Vad betyder och hur uttalas tuskaft

Tuskaft uttalas tu|skaft oböjligt och är ett substantiv.

Ordformer av tuskaft

Singular

tuskaft
obestämd grundform
tuskafts
obestämd genitiv

Tuskaft är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tuskaft

  1. Batist, även kambrik eller kammarduk, ett lätt och ganska glest tyg av tätfibrigt, fint garn, vanligen av bomull eller bomull/polyester. Det är ett tunt och fint, men ganska styvt, tyg i tuskaft. Styvheten uppnås genom att använd tråd är hårt spunnen och att inslaget vid vävningen slås hårt. Ytan har gjorts glansig genom valsning efter vävningen. (källa)
  2. Kattun eller cattun är en äldre svensk benämning för bomull, som därefter kommit att syfta specifikt på en tunn, glättad bomullsväv i tuskaft, antingen vitt eller med tryckt mönster. Väven är något tyngre än kalikå, och passar för exempelvis klänningar. (källa)
  3. För vävtätheten anges 18/18 eller bättre som fin (18 varp- och 18 inslagstrådar per centimeter), 10/10 eller sämre som grov. En typisk väv var tuskaft av z- och s-spunnet garn i varp respektive väft. (källa)
  4. Svårast är att brodera korsstygn på ett bottentyg i ren lärft (tuskaft), där inslagstäthet och varptäthet är densamma. (källa)
  5. Kretong (ibland stavat kretonn) är ett kraftigt ofta grovt linne- eller bomullstyg i tuskaft med tryckt mönster, som främst används som gardintyg eller möbelklädsel. (källa)
  6. användes för kuddar och madrasser. Bolstervarsrandning betraktas som ett slags samlingsbegrepp för den typen av täta randiga tyger, företrädesvis i tuskaft eller kypert, som var vanliga förr. (källa)
  7. Kökshandduk eller diskhandduk är en typ av handduk som används i köket. Den används för att torka disk, torka blöta händer eller vid bakning för att täcka över degen med under jäsning. Förr i tiden var kökshandduken främst gjord av linne, men är nu vanligen gjord av bomull i tuskaft. Under övergången mellan självhushåll och industrisamhälle såldes handduksväv i linne ofta på metervara. Väven klipptes av mellan två tvärrandningar och köparen fållade och märkte själv handduken. (källa)
  8. Lakansväv (även allväv) är ett bomullstyg vävt i tuskaft. Tyget används som namnet anger ofta till sängkläder. Numera är lakansväv en relativt tunn väv, äldre lakansväv är ofta av tjockare kvalitet. (källa)
  9. I huvudsak används idag bomullstyg i tuskaft för lapparbeten. Detta på grund av att bomullstyg är formbart och lagom strävt för att kunna arbetas med smidigt. Vanligen blandar man inte olika tygsorter, som bomull och polyester, i ett och samma arbete eftersom det blir problematiskt att tvätta. Siden har under vissa perioder också använts till lappteknik. (källa)
  10. Från Europa norr om alperna har man i de schweiziska pålbyggnadsboplatserna i Egolzwil påträffat rester av linvävnader i tuskaft från omkring 2 000 f. Kr. Även i Tyskland, Holland, Polen och England har man genom fynd av linfrön och avtryck av sådana fått indikationer på att linspånad förekom redan under stenåldern. I Norden finns säkra belägg på linspånad först under äldre järnålder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.