Vad betyder och hur uttalas tysthetsplikt
Tysthetsplikt uttalas tyst|hets|plikt.
Ordformer och varianter av tysthetsplikt
Singular
- tysthetsplikt
- obestämd grundform
- tysthetsplikts
- obestämd genitiv
- tysthetsplikten
- bestämd grundform
- tysthetspliktens
- bestämd genitiv
Tysthetsplikt är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet tysthetsplikt
Tystnadsplikt (tysthetsplikt) (även kallat sekretess) innebär att en person inte får delge särskild information. Det kan röra sig om anställda som inte får informera om deras klienter, men även företag med hemlig information. Vanliga befattningar där tystnadsplikt förekommer är hos läkare, sjuksköterskor, lärare, poliser, präster, advokater, socionomer och psykologer. Hur strikt tystnadsplikten är varierar mellan olika yrken. I Sverige har präster bland de strängaste tystnadsplikterna som finns, växeltelefonister och skatterevisorer har en relativt sträng tystnadsplikt, men kan dock till exempel åläggas att vittna vid domstol. En rad andra yrken som har tystnadsplikt har skyldighet att vända sig till polis om det framkommer att brott har begåtts som skulle kunna ge två års fängelse eller mer.
Olrik utvecklade omfattande och värdefull verksamhet på straffrättens område och behandlade bland annat frågan om tillräknelighet (1897), vaneförbrytare (1893) och läkares tysthetsplikt (1905) samt utgav kommenterade editioner av strafflagen (1902 och 1912).