Vad betyder och hur uttalas tävlingsbestämmelse
Tävlingsbestämmelse uttalas tävl|ings|be|stämm|else.
Ordformer och varianter av tävlingsbestämmelse
Singular
- tävlingsbestämmelse
- obestämd grundform
- tävlingsbestämmelses
- obestämd genitiv
- tävlingsbestämmelsen
- bestämd grundform
- tävlingsbestämmelsens
- bestämd genitiv
Plural
- tävlingsbestämmelser
- obestämd grundform
- tävlingsbestämmelsers
- obestämd genitiv
- tävlingsbestämmelserna
- bestämd grundform
- tävlingsbestämmelsernas
- bestämd genitiv
Tävlingsbestämmelse är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet tävlingsbestämmelse
I Sverige finns det en generell tävlingsbestämmelse som förbjuder användning av caddies vid juniortävlingar.
Inom fotboll betecknas enligt tävlingsbestämmelserna en spelare som senior från och med det kalenderår spelaren fyller 20 år, dessförinnan är spelaren junior respektive ungdomsspelare.
I exempelvis ishockey spelas en match i 60 minuter (3 gånger 20 minuter) effektiv tid, vilket innebär att klockan stoppas varje gång domaren blåser av spelet och sedan startar igen när domaren blåser igång spelet på nytt. Spelklockan och tidtagningen sköts av en matchfunktionär, när klockan är avstängd talar man om att pucken är död. Matchen är slut i den sekund som den sista periodens sista minut är till ända. I vissa sammanhang, till exempel vid oavgjort resultat, kan dock speltiden enligt tävlingsbestämmelserna förlängas för att få fram ett avgörande.
Inom handboll betecknas enligt svenska tävlingsbestämmelserna en spelare som ungdomsspelare till och med det kalenderår spelaren fyller 16 år, därefter betecknas spelaren som junior från och med det kalenderår spelaren fyller 17 år till och med det kalenderår spelaren fyller 18 år, och därefter senior.
De vanligaste tävlingsdistanserna är 200 eller 250 meter, 500 meter, 1000 meter och 2000 meter. Även längre sträckor förekommer. Exakta tävlingsbestämmelser varierar beroende på vilken tävlingsarrangören är.
Våren 1888 utlystes en arkitektpristävling för kyrkan, men den bojkottades av Sveriges 65 ledande arkitekter, då tävlingsbestämmelserna ansågs alltför svävande. Dock fick Kyrkobyggnadskommittén in 13 ritningar. Överintendentämbetet förmedlade då arkitekt Carl Möller från Stockholm som sakkunnig för bedömningen av de inlämnade förslagen. Alla förslag förkastades av Möller och istället fick Möller uppdraget att själv ge ett kostnadsförslag. Möller, som en kort tid innan färdigställt Sankt Johannes kyrka i Stockholm, tänkte först återanvända ritningarna för denna kyrka "och ge de begge templen en viss likhet med varandra", men det gick inte på grund de dåliga grundförhållandena. Hans kostnadsförslag på 250 000 kr var för kostsamt enligt kyrkostämman. Planerna förenklades och arkitekt Fredrik Olaus Lindström fick i juni 1889 uppdraget att rita nya skisser, vilka blev klara i juli 1890. Kostnaden var då beräknad till 227 000 kr. Kyrkobyggnadskommittén hade önskemål om en kopia av Bertel Thorvaldsens nyklassicistiska Den uppståndne Kristus på altaret, men det avvisades av Lindström då det enligt honom bröt stilen.
En tävling i truppgymnastik innefattar de tidigare nämnda tre redskapen vilka alla lag först förtränar på. Förträningen innebär att varje lag får en given tid att värma upp och testa alla tre redskap i tur och ordning innan tävlingsmomentet startar. Ofta inleds tävlingen med en defilering där alla lag presenteras, därefter tävlar ett lag i taget på varje redskap och bedöms av respektive grupp domare för det redskap som genomfördes. Varje enskild domare har specifika uppgifter som ges utifrån de tävlingsbestämmelser som gäller. När alla lag tävlat färdigt sker indefilering och lagen samlas framför publiken för prisutdelning. På mästerskap och rikstävlingar koras vinnare i mångkamp, alla tre poänger sammanlagda, medan många föreningstävlingar även utser grensegrare för varje redskap.