Undergrupp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder undergrupp, varianter, uttal och böjningar av undergrupp

Undergrupp synonym, annat ord för undergrupp, vad betyder undergrupp, förklaring, uttal och böjningar av undergrupp.

Vad betyder och hur uttalas undergrupp

Undergrupp uttalas under|grupp och är ett substantiv.

Ordformer av undergrupp

Singular

undergrupp
obestämd grundform
undergrupps
obestämd genitiv
undergruppen
bestämd grundform
undergruppens
bestämd genitiv

Plural

undergrupper
obestämd grundform
undergruppers
obestämd genitiv
undergrupperna
bestämd grundform
undergruppernas
bestämd genitiv

Undergrupp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Undergrupp på Engelska

  • jet, sub-group, subgroup, sub division

Hur används ordet undergrupp

  1. Hos eukaryoter ärvs mitokontriellt DNA (mtdna) enbart från mor, mormor, och så vidare, hos människan tillbaka till Mitokondrie-Eva. Y-kromosomen är en allosom (könskromosom) hos bland annat däggdjur vars DNA (ydna) ärvs enbart från far, farfar, och så vidare, hos människan tillbaka till Y-kromosoms-Adam. Dessa gener förändras enbart genom slumpmässiga mutationer som inträffar i genomsnitt med ett visst antal generationers mellanrum (olika frekvens i olika regioner av DNA:t), vilket kan utnyttjas för att uppskatta avstånd i släktskap vid ett stort antal generationer. Individer med liknande gensekvens i dessa delar av DNA:t bildar en haplogrupp eller undergrupp. Befolkningen kan därmed delas upp i en hierarki av avgränsade mtdna-haplogrupper och i en annan hierarki av ydna-haplogrupper. Olika haplogrupper är olika vanliga bland populationer med rötter i olika regioner. (källa)
  2. Nyare forskning har dessutom visat att även ordningen Stövsländor (Psocoptera) är parafyletisk om inte djurlössen räknas dit. Djurlössen placeras numera ibland som en undergrupp till underordningen Troctomorpha hos stövsländorna (se artikel om stövsländor). ITIS placerar dock samtliga underordningar på samma nivå och jämställer alltså nedanstående fyra med de tre underordningarna av stövsländor. Vissa stövsländor liknar boklusen och förekommer ofta i fågelbon, och kanske har parasitismen uppstått på detta sätt. (källa)
  3. Wedgar är en undergrupp till järnklubborna – även om de ibland brukar kategoriseras separat – och används för en mängd olika slag som kräver korta avstånd och/eller en hög utgångsvinkel. Wedgar delas in i, sorterade efter stigande loft: pitching wedge, gapwedge, sandwedge, lobwedge och den mer sällsynta ultralobwedge. (källa)
  4. Flera på engelsk och amerikansk botten uppvuxna frikyrkoliknande trosriktningar har starkt reformerta drag. Kongregationalisterna till exempel har ofta en tydligt reformert teologi. En undergrupp av reformerta kyrkor är reformerta baptistkyrkor som har en modifierad reformert bekännelse (1689 Baptist Confession of Faith) med en baptistisk syn på sakrament och styrelseform. I det största amerikanska baptistsamfundet, Southern Baptist Convention (sydstatsbaptisterna) är runt 10% av pastorerna kalvinister.. Inflytande från Huldrych Zwingli och Jean Calvin på baptismen har varit mycket stort ända sedan reformationen. (källa)
  5. Tillsammans med jättestormfåglarna (Macronectes) de båda stormfåglarna (Fulmarus) , ispetrell (Pagodroma nivea) och antarktispetrell (Thalassoica antarctica) bildar den en undergrupp inom familjen liror (Procellariidae). Undergruppen skiftar vad gäller biotopval och utseende men är morfologiskt sammankopplade då de har liknande skallform där de långa rörformiga näsöppningarna är distinkta. Typexemplaret för arten samlades in på Godahoppsudden. (källa)
  6. Atterbergs korngruppsskala skapades i sin ursprungliga form 1903 av kemisten och jordbruksforskaren Albert Atterberg. Han justerade därefter själv beteckningarna i den 1905 och 1912. Skalan använder en beteckning per tiopotens i kornstorlek, med gränser vid 2 μm, 20 μm, 0,2 mm och så vidare upp till 200 mm. I skalan finns även en finare indelning i två undergrupper med en gräns vid 6 μm, 60 μm och så vidare. Den form av "Atterbergskalan" som vanligen används, är en form med modifierade beteckningar som ingick i det klassificeringsschema för jordarter som togs fram av 1953 års jordartskommitté. Beteckningarna, som delvis är annorlunda än Atterbergs egna, är de som användes av geologen Gunnar Ekström i hans avhandling från 1927. Denna form av Atterbergskalan används fortfarande i många jordbruks- och skogsbrukssammanhang. (källa)
  7. Minnes-T-cell – en undergrupp av antigen-specifika T-celler som kvarstår under lång tid efter en infektion har tagits om hand. (källa)
  8. Böjningssuffix eller avledningssuffix är en undergrupp av affixen som är vanliga i svenskan för att markera plural, bestämd form, genitiv och tempus: -ar, -en, -s, -ade. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.