Ungdomsförening Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ungdomsförening, varianter, uttal och böjningar av ungdomsförening

Ungdomsförening synonym, annat ord för ungdomsförening, vad betyder ungdomsförening, förklaring, uttal och böjningar av ungdomsförening.

Vad betyder och hur uttalas ungdomsförening

Ungdomsförening uttalas ung|doms|för|en|ing och är ett substantiv.

Ordformer av ungdomsförening

Singular

ungdomsförening
obestämd grundform
ungdomsförenings
obestämd genitiv
ungdomsföreningen
bestämd grundform
ungdomsföreningens
bestämd genitiv

Plural

ungdomsföreningar
obestämd grundform
ungdomsföreningars
obestämd genitiv
ungdomsföreningarna
bestämd grundform
ungdomsföreningarnas
bestämd genitiv

Ungdomsförening är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ungdomsförening på Engelska

  • youth organisation, youth club, youth league, youth leauge

Hur används ordet ungdomsförening

  1. I Essegården "vita huset" bedrivs aktivt föreningsverksamhet inom flera olika områden. Den mest aktiva är Ungdomsföreningen som också bedriver ett för ungdomarna nästan livsviktigt "ställe" att umgås vid. Här spelas också ungdomsföreningens revy. Församlingen bedriver också de ungdomsverksamhet, då främst i "Stugo". (källa)
  2. I Taklax finns en svenskspråkig lågstadieskola, Taklax skola, där även elever från alla byns backar går. Här finns också ett bönehus, en livsmedelsaffär och en affärsbank. Föreningslivet är aktivt med exempelvis ungdomsförening Taklax uf, marthaförening Taklax Marthaförening, älgjaktlag med mera. Ungdomsföreningen är känd för sina revyer. Taklax har även många växthus och minkfarmar. (källa)
  3. Skaftungs ungdomsförening (Skaftung uf) grundades 1907, efter förebilder i grannbyarna Lappfjärd och Sideby, som fick sin ungdomsföreningar i stånd 1896 respektive 1904. Ett eget ungdomshus uppfördes 1909 och den tongivande personen kring föreningsbildandet i Skaftung var byskoleläraren Axel E. Teir. Tiden fram till andra världskrigets utbrott var mycket livaktigt, då man ordnade föredrag, spelade teater och hade programfester. Under de första två årtiondena var det populärt med att dansa ringlekar, medan på 1930-talet kom såsom i många andra ungdomshus danstillställningarna i gång. Emigrationen från bygden till Sverige gjorde att Skaftung uf levde på sparlåga in till början av 1970-talet, numera är det en förhållandevis aktiv förening. (källa)
  4. Uppslandsdräktens historia startades under en sommarfest i Unsta, Hacksta, anordnad av Hacksta ungdomsförening, en kyrklig ungdomsförening i Hacksta socken, grundad 1877. Man enades inför festen att klä sig i kläder av den typ som tidigare bars i trakten. Av fotografier från festen att döma bar de flesta vida rutiga bomullsklänningar av 1850-talssnitt, bindmössa och vita spetsförkläden., även om andra äldre plagg förekom. 1 december 1915 anordnades Stora hemslöjdsutställningen i Hantverksföreningens hus på Nedre slottsgatan i Uppsala. Ett trettiotal kvinnor ingick i funktionärsgruppen, och en av ledamöterna i styrelsen, Ellen Marén, som deltagit vid sommarfesten i Unsta 1906, ivrade för att funktionärerna skulle vara enhetligt klädda och då helst med folkliga dräkter av uppländskt ursprung. (källa)
  5. Under 1700-talet nådde ryktet om de mellaneuropeiska fastlagstraditionerna Finland, men efter år 1809 började fastlagen firas storstilat i det nya ryska storfurstendömet. Med intryck från S:t Petersburg där fastlagen firades storstilat, och en ny rysk överklass som flyttade till Finland, blev fastlagstisdagen en av årets stora festdagar. På 1830-talet hade firandet vuxit till en hel karnevalvecka som också benämndes "ryska karnevalen". Sällskapstillställningar med dans, musik, samvaro, traktering m.m. ordnades och gränserna mellan det offentliga och privata var flytande. Ofta var tillställningarna förknippade med välgörenhet. I början av 1900-talet hade maskerader också spritt sig till landsbygdens ungdomsförenings- och brandkårshus. (källa)
  6. År 1971 grundades Gymnasiet i Petalax och verkade i Ungdomsföreningens lokaler. Det blev en tillfällig skolbyggnad för gymnasiet. 1985 flyttades skolan till Mamrevägen där den hade fått en egen byggnad. Gymnasiet placerades i anslutningen till högstadiet eftersom Petalax låg i centrum dit elever från alla närliggande kommuner kan komma och studera. Gymnasiet i Petalax var en av Finlands första kommunala landsbygdsgymnasier. Lars Sommardahl var skolans första rektor mellan åren 1971 och 1991. Sommardahl efterföljdes av Lars Varstala (1991-2013). Nu är Margareta Bast-Gullberg (2013- ) rektor i skolan. Skolbyggnaden är placerad ovanpå ett träsk och sjunker därför långsamt ner. 2018 stod det klart att Gymnasiet i Petalax får en ny skolbyggnad år 2020 i anslutning till Högstadiet i Petalax. (källa)
  7. Parkens namn bestämdes efter en namntävling. Basinslag för parken utvecklades av aktiva ungdomsföreningar och Umeå kommun, och det kanadensiska designföretaget New Line Skateparks INC ritade sedan upp det slutliga verket, som 2012 nominerades till Sveriges Arkitekters pris Övre Norrlands Arkitekturpris. (källa)
  8. 12:00: Bidrag till ungdomsföreningen. (källa)
  9. Österbottniska Posten (ÖP) är en finländsk tidskrift som ges ut av Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) och fungerar som notis- och annonsorgan för ungdomsföreningar i Svenska Österbotten. Tidningen utkommer fyra gånger per år och delas ut till alla svensk- och tvåspråkiga hushåll i Österbotten. Upplagan var cirka 40 000 exemplar 2019. ÖP ges ut av aktiebolaget Sidwill som i sin helhelt ägs av SÖU. (källa)
  10. Många initiativ kom under åren från Sankt Johannes: 1904 den första ungdomsföreningen i kyrklig regi, 1914 Sankt Johanneskyrkans ungdomskrets, med särskild tonvikt på arbetet bland sjöfolket, från 1930-talet medverkade skolungdom och studenter i gudstjänster och andakter. På slutet av 1940-talet växte bibelstudieverksamhet fram och kyrkan var även pionjär för de första kyrkospelen i Göteborg. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.