Ungdomstid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ungdomstid, varianter, uttal och böjningar av ungdomstid

Ungdomstid synonym, annat ord för ungdomstid, vad betyder ungdomstid, förklaring, uttal och böjningar av ungdomstid.

Vad betyder och hur uttalas ungdomstid

Ungdomstid uttalas ung|doms|tid och är ett substantiv.

Ordformer av ungdomstid

Singular

ungdomstid
obestämd grundform
ungdomstids
obestämd genitiv
ungdomstiden
bestämd grundform
ungdomstidens
bestämd genitiv

Plural

ungdomstider
obestämd grundform
ungdomstiders
obestämd genitiv
ungdomstiderna
bestämd grundform
ungdomstidernas
bestämd genitiv

Ungdomstid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ungdomstid

  1. Enligt många forskningar har den erfarenhetsmässiga ungdomstiden förlängts. Övergången från barndom till ungdom beskrivs ofta som en tid då man uppnår puberteten eller byter auktoritet från föräldrarna till andra grupper av människor. Starten av puberteten har sjunkit de senaste decennierna, och nuförtiden börjar många barn ett tonårsliknande beteende vid yngre år än förut. Ungdomstiden börjar alltså vid cirka 10–13-årsåldern. (källa)
  2. Begreppet tonåring har uppstått under 1900-talet, och speglar en förändrad verklighet för barn och ungdomar. I det gamla bondesamhället var man barn tills man blev vuxen (ofta i samband med konfirmation eller värnplikt), men tonårstiden eller ungdomstiden (som är en längre och mer svårdefinierbar ålder) innebär numera en lång övergångstid, när man fortsätter sin utbildning men samtidigt har möjlighet att vartefter pröva på olika aspekter av vuxenlivet. (källa)
  3. Under ungdomstiden var han nära vän med Al Rinker (bror till sångerskan Mildred Bailey). Crosby och Rinker uppträdde som en sång- och pianoduo när de upptäcktes av den populäre orkesterledaren Paul Whiteman. Whiteman kombinerade duon med ytterligare en vokalist, Harry Barris, och i denna sättning gjorde de stor succé som "Paul Whiteman's Rhythm Boys". Tillsammans med Whitemans orkester gjorde Crosby också sin filmdebut Jazzkungen (King of Jazz, 1930). Detta var hans stora genombrott och därefter var han en eftersökt artist på scen och i radio. (källa)
  4. Hans Klinga var redan under barn- och ungdomstiden intresserad av teater och byggde sin egen dockteater för att kunna uppträda för grannbarnen. Han studerade vid Stockholms Scenskola 1966–1969 och efter avslutad utbildning var han engagerad vid Dramaten. Han debuterade 1969 i rollen som Jens i pjäsen Föreståndaren. Parallellt med sitt engagemang på Dramaten var han 1973–1975 engagerad vid Sandrewteatrarna och 1976–1978 vid stadsteatrarna i Helsingborg och Uppsala. 1978–1986 och från 1991 har Dramaten varit hans primära teaterscen. Han har även varit med Söderblomspelet i Trönö sedan starten 1986, en sommarteater som handlar om ärkebiskopen Nathan Söderbloms liv och gärning. Hans Klinga är fortfarande med i spelet och är numera regissör för en av Norrlands största sommarteatrar. (källa)
  5. Sommaren går och mycket hinner förändras i barnens liv när det återigen är augusti och skolorna börjar. Folke har utvecklats som person, han som tidigare varit väldigt bunden vi mormoderns omsorg, har nu skapa sig ett mer självständigt liv. Han trivs med den ökade friheten. Rickard ser fram emot att få börja i läroverket, som förhoppningsvis ska leda till nya möjligheter. Iris och Leif har båda gått in i en ny fas i livet, de har lämna barndomens lekar på gården bakom sig och tagit steget över till ungdomstiden, och allt vad det innebär med andra umgängesvanor och nya aktiviteter. (källa)
  6. Utvecklingsroman, en typ av roman som har sina rötter i 1800-talets bildningsroman, självbiografin och bekännelseromanen. Utvecklingsromanen uppkom med naturalismen och meningen är att den skall gestalta en positivistisk och deterministisk människosyn. Ofta är den skriven i första person och ibland har den stora likheter med självbiografin. Berättaren, jaget, delger läsaren en historia som handlar om en ungdomstid. Gränsdragningen mellan bildnings- och utvecklingsromanen dras ibland med hänvisning till naturalismen som betonar utveckling genom arv och miljö, medan bildningsromanen har idealistiska skäl till utveckling, dvs genom tillägnandet av lärdom, romaner, filosofi och religion. (källa)
  7. Hilbig växte upp i ett brunkolsdistrikt i Thüringen och bodde fram till sitt fyrtionde levnadsår i en liten lägenhet tillsammans med sin mor och sin morfar. Fadern Max Hilbig var soldat och rapporterades försvunnen 1943 efter en drabbning utanför Stalingrad. Efter åtta års skolgång i hemstaden Meuselwitz utbildade sig Hilbig till arborrare/fräsare och efter avslutad värnplikt arbetade han som verktygstillverkare, koleldare, montör och gruvarbetare vid brunkolsdagbrotten i Meuselwitz. Under sin ungdomstid tränade han både boxning och gymnastik. (källa)
  8. Lehtimäki hade en svår barndom och ungdomstid, försörjde sig i olika yrken och skaffade sig bildning på egen hand. Efter storstrejken 1905 anslöt han sig till socialdemokraterna och var 1911–1917 ledamot av Finlands lantdag. Han slog igenom som författare med skådespelet Spartacus (1914, svensk översättning 1915) och novellsamlingen Kuolema (1915), vilka utmärker sig för en ordknapp och behärskad stil. Pacifismen var ett grundmotiv i hans författarskap, detta framträder bland annat i den stora idéromanen Ylös helvetistä (1917, svensk översättning Ex inferno, I–II, 1917). (källa)
  9. "Ljuva ungdomstid" av Eugene O'Neill, regi: Rune Carlsten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.