Ungdomsvård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ungdomsvård, varianter, uttal och böjningar av ungdomsvård

Ungdomsvård synonym, annat ord för ungdomsvård, vad betyder ungdomsvård, förklaring, uttal och böjningar av ungdomsvård.

Vad betyder och hur uttalas ungdomsvård

Ungdomsvård uttalas ung|doms|vård och är ett substantiv -en.

Ordformer av ungdomsvård

Singular

ungdomsvård
obestämd grundform
ungdomsvårds
obestämd genitiv
ungdomsvården
bestämd grundform
ungdomsvårdens
bestämd genitiv

Ungdomsvård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ungdomsvård

  1. Bestämmelser om resning i brottmål finns i 11 kap 13 § Regeringsformen och i 58 kap rättegångsbalken. Åklagarmyndigheten uppskattar att de behandlar 30-50 ansökningar per år och att någon enstaka leder till ändrad dom. Det är strängare krav för att få resning behandlad om ansökan är till nackdel för den dömde. Bland annat finns en "ettårsfrist", resning måste ansökas inom ett år efter att nya uppgifter kommer fram. För att en resning ska beviljas måste de nya uppgifterna visa att brottet är allvarligare. Högsta domstolen beviljade inte resning för en våldtäktsman som dömdes till sluten ungdomsvård efter att ha ljugit om sin ålder. Högsta domstolen menade i avslaget att de inte ska ta ställning till påföljdsbedömningar. (källa)
  2. Straffbarhetsåldern är i Sverige 15 år, men innebär inte att alla som nått den åldern döms lika. Den som är minst 15 men inte 18 år kan inte ådömas till fängelse om det inte finns synnerliga skäl för det (grova brott, och även då skall i första hand sluten ungdomsvård väljas), annars ungdomsvård som innebär att man ombes besöka terapeuter med mera (dock inget som hindrar att man struntar i det). Den som är minst 18 men inte 21 år skall endast dömas till fängelse om det med hänsyn till gärningens straffvärde eller annars finns särskilda skäl för det, och då betydligt kortare straff än fullvuxna. Böter tilldöms dock från 15 år utan strafflindring annat än lägre belopp per dagsböter. (källa)
  3. Ungdomsfängelse var i Sverige en form av fängelse för ungdomar som numera är avskaffad. Strafformen utdömdes första gången 1938, och benämningen avskaffades officiellt 1979. Idag finns andra särskilda påföljder för ungdomar såsom ungdomsvård, sluten ungdomsvård och ungdomstjänst inom SiS bedrivs den behandlingen. (källa)
  4. Ungdomar kan placeras på ungdomshem med stöd av Lagen om vård av unga (LVU) eller Lagen om sluten ungdomsvård (LSU). Av de 20 000 barn som årligen placeras av socialtjänsten enligt LVU, placeras omkring 1 000 inom ett ungdomshem. En placering på ett ungdomshem med stöd av LVU är en tvångsåtgärd till följd av sociala problem, men är inte ett straff. En placering med stöd av LSU är däremot ett alternativ till fängelsestraff för unga förbrytare mellan 15 och 17 år. Som längst kan en ungdom bli dömd till 4 år, medan den kortaste strafftiden är 14 dagar. (källa)
  5. Ungdomsvård är en påföljd i det svenska rättssystemet som infördes den 1 januari 2007 Påföljden är avsedd för ungdomar, främst sådana som är 15-17 år, som har ett särskilt behov av stöd eller hjälp från socialtjänsten. Påföljden motsvarar det som tidigare kallades "vård inom socialtjänsten" och preciseras i varje enskilt fall i ett ungdomskontrakt eller en vårdplan, som bifogas domen i fråga. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.