Unionsupplösning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder unionsupplösning, varianter, uttal och böjningar av unionsupplösning

Unionsupplösning synonym, annat ord för unionsupplösning, vad betyder unionsupplösning, förklaring, uttal och böjningar av unionsupplösning.

Vad betyder och hur uttalas unionsupplösning

Unionsupplösning uttalas un|ions|upp|lös|ning och är ett substantiv.

Ordformer av unionsupplösning

Singular

unionsupplösning
obestämd grundform
unionsupplösnings
obestämd genitiv
unionsupplösningen
bestämd grundform
unionsupplösningens
bestämd genitiv

Plural

unionsupplösningar
obestämd grundform
unionsupplösningars
obestämd genitiv
unionsupplösningarna
bestämd grundform
unionsupplösningarnas
bestämd genitiv

Unionsupplösning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet unionsupplösning

  1. Unionsupplösningen mellan Sverige och Norge ägde rum år 1905 när tudelningen av personalunionen Förenade Konungarikena Sverige och Norge proklamerades av Norge den 7 juni, föredrogs av en överväldigande majoritet i en norsk folkomröstning den 13 augusti och accepterades av Sverige den 26 oktober. (källa)
  2. Som radikal unionsmotståndare och nationalist deltog Nansen aktivt i självständighetsprocessen för unionsupplösningen 1905. Han utnyttjade sin världsberömmelse och föredragsturnerade utomlands för att sprida förståelse för den norska synen på unionen. Hemma blev han en viktig opinionsbildare med sina föredrag, sina fem appeller i Verdens Gang om vilja och mod, och kampskriften Norge og Foreningen med Sverige. Statsminister Christian Michelsen skickade honom som inofficiell diplomat til London och Berlin, och hans inlägg i The Times den 25 mars ska ha bidragit till att underbygga Norges ställning i unionsstriden. Nansens tal på Festningsplassen den 17 maj 1905 bidrog starkt till den folkliga uppslutningen kring regeringens arbete för unionsupplösning. (källa)
  3. Han övergick därefter till prosan och skrev romaner, burna av moraliskt och patriotiskt patos som Stensborg (1910) om ädlingen Johan Silfverstååhls omvändelse från romantisk individualism och sensualism till pliktbetonad åskådning, Thure Gabriel Sifverstååhl (1910) som väckte uppseende genom sina tendentiösa skildringar från unionsupplösningens år, Köpmän och krigare (1911) där ätten Silfverstååhl lieras med judisk stockholmsfinans, Carl Sifverstååhls upplefvelser (1912) en officershistoria med tydliga erotiska motiv samt Tvedräktens barn (1913), en historisk roman, vars hjälte deltar i Gustav IV Adolfs fälttåg mot Napoleon, den sista romanen i Silfverstååhlcykeln. (källa)
  4. Den 15 januari 1929 eklaterades förlovningen mellan kronprins Olav och prinsessan Märtha av Sverige, hans kusin på fädernet. Förlovningen mottogs väl i både Sverige och Norge. Prinsessan Märtha var sondotter till svenske kung Oscar II, som även varit Norges kung fram till unionsupplösningen 1905. Förlovningen togs därför som ett tecken på att såren efter unionsupplösningen nu var läkta. (källa)
  5. I samband med unionsupplösningen på hösten 1905 fanns detaljerade planer i Marinen på en ny västsvensk kustradiostation som skulle ligga vid Strömstad, för att säkerställa radiokommunikation med en eventuell svensk flottstyrka i Oslofjorden. Då unionsupplösningen blev fredlig avskrevs planerna. Som resultat av att både Marinen och Telegrafverket hade behov av en radiostation i trakten av Göteborg, gjordes nya gemensamma planer 1907, och 1908 restes två 79,3 meter höga master vid Oscar II:s fort intill Nya Varvet. Då granitberget gav dålig jordledning, samt att artilleristerna på Oscar II:s fort klagade på begränsade skjutriktningar, flyttades stationen till näraliggande "Gnistängen" inne på Nya Varvets område i Göteborgstadsdelen Kungssten, och försökssändningar från " Nya Varfvets trådlösa Telegrafstation" började i december 1910, med anropssignalen GSG. Räckvidden var cirka 120 mil på dagtid och cirka 200 mil nattetid, och bland annat hade man kontakt med kryssaren Fylgia liggande utanför Finistere i Bretagne i Frankrike. Den 18 september 1911 öppnades "Göteborgs gnisttelegrafstation" med anropssignal GSG (Gnist Signalstation Göteborg), för allmän trafik med en gnistsändare på 16 kW för telegrafi på långvåg. Den 1 maj 1912 övertog Telegrafverket stationen från Marinen, som då blev Sveriges första kommersiella kustradiostation. Den "hemmagjorda" anropssignalen GSG ändrades den 1 april 1913 till SAB, då internationella beslut om anropssignaler trädde i kraft. År 1916 ändrades stationens namn till "Göteborg radio". (källa)
  6. Oscar II:s största händelse och nederlag som Sveriges konung torde vara unionsupplösningen 1905. Under delar av unionstiden var det kris på kris i det norska Stortinget och i relationerna mellan svenskt och norskt styre. Den första krisen kom 1821 då Stortinget avskaffade adelskapet i Norge – mot Karl XIV Johans veto. Efter det förekom det mer eller mindre fejder hela tiden. Under 1870-talet började den politiska uppmarschen i Norge. Det brukar heta att fram till omkring 1880 hade det funnits chanser till kompromisser och dellösningar i känsligare frågor, men Oscar II valde att gå sin egen väg och det skapade stor irritation länderna emellan. Drivfjädern i den norska offensiven skulle vara kravet om egen utlandsrepresentation. Norrmännen ansåg att det svenska utrikesstyret inte brydde sig om norska intressen och att de själva kunde föra sin talan bättre änågon annan. Oscar sökte utländskt stöd för sin politik i Norge och kejsar Vilhelm II av Tyskland hade egna intressen i att Norden förblev enat och lugnt. Men Vilhelm II ansåg den svenske kungen obeslutsam och vek, och när kraschen slutligen kom hade han inte bidragit med annat än prat och skyllde allt på "de obeslutsamma punschdrickande svenskarna". (källa)
  7. 2000 - Bortom bergen sjunker solen (Unionsupplösning och emigration i Värmland). (källa)
  8. Unionsupplösningen (2005). (källa)
  9. I Norge tillsattes førstehoffjegermestrer sedan 1860 med posten förblev obesatt efter den unionsupplösningen 1905. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.