Universitetsfilial Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder universitetsfilial, varianter, uttal och böjningar av universitetsfilial

Universitetsfilial synonym, annat ord för universitetsfilial, vad betyder universitetsfilial, förklaring, uttal och böjningar av universitetsfilial.

Vad betyder och hur uttalas universitetsfilial

Universitetsfilial uttalas uni|vers|itets|fili|al och är ett substantiv.

Ordformer av universitetsfilial

Singular

universitetsfilial
obestämd grundform
universitetsfilials
obestämd genitiv
universitetsfilialen
bestämd grundform
universitetsfilialens
bestämd genitiv

Plural

universitetsfilialer
obestämd grundform
universitetsfilialers
obestämd genitiv
universitetsfilialerna
bestämd grundform
universitetsfilialernas
bestämd genitiv

Universitetsfilial är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet universitetsfilial

  1. År 1963 tillsattes "kommittén för akademisk utbildning i Värmlands län" med landshövding Gustaf Nilsson som ordförande. Utredningen visade på gott rekryteringsunderlag för högskoleutbildning i Värmland, och i januari 1964 överlämnades en framställning till ecklesiastikministern Ragnar Edenman (S). Framställningen avsåg ett nytt universitet i Karlstad. På Värmlands Museum visades en utställning med förslag på placering av universitetet i staden. Planerna ändrades dock till en universitetsfilial i Karlstad (filial till Göteborgs universitet). (källa)
  2. Det första större företaget i Örebro var Örebro gevärsfaktori, grundlagt kring sekelskiftet 1600 av Hertig Karl. Örebro utvecklades snabbt i slutet av 1800-talet i samband med industrialiseringen. Örebro tändsticksfabrik grundades år 1844, och blev innan nedläggningen 1892 landets nästörsta. I slutet av 1800-talet grundades de första skofabrikerna i Örebro, som tillsammans med Kumla kom att bli centrum för skotillverkningen i landet. 1896 grundades Örebro kexfabrik, och samma år erhöll Örebro stapelstadsrättigheter, efter att tidigare ha varit uppstad. I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet drabbades stadens näringsliv av en allvarlig kris till följd av sko- och kexindustrins nedläggningar. I och med detta slutar en epok i stadens historia, då Örebro varit känd som en "sko- och kexstad". Som en del i ett åtgärdspaket, för att få stadens ekonomi på fötter igen, utlokaliserades delar av Statistiska centralbyrån till Örebro, liksom även Trafikregistret. Örebro fick också en universitetsfilial till Uppsala universitet förlagd till staden. Universitetsfilialen blev år 1977 Högskolan i Örebro, som år 1999 blev Örebro universitet. (källa)
  3. Ett kursboksbibliotek inrättades i Linköping 1967 i samband med tillkomsten av en filosofisk universitetsfilial knuten till Stockholms universitet. Även utbildningar i teknik och medicin var förlagda till Linköping, och samma år påbörjades en uppbyggnad av ett medicinskt bibliotek vid dåvarande Regionsjukhuset (nuvarande Universitetssjukhuset). Genom en sammanslagning av universitetsfilialen och de tekniska och medicinska utbildningarna skapades 1970 Linköpings högskola. Året innan hade högskolebiblioteket börjat sin verksamhet med Hans Baude som överbibliotekarie. Denne efterträddes 1978 av Kari Marklund. (källa)
  4. Tidigare studenter vid Växjö universitet och dess föregångare såsom Folkskollärarseminariet i Växjö, Universitetsfilialen i Växjö, Högskolan i Växjö och Lärarhögskolan i Växjö, är bland andra. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.