Universitetsvärld Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder universitetsvärld, varianter, uttal och böjningar av universitetsvärld

Universitetsvärld synonym, annat ord för universitetsvärld, vad betyder universitetsvärld, förklaring, uttal och böjningar av universitetsvärld.

Vad betyder och hur uttalas universitetsvärld

Universitetsvärld uttalas uni|vers|it|ets|värld och är ett substantiv.

Ordformer av universitetsvärld

Singular

universitetsvärld
obestämd grundform
universitetsvärlds
obestämd genitiv
universitetsvärlden
bestämd grundform
universitetsvärldens
bestämd genitiv

Plural

universitetsvärldar
obestämd grundform
universitetsvärldars
obestämd genitiv
universitetsvärldarna
bestämd grundform
universitetsvärldarnas
bestämd genitiv

Universitetsvärld är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet universitetsvärld

  1. Studentmössan associeras i dag allt mer med avslutad gymnasieutbildning och till den gymnasieskola man gått på, och allt mindre till den universitetsvärld vissa av avgångseleverna är på väg till. Studentmössan har också fått ett tydligare symbolvärde för steget till vuxenvärlden, då liknande tydliga steg som att flytta hemifrån, göra militärtjänst, skaffa fast jobb och annat inte sker med samma tidsbundenhet som tidigare (eller inte alls). (källa)
  2. En inspektor fanns till mitten av 1900-talet vid varje svenskt läroverk. Titeln är dock numera knuten till universitetsvärlden. (källa)
  3. Konsistorium (av ett latinskt ord som betyder församlingsställe) är en sorts styrelse som förekommer inom universitetsvärlden, inom kyrkan och den militära själavården. (källa)
  4. Många orationer var någon form av hyllningstal, exempelvis hölls under 1630-talet många orationer till något svenskt landskap. I den mån orationen klamrat sig kvar i universitetsvärlden som utanför, är betydelsen ändrad till högtidligt tal eller hyllningstal utan någon betydelser för examina. (källa)
  5. Idag tas denna utgångspunkt för given i de flesta akademiska miljöer. Religion (eller de olika religiösa traditionerna) har ingen särställning i förhållande till andra mänskliga kulturyttringar, varför den heller aldrig bör studeras isolerad från sina specifika historiska och kulturella sammanhang. För snart 100 år sedan var denna åsikt emellertid fortfarande kontroversiell i den svenska universitetsvärlden. (källa)
  6. Inom privata tjänsteföretag kan det till exempel handla om att analysera relevant befolkningsprognoser, stadsplanering och klimatförändringar. Där används begreppet samhällsanalys av stora aktörer som ägnar sig åt infrastruktur och samhällsplanering , men också av företag verksamma inom kommunikations- och påverkansarbete. Inom offentlig förvaltning - till exempel regioner och kommuner - finns ofta avdelningar för samhällsanalys, vars uppdrag är att till exempel ta fram fakta och statistik, göra analyser, uppföljningar och utvärderingar. Inom universitetsvärlden används begreppett som ett paraplybegrepp för utbildningsprogram som syftar till att bidra med kunskap om olika samhällsfenomen, om människors livsvillkor och frågor som rör samhällens organisering. Utbildningsprogrammen återfinns på en rad olika lärosäten och innehåller olika ämneskombinationer där man kan få examen i exempelvis sociologi, statsvetenskap, ekonomisk historia, filosofi och kulturgeografi. (källa)
  7. Alva Myrdal engagerade sig starkt i debatten om kvinnors frigörelse. Hon ville skapa ett samhälle där kvinnor kunde delta på lika villkor i arbetslivet och där männen skulle delta i hemarbetet. Hon menade att ett sådant samhälle också skulle vara till gagn för barnen. Alva medverkade i internationella organisationer för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) och yrkeskvinnor (IFBP, International Federation of Business and Professional Women) och för kvinnor inom universitetsvärlden, IFUW (International Federation of University Women). Ett exempel på hennes inlägg i debatten om jämställdhet är boken Kvinnans två roller från år 1957. (källa)
  8. Svensson har av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson beskrivits som "både en komplex och fantastisk person. Han hade en förmåga att få människor med sig, han var den mest allmänbildade person jag någonsin känt, spränglärd i allt från EU-frågor till påvedömets historia. Och han var rolig. När jag som 15-åring träffade honom själv första gången, på en SSU-konferens i Tjörnarp i Skåne våren 1985, satt vi uppe ett gäng halva natten och lyssnade till Olas dråpliga anekdoter från universitetsvärlden, och vi skrattade så vi kiknade.....Jag är övertygad om att Ola S Svensson skulle ha blivit något stort i svensk arbetarrörelse om han fått leva". (källa)
  9. Formuleringen "sannolikheten går mot ett" torde ha valts för att påminna om en sats inom matematiken då sannolikhetslära och gränsvärden var bekanta för många som använde Usenet då lagen formulerades (Usenet användes på 1980/1990-talen då de flesta användare av Internet var inom universitetsvärlden och kände till högre matematik). (källa)
  10. 1961 tog hon examen från Hewlett High School i Hewlett på Long Island. På grund av sin dröm om att bli poet deltog hon vid olika skrivarkurser för poesi. Bland annat studerade hon på Sarah Lawrence College i Bronxville, New York, innan hon inledde studier vid Columbia University. Vid Columbia University studerade hon bland annat för poeten Stanley Kunitz. Hon avlade dock aldrig någon examen, och för att kunna finansiera sitt uppehälle arbetade hon som sekreterare jämte skrivandet. Hon har ändå haft en karriär i universitetsvärlden som lärare i poesi på olika institutioner, utöver sitt skrivande. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.