Upphovsman Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder upphovsman, varianter, uttal och böjningar av upphovsman

Upphovsman synonym, annat ord för upphovsman, vad betyder upphovsman, förklaring, uttal och böjningar av upphovsman.

Vad betyder och hur uttalas upphovsman

Upphovsman uttalas upp|hovs|man och är ett substantiv, böjs som ¹man.

Ordformer av upphovsman

Singular

upphovsman
obestämd grundform
upphovsmans
obestämd genitiv
upphovsmannen
bestämd grundform
upphovsmannens
bestämd genitiv

Plural

upphovsmän
obestämd grundform
upphovsmäns
obestämd genitiv
upphovsmännen
bestämd grundform
upphovsmännens
bestämd genitiv

Upphovsman är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet upphovsman

  1. De litterära genrerna kan ta sin utgångspunkt i innehåll (deckare, kärleksroman, herderoman), i form (experimentell roman, brevroman), stil (magisk realism, humor), målgrupp (barnbok, ungdomsroman), upphovsman (arbetarlitteratur, el boom), verklighetsförankring (nyckelroman, historisk roman), syfte (idéroman, underhållningslitteratur), med mera. (källa)
  2. Identifikation (källkritik) – bedöma dess upphovsman, dess tillkomstsituation, avsikten med tillkomsten och om källan är äkta eller inte. (källa)
  3. En koralbok är en typ av sångböcker vars primära innehåll är att ange noter för psalmer. Omfattningen av innehållet varierar. I gamla koralböcker förekommer att enbart noterna är med, i moderna kan en eller flera verser av texten förekomma samt uppgifter om ursprung, upphovsman, tidigare tryckta källor för berörd melodi samt vilka andra psalmer som använder samma melodi. Melodins så kallade "huvudtext" avser den psalm som anges som den vars melodi är densamma, den kan variera mellan psalmböckernas olika årgångar vilket kan försvåra identifiering av melodider. (källa)
  4. Musikförlag är ett företag som hjälper upphovspersoner med att nå ut med sin musik. Den som driver eller leder ett musikförlag kallas för musikförläggare. En upphovsman som har avtal med ett musikförlag kallas för en förlagd upphovsman. Branschorganisationen för svenska musikförlag heter Musikförläggarna, och de representerar 95% av alla musikförlag i Sverige. (källa)
  5. Le professeur Nimbus – en seriefigur som skapades 1934 av André Daix. Senare har även Rob Vel, Spirous upphovsman, återupptagit denna serie. (källa)
  6. Nyttjanderätt är en av de centrala beståndsdelarna av upphovsrätt, så central att de två begreppen ofta används som synonymer. Nyttjanderätten är dock inom upphovsrätten rätten att nyttja, vidaresprida och dra ekonomisk fördel av upphovsmannens verk. Det är detta som inom upphovsrätten ofta kallas de ekonomiska rättigheterna, vilket är åtskilt från skaparens ideella rättigheter (rätten att erkännas som verkets upphovsman och rätten att motsätta sig att verket vandaliseras och/eller används på ett sådant sätt att upphovsmannens anseende kan skadas). (källa)
  7. Över 42 miljoner mynt hade tillverkats och ca 25 miljoner av dem var fortfarande i omlopp vid Karl XII:s död. Hela systemet föll ihop och Görtz fick skulden och dömdes till döden och avrättades 19 februari 1719. Det är inte belagt att Görtz var upphovsman till nödmynten, men som kungens rådgivare och ansvarig när de infördes fick han skulden för den ekonomiska katastrof som följde. (källa)
  8. Ett ordstäv är en fras som börjar med ett ordspråk eller talesätt, och fortsätter med en referens till en påhittad upphovsman, ofta för att skapa en komisk poäng. Kallas även för wellerism efter romanfiguren Sam Weller i Pickwickklubben av Charles Dickens. (källa)
  9. Ett exempel är ordet esperanto som kommer av att språkets upphovsman Ludwig Zamenhof i första boken om språket kallade sig "Doktoro Esperanto", där "Esperanto" betyder "den som hoppas" eller "den hoppandes" (ett substantiv som är aktiv presens particip av esperi som betyder "att hoppas"). (källa)
  10. En prägel är ett pressverktyg med vars hjälp ett intryck åstadkoms i olika material t.ex. plåt, plast, läder, trä eller papper, intrycket framträder i relief på det präglade materialet. Grafiska blad eller fotografier som klassas som konstverk brukar präglas av sin upphovsman, detta för att på så vis sätta sin signatur på ett sätt som är omöjligt att avlägsna, utan synliga skador, till skillnad från en signatur med blyerts, bläck eller gummistämpel. För detta ändamål används då en så kallad Vitprägel. Det vanligaste är att man präglar utan färg, men det går att färga in "stampen" för att få en synligare signatur/prägling. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.