Uppsalastudent Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppsalastudent, varianter, uttal och böjningar av uppsalastudent

Uppsalastudent synonym, annat ord för uppsalastudent, vad betyder uppsalastudent, förklaring, uttal och böjningar av uppsalastudent.

Vad betyder och hur uttalas uppsalastudent

Uppsalastudent uttalas Upp|sala|stud|ent och är ett substantiv.

Ordformer av uppsalastudent

Singular

Uppsalastudent
obestämd grundform
Uppsalastudents
obestämd genitiv
Uppsalastudenten
bestämd grundform
Uppsalastudentens
bestämd genitiv

Plural

Uppsalastudenter
obestämd grundform
Uppsalastudenters
obestämd genitiv
Uppsalastudenterna
bestämd grundform
Uppsalastudenternas
bestämd genitiv

Uppsalastudent är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet uppsalastudent

  1. Elof Sundin, teologie doktor, är en fiktiv Uppsalastudent vars närvaro på olika sätt kommit att markeras i stadens studentliv. Han är född 1943, bedriver teologiska studier, tillhör Norrlands nation och bor på studenthemmet Norrbyhus. (källa)
  2. Uppsalastudenten tycker om högtidliga fester. Den högtidligaste festen är balen och den kräver ofta högtidsdräkt. Gasken är en inte fullt lika högtidlig fest, som ofta kräver kavaj. Fester i overall är mindre vanliga i Uppsala än i andra studentstäder och förekommer endast vid teknolog- och naturvetarkåren eller studentorkestersammanhang. En fest med matservering kallas även sittning. (källa)
  3. Gunillaklockan står jämte Carolina Rediviva för de fasta punkterna i Uppsalas valborgsfirande. Klockan 21 framför då Curator curatorum uppsalastudenternas vårtal, följt av sång framförd av Allmänna Sången. Firandet finns till exempel travesterat i Pelle Svanslös. Varje år i december går Jamtamot fackeltåg från Norrlands nation till Gunillaklockan för att avnjuta klockringningen kl 21, med glögg, brandtal och skönsång från Jamtkören. (källa)
  4. På 1930-talet uppfördes ett Studenternas tennispaviljong som ett annex till Svettis. Annexet var en av de första byggnaderna i Uppsala i funkisstil och ritades av Ture Wennerholm. Annexet är idag mest känt för det så kallade Bollhusmötet som där ägde rum den 17 februari 1939. Mötet bestod av en grupp Uppsalastudenter och tog ställning mot att Sverige skulle ta emot tio tyska, judiska akademikerflyktingar från Nazityskland. (källa)
  5. I Norden är manskören en tradition som härstammar från början av 1800-talet och som växte fram bland studenterna vid Uppsala universitet, och något senare vid Lunds universitet, under skandinavismens och nationalromantikens tidevarv. Begynnelsen brukar anges till den 24 oktober 1808 när uppsalastudenterna offentligt sjöng sången Under Svea banér för första gången i en uppvaktning för generalen Mauritz Klingspor. Omkring 1830 kan man säga att det börjar finnas manskörer i organiserad form. Allmänna Sången (egentligen Uppsala Studentkårs Allmänna Sångförening) i Uppsala innebar att studenter från alla studentnationer samlades och sjöng tillsammans och regelbundna repetitioner finns belagda från just året 1830. Inom de enskilda studentnationerna hade dock mindre körer existerat sedan 1820-talet. I Lund verkade från 1830-talet Otto Lindblad i Lunds Studentsångförening som dirigent och kompositör, och man reste där ofta till Köpenhamn och umgicks med de danska studenterna varvid traditionen spreds dit. Redan 1829 organiserades en manskör inom ordenssällskapet Par Bricole i Stockholm och dess manskör, Den bacchanaliska kören, är idag förmodligen den äldsta oavbrutet existerande manskören i Norden. (källa)
  6. Under distingen uppförde Uppsalastudenterna en tid på 1600-talet skådespelet "Disa". Det handlar om en klok bondflicka från Venngarn som räddar svearna från hungersnöd. Pjäsen anses vara det första riktiga svenska dramat och skrevs av Johannes Messenius i början av 1600-talet. Pjäsen är baserad på en äldre saga, men huvudpersonens namn och ursprung i Venngarn är Messenius skapelse, liksom påståendet i pjäsen att distinget är namngivet efter huvudpersonen. (källa)
  7. Det är lätt att redan i debutboken känna igen motiv som senare skulle komma tillbaka i Hellströms böcker. Inte minst därför är boken av stort intresse. Vi möter exempelvis den unge Uppsalastudenten som slarvar med studierna och slösar bort pappans mödosamt ihopsparade pengar på en flicka. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.