Uppslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppslag, varianter, uttal och böjningar av uppslag

Uppslag synonym, annat ord för uppslag, vad betyder uppslag, förklaring, uttal och böjningar av uppslag.

Synonym till uppslag

Vad betyder och hur uttalas uppslag

Uppslag uttalas upp|slag och är ett substantiv -et; pl. uppslag.

Ordformer av uppslag

Singular

uppslag
obestämd grundform
uppslags
obestämd genitiv
uppslaget
bestämd grundform
uppslagets
bestämd genitiv

Plural

uppslag
obestämd grundform
uppslags
obestämd genitiv
uppslagen
bestämd grundform
uppslagens
bestämd genitiv

Uppslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Uppslag på Engelska

  • idea - plan, suggestion, inventive, ingenious, I had a good idea for a novel
  • spread - the two pages of an open book (newspaper etc.), centrespread, centrefold
  • turn-up - the end of the trouser legs are folded upwards

Hur används ordet uppslag

  1. En ABC-bok är en lärobok i läsning för mindre barn, den används ibland också i skolans lågstadium. En ABC-bok har oftast en sida eller ett uppslag med en text för varje bokstav i alfabetet. Texten brukar kompletteras med illustrationer. Text och bild i samverkan bidrar till att barnet lär sig alfabetet på ett lekfullt sätt. (källa)
  2. Projektet Grammatiska uppslag från Göteborgs universitet. (källa)
  3. Berit Ås fick uppslag till sin forskning om härskartekniker när hon satt på ett möte och upptäckte ett flertal sätt varmed männen kommunicerade till varandra att det hon sade inte var viktigt. Hon började imitera dessa sätt (hämta kaffe eller börja pilla med något när någon pratar) och fann att det hjälpte för att hennes åsikter skulle få gehör. Hon namngav och numrerade fem härskartekniker. Genom att lära sig de fem härskarteknikerna kunde kvinnor, enligt Ås, stötta varandra offentligt på ett diskret sätt, genom att hålla upp aktuellt antal fingrar för att signalera vilken av härskarteknikerna som var i användning för tillfället. (källa)
  4. Idag finns inlandsis på Grönland och Antarktis, där den på Antarktis är störst. Norra Europa och Nordamerika (och en del områden på andra kontinenter) täcktes till stora delar av inlandsis under de nedisningar som skedde under kvartär. Den förste att lansera idén om att Sverige en gång varit täckt av en stor is var geologen Otto Torell (1859), ett par årtionden tidigare hade den schweiziske forskaren Louis Agassiz utvecklat samma uppslag för Alperna, men det tog tid innan detta accepterades av geologerna. (källa)
  5. Sveriges skattläggningar på bland annat 1500- och 1600-talen innefattade uppräkningar av orter (byar och bruksorter) i varje socken. Årliga räntan var vanligen sorterad efter byar efter en viss given ordning i socknen, ofta en medsols genomgång, men på sina håll även efter hamnor eller skeppslag. När mantalslängder börjar följde de en liknande struktur, men redovisades separat ibland redovisades torp separat. Vanligen redovisades dock soldater, sätesgårdar och prästgårdar och andra hushåll med vissa undantag från mantalsplikten separat. I årliga räntan blev däremot praxis att torp redovisades under de byar på vars ägor de var belägna. Då husförhörslängder börjar föras indelad efter ortnamn efter liknande principer, ofta dock med soldater och fattigstuguhjon redovisade separat. Då många socknar under 1800-talet växte blev det ofta praxis med ett alfabetiskt register för att kunna återfinna en by eller ett torp. Relativt tidigt övergick man till ortsindelning av husförhörslängden i bokstavsordning. Det blev också vanligare att man följde jordebokens praxis att återge torp under de byar på vars ägor de var belägna. Det var också ganska vanligt att större socknar i husförhörslängden uppdelades i fjärdningar eller sexmansrotar. Orten kunde på landsbygden vara en by eller en bruksort, och i tätorten ett kvarter. Orterna var i sin tur indelade i fastigheter, torp eller gårdar, där varje fastighet eller gård i allmänhet hade ett eget uppslag (folio) i husförhörslängden. Församlingen eller socknen kunde även vara indelad i flera numrerade soldatrotar, som var och en i regel bestod av två mantal (ofta med flera gårdar än så) samt ett antal underlydande torp på landsbygden eller flera kvarter i staden, vilka tillsammans ansvarade för rekrytering av en soldat, finansiering av en skola och fattigvård, med mera. (källa)
  6. Partikelverb, Grammatiska uppslag (1998), Göteborgs universitet. (källa)
  7. Vissa bilderböcker har en särskild utformning med hål i teckningarna där man kan se något av bilden på nästa uppslag. Dessa kallas hålbok. (källa)
  8. Vramming, Y. (1996) Uppslag Religion. Stockholm: Almqvist och Wicksell Förlag AB. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.