Uppslagen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppslagen, varianter, uttal och böjningar av uppslagen

Uppslagen synonym, annat ord för uppslagen, vad betyder uppslagen, förklaring, uttal och böjningar av uppslagen.

Vad betyder och hur uttalas uppslagen

Uppslagen uttalas upp|slagen och är ett adjektiv.

Uppslagen betyder:

Ordformer av uppslagen

Böjning (i positiv) uppslagen en ~ + subst. uppslaget ett ~ + subst. uppslagna den/det/de ~ + subst.

Uppslagen är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet uppslagen

  1. Färgen spelar normalt ingen roll i den första fasen, men det finns en äldre variant där man spelar med uppslagen trumf och där sticken bara kan vinnas med ett högre kort i den utspelade färgen eller trumf. Denna variant är numera sällsynt. (källa)
  2. Ett förbud mot att diskutera politiska frågor och trossamfundsskiljande frågor i frimurarloger förekommer sedan länge (troligtvis sedan 1640-talet, med säkerhet sedan 1723). Tro på ett Högsta Väsende är ett medlemskriterium sedan evärdlig tid (före 1723 närmare bestämt den heliga Treenigheten), och i de gamla frimurarlogerna ligger antingen en Bibel eller en annan helig skrift uppslagen under öppnad loge. När den Franska Stororienten år 1877, som då stod i förbindelse med de flesta av världens regelmässiga storloger, fattade beslutet att ersätta helig skrift med storlogens stadgar, öppna upp medlemskapet för ateister och tillåta samtal om politik i loge, bröt de regelmässiga storlogerna med Franska Stororienten. Ett antal storloger i medelhavsvärlden och Latinamerika behöll däremot förbindelsen med Franska Stororienten och tog efter dess tre särskiljande kännetecken. Följden blev framväxten av ett parallellt med de regelmässiga frimurarordnarna existerande s.k. adogmatiskt frimureri, som bl.a. har utmärkt sig för antiklerikalism, och ådragit den romersk-katolska kyrkans kritik mot allt slags frimureri, såväl det adogmatiska som det regelmässiga. (källa)
  3. Sankt Laurentius (Sankt Lars). Helgonet utan huvudbonad. Knälång, veckad mantel, därunder en veckad livklädnad som verkar täcka fötterna. Han håller i vänstra handen en uppslagen bok och stödjer sig samtidigt med höger hand på ett halster. Halstret är Sankt Laurentius martyrsymbol. Vissa ansiktsdetaljer, bland annat näsa, haka och kinder är alltjämt skönjbara. (källa)
  4. Maria är krönt till himmeldrottning och har utslaget hår, tecknet på hennes jungfrulighet. Hon håller en uppslagen bok. (källa)
  5. Larsson, som tidigare hade varit den självklare ledaren i Chicago och Nås, förlorade snabbt sin höga position och försköts längre och längre bort. Han gavs arbete som kittelflickare och förvisades slutligen till sin verkstad i ett plåtskjul, där hans hustru en morgon hittade honom död, på knä och med Bibeln uppslagen på bordet med 1 kor. 13, "kärleken är tålig och mild" understruket. (källa)
  6. Skivomslaget är mörkt och dystert. De fyra gruppmedlemmarna står skilda från varandra, utspridda var och en för sig. Agnetha Fältskog står längst ut till vänster och håller i en uppslagen bok, Anni-Frid Lyngstad sitter i mitten i en röd stol med hög rygg. Björn Ulvaeus står bakom en stol i historicerande stil och Benny Andersson sitter avslappnat i en tvåmanssoffa längst ut till höger. (källa)
  7. Med gardet deltog Wahlberg i det rysk-turkiska kriget 1877–1878, vilket han skildrade i Från en härfärd i Turkiet 1877–1878 (1878). Förutom flera arbeten på det militära området redigerade han "Finsk militär tidskrift" 1881–1882, författade flera skådespel, Det omöjliga möjligt (1881), Samhällsuppfostran (1882) och Hörnstenar (1883), berättelsen De kärleksrike (1882) och novellsamlingen Vilsekommen (1884), märkliga såsom de första uppslagen till en modern diktning i Finland. Från 1910 utgav von Wahlberg flera berättelser på tyska. (källa)
  8. Våren 1984 berättade Upsala Nya Tidning i en stort uppslagen artikel (2 februari 1984) att Sundin strax skulle disputera i ämnet kyrkorätt med avhandlingen Stuthämtarinstitutet i yngre västnordisk beneficialrätt. Frågan om biskopligt avradstionde och tomträttsavgäld. Avhandlingen fick ett professionelt katalogkort som placerades i Uppsala universitetsbiblioteks dåvarande stora kortkatalog. När någon nitisk bibliotekarie plockade bort kortet sattes et nytt likandet på plats, Sundins vänner hade ett litet lager att tillgå.. Den recension av avhandlingen infördes i den teologiska institutionstidningen Dekanalen, där forskningsresultaten presenterades, diskuterades och kritiserades efter den akademiska kutymens sedvanliga regler. En professor i Lund hörde av sig till fakulteten då han hade hört tals om avhandlingen och bad att få rekvirera ett exemplar. På Norrbyska studenthemmet anordnades sedermera en festlighet där promotionen firades. Ett doktorsdiplom med Sundins namn uppsattes på väggen i husets salong, där det alltjämt förevisas tillsammans med några av Sundins "kvarglömda effekter". En tackannons infördes i Upsala Nya Tidning där Sundin beklagade att han inte kunde "personligen nå" alla dem som hyllat honom men nu framförde sitt "stillsamma tack". (källa)
  9. Thomas Qvarsebo hade från början tänkt sig att Ferlin skulle steppa framför en uppslagen bok, men anpassade, efter det att han blivit ombedd, den färdiga skulpturen till att istället låta Ferlin steppa på ett bord. Skulpturen invigdes den 13 juni 2002. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.