Vad betyder och hur uttalas upptagningshem
Upptagningshem uttalas upp|tag|nings|hem.
Ordformer och varianter av upptagningshem
Singular
- upptagningshem
- obestämd grundform
- upptagningshems
- obestämd genitiv
- upptagningshemmet
- bestämd grundform
- upptagningshemmets
- bestämd genitiv
Plural
- upptagningshem
- obestämd grundform
- upptagningshems
- obestämd genitiv
- upptagningshemmen
- bestämd grundform
- upptagningshemmens
- bestämd genitiv
Upptagningshem är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet upptagningshem
Barnardo grundade i Londons fattigkvarter hem för föräldralösa barn, D:r Barnado's homes. Det första hemmet öppnades 1867 i Stepney Causeway och har förblivit verksamhetens huvudkvarter. Denna, som senare fick det officiella namnet The national association for reclamation of destitute waif children, omfattade 160 anstalter, dessutom upptagningshem, fackskolor, sjukhus, skyddshem med mera. Över 100 000 barn omhändertogs genom organisationen. Många barn blev även vidareskickade till engelska kolonier, främst Kanada, för att där utbildas i jordbruksarbete.
Richard Eeg-Olofsson var son till distriktsföreståndaren i Svenska missionsförbundet Olof Olofsson och Jensi Eeg. Han blev student i Göteborg 1917, medicine kandidat i Uppsala 1921 och medicine licentiat i Stockholm 1926. Efter förordnanden i psykiatri, neurologi och medicin, bland annat vid Serafimerlasarettet 1925–1928, var han 1929–1931 föreståndare för Serafimerlasarettets nervpoliklinik. Eeg-Olofsson blev 1930 biträdande läkare och 1936 överläkare vid Svenska diakonisällskapets epileptikervård i Stockholm, var 1930–1935 läkare vid Stockholms barnavårdsnämnds upptagningshem för pojkar, 1933–1934 föreståndare för dess rådgivningsbyrå för svåruppfostrade barn samt läkare vid stadens folkskolors hjälpklasser och var 1933–1940 psykiatrisk rådgivare vid Skarvik-Tallåsens skyddshem för psykiskt defekta kvinnliga skyddshemselever. Från 1933 innehade Eeg-Olofsson läkarpraktik i Stockholm och var från 1942 ordförande i styrelsen för alkoholistanstalten Vårnäshemmet. Han skrev ett antal arbeten i neurologi och psykisk hälsovård.
Hon har ritat daghem i Örebro, Nyköping och Kalmar, upptagningshem i Norrköping, sommarkolonier i Halland, Dalarna och Stockholms län. Tillsammans med Albin Stark ritade hon 1939 Yrkeskvinnornas kollektivhus (YK-huset) i Stockholm. Byggnaden räknas till ett av hennes mest kända arbeten. Hon har även skrivit artiklar i tidskrifter och bokverk.
En dag får Loella ett brev från sin mamma där hon meddelar att hon inte kommer hem den här vintern eftersom hon har fått ett välbetalt arbete i Amerika. Hon berättar att hon har ordnat så att vänner till henne skall ta hand om småsyskonen, och att Loella fått en plats på ett upptagningshem för barn. Loella blir mycket besviken och motsätter sig detta till en början, men faller till föga när tant Adina hävdar att "det finns en mening med allt", något som får Loella att intala sig att hon kommer att träffa sin pappa om hon följer med in till staden.