Utbildningsfråga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utbildningsfråga, varianter, uttal och böjningar av utbildningsfråga

Utbildningsfråga synonym, annat ord för utbildningsfråga, vad betyder utbildningsfråga, förklaring, uttal och böjningar av utbildningsfråga.

Vad betyder och hur uttalas utbildningsfråga

Utbildningsfråga uttalas ut|bild|nings|fråga och är ett substantiv.

Ordformer av utbildningsfråga

Singular

utbildningsfråga
obestämd grundform
utbildningsfrågas
obestämd genitiv
utbildningsfrågan
bestämd grundform
utbildningsfrågans
bestämd genitiv

Plural

utbildningsfrågor
obestämd grundform
utbildningsfrågors
obestämd genitiv
utbildningsfrågorna
bestämd grundform
utbildningsfrågornas
bestämd genitiv

Utbildningsfråga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet utbildningsfråga

  1. 2014/2015 Kårordförande: Niclas Olsson, vice kårordförande med ansvar för studiesociala frågor: Nathalie Lindström, vice kårordförande med ansvar för utbildningsfrågor: John Lemchen. (källa)
  2. Utbildningsfrågor handhas i regeringen i utbildningsdepartementet, i riksdagen i utbildningsutskottet, och i kommunerna i respektive skolnämnd. Internationellt samordnas utbildningsfrågor i Unesco. EU har påverkat den svenska utbildningen med bland annat Erasmusprogrammet och Bolognaprocessen. (källa)
  3. I modern tid dominerades departementets uppgifter av utbildningsfrågorna. Den 1 januari 1968 bytte ecklesiastikdepartementet namn till utbildningsdepartementet. Den siste som bar titeln ecklesiastikminister och tillika den förste utbildningsministern var Olof Palme. År 1991 bildades Kulturdepartementet genom en utbrytning ur Utbildningsdepartementet. Åren 2005-2006 återfördes kulturfrågorna och departementet hette då Utbildnings- och kulturdepartementet. Den 1 januari 2007 återinrättades Kulturdepartementet. (källa)
  4. Han kom snart att bli ledande inom utbildningsfrågor och utnämndes 1904 till läroverksråd och var 1909-1914 överdirektör och chef för läroverksstyrelsen. År 1913 utnämndes han till chef för den nyinrättade folkskoleöverstyrelsen. Redan tidigt hade Bergqvist förordat en samlad styrelse för utbildningen i landet, vilket också genomfördes 1918, då Skolöverstyrelsen inrättades, vars förste chef Bergqvist blev, en post han stannade på fram till pensioneringen 1928. Som en av landets främsta inom utbildningsväsendet kom han under perioden 1920-1921 att kallas till posten som statsråd och chef för ecklesiastikdepartementet i expeditionsregeringen regeringen De Geer d.y. som följde efter regeringen Brantings avgång i oktober 1920. Bergqvist genomdrev där bland annat propositionen om upprättandet av ett rasbiologiskt institut i Uppsala. (källa)
  5. Ulf P. Lundgren och Bo Lindensjö (2000) kallar även den transformerande arenan för en medierande arena för att betona massmedias förändrade roll för hur exempelvis en skolreform som formulerats i styrdokument tas emot bland den breda allmänheten. De menar också att ökad valfrihet inom utbildningsväsendet gör att större krav ställs från allmänheten på att media ska informera om både utbildningspropositioner och skolresultat, vilket för med sig att utbildningsfrågor som står nära både läroplanens formulering och realisering är föremål för medial tolkning. (källa)
  6. 1946 hade han sitt första uppdrag som sakkunnig, och under de närmaste årtiondena fortsatte han spela en betydande roll i statliga utredningar om utbildningsfrågor. 1948–50 var han sekreterare i statens samhällsvetenskapliga forskningsråd. Han blev den ledande inom socialdemokratin i frågor som berörde antagning till såväl utbildning som statliga befattningar, och ingick i Utrikesdepartementets antagningskommission 1953–57. En förändring han genomförde var biblioteksersättning 1954 till författare, och han deltog i arbetet med betänkandet om det första socialdemokratiska kulturprogrammet Människan och nutiden (1952) som innebar att kulturen inbegreps i "demokratiseringsarbetet" och sågs som en central del av samhället. (källa)
  7. Ellen Strange Petersen växte upp i Fredericia som dotter till guldsmeden Holger Jensen och Martha Nielsen. Familjen levde under knappa villkor. Hon började på latinskolan när hon var elva år och kom sedan in på gymnasiet genom en friplats. Hon tog studentexamen 1932 och blev sedan journalistlärling på Jydske Tidendes avdelning i Kolding. Hon arbetade sedan som ordinarie journalist på samma tidning (1932-1949). Hon gifte sig 1936 med adjunkten Søren Frederik Jerking och fick två döttrar med honom. Hon blev änka 1943. Hon bytte arbetsplats till Århus Stiftstidende 1949, då detta innebar bättre arbetstider som gick ihop med försörjningen av barnen. Hon var särskilt engagerad i social- och utbildningsfrågor och genom sina reportage om förekomsten av prygel i danska skolor bidrog hon till avskaffandet av kroppsaga i skolan. Hon var styrelseledamot i Dansk Journalistforening (195-1960). (källa)
  8. Han blev installerad som president i Comunidad de Madrid 1995, efter att hans parti hade vunnit valet med absolut majoritet. 1999 återvaldes han till posten, återigen med sitt parti i absolut majoritet. Hans politik i spetsen för la Comunidad karakteriserades av dialog med fack och arbetsgivare, vilket gav frukt i form av reformer som införandet av 35-timmarsvecka i den regionala administrationen. Han genomförde också att den centrala administrationen släppte ansvaret för hälso- och utbildningsfrågor. (källa)
  9. Åsling säger sig prioritera näringslivs- och utbildningsfrågor och vill att Jämtland skall sluta vara en "nej-sägande kravmaskin" i EU-debatten. Åsling är ordförande i Centerpartiets framtidsgrupp för skattefrågor som tillsattes den 26 juni år 2007. Åsling har också föreslagit att en politikervecka skulle initieras i Åre under vintern, eftersom han anser att Almedalsveckan blivit "ett stort och pompöst PR-jippo" samt att "den politiska och ideologiska debatten har glömts bort". (källa)
  10. Den 17 maj hölls en lysningsgudstjänst för paret i Slottskyrkan. Samma dag meddelade hovet att Sofia Hellqvist efter vigseln kommer att upptas i det Kungliga Huset och bära titeln H.K.H. Prinsessan Sofia, Hertiginna av Värmland. Paret önskade att lysningspresenterna skulle ges i form av gåvor till en nystartad stiftelse, Prinsparets stiftelse, som startats i samband med bröllopet och vars syfte är att främja och stötta barn och ungdomar i omsorgs- och utbildningsfrågor. Av den svenska regeringen fick de en tvåmanskajak och det var statsminsitern Stefan Löfven och talmannen Urban Ahlin som lämnade över varsin paddel. Värmland, som är Carl Philips hertigdöme, gav bland annat bort en tavla av konstnären Karolina Nolin. Från Sofias hemkommun Älvdalen fick de bland annat en Hagströmgitarr och av Dalarnas landshövding hyllades de med en bänk på ett berg med utsikt över Älvdalen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.