Utbrytargrupp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utbrytargrupp, varianter, uttal och böjningar av utbrytargrupp

Utbrytargrupp synonym, annat ord för utbrytargrupp, vad betyder utbrytargrupp, förklaring, uttal och böjningar av utbrytargrupp.

Vad betyder och hur uttalas utbrytargrupp

Utbrytargrupp uttalas ut|bryt|ar|grupp och är ett substantiv.

Ordformer av utbrytargrupp

Singular

utbrytargrupp
obestämd grundform
utbrytargrupps
obestämd genitiv
utbrytargruppen
bestämd grundform
utbrytargruppens
bestämd genitiv

Plural

utbrytargrupper
obestämd grundform
utbrytargruppers
obestämd genitiv
utbrytargrupperna
bestämd grundform
utbrytargruppernas
bestämd genitiv

Utbrytargrupp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Utbrytargrupp på Engelska

  • splinter-group

Hur används ordet utbrytargrupp

  1. Tisdagen efter partikongressen meddelade ett tjugotal av Sannfinländarnas riksdagsledamöter, inklusive alla partiets ministrar, att de bildar en ny gruppering, som stöder den sittande regeringen och dess program. Regeringen avgick inte, men Sannfinländarna hamnade i opposition medan utbrytargruppen Nytt alternativ (senare Blåa riksdagsgruppen) satt kvar i regeringen. Partiet splittrades också ute i landet. Utbrytargruppen bildade en förening, med avsikt att införa den i partiregistret före kandidatnomineringen inför nästa val. Partiet, som fick namnet Blå framtid, infördes i partiregistret den 15 november. (källa)
  2. Regeringen Sipilä var Republiken Finlands 74:e regering och var i tjänst mellan den 29 maj 2015 och den 6 juni 2019. Regeringspartierna var Centern och Samlingspartiet samt från början Sannfinländarna, som efter sin partisplittring 2017 ersattes av utbrytargruppen Blå framtid. (källa)
  3. Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna (förkortat KFML, ibland KFml) bildades ursprungligen som en utbrytargrupp från VPK. Förste ordförande var doktoranden Bo Gustafsson, senare professor i ekonomisk historia. Partiets politik var hårdfört kommunistisk och trogen mot regeringen i Kina. Man anklagade, i linje med Mao Tse-tungs politik, Sovjetunionen och Vänsterpartiet kommunisterna för att ha anslutit sig till en "revisionistisk" linje. En viktig person i partiets ideologiska utveckling var Jan Myrdal, även om han inte spelade någon formell roll inom organisationen. Partiets nyckelroll inom den svenska solidaritetsrörelsen med FNL-gerillan i Vietnam bidrog till att öka rörelsens synlighet och inflytande, och hjälpte till att attrahera nya medlemmar och sympatisörer. År 1968 blev muraren Frank Baude från Göteborg ny förbundsordförande, men ersattes redan året därpå av läkaren och tidigare Clarté-ledaren Gunnar Bylin. (källa)
  4. Den inrikespolitiska situationen i Sudan består i en auktoritär regering ledd av diktatorn Umar Hassan Ahmed al-Bashir som försöker hålla ihop ett land där flera andra regioner i landet riskerar att få uppleva samma form av uppror som i Darfur. Sedan fredsavtalet 2005 mellan Sudans regering och Sudanesiska folkets befrielsearmé (SPLM/A (motståndsrörelsen i södra Sudan) slöts, har risken ökat för att fler utbrytargrupper vill, om inte söka självständighet, så i alla fall få större inflytande i den sudanesiska regeringen. För att detta inte ska lyckas statuerar regeringen ett exempel med Darfur. Vissa hävdar även att konflikten i Darfur bröt ut just på grund av den pågående fredsförhandlingen med SPLM/A, antingen för att de darfuriska rebellrörelserna såg sin chans, eller för att de ansåg sig bortglömda i fredsprocessen. Det har också funnits en överhängande risk att vapen som inte längre används i den forna konflikten i södra Sudan skulle spridas till de stridande grupperna i Darfur – något som också redan hänt och som troligen bidragit till att konflikten förvärrats. (källa)
  5. Nationella politiska unionen grundades av den före detta översten Georgios Papadopoulos, dömd till livstids fängelse för sin tid som militärdiktator. Partiet var en av de utbrytargrupper som bildades efter splittringen 1981 av det ultrakonservativa partiet Ethniki Parataxi. Nationella politiska unionen krävde tidigt att medlemmar ur den gamla militärjuntan skulle släppas ur fängelse. Vid bildandet hävdades det att partiet hade runt 18 000 medlemmar i Grekland och bland greker utomlands. Nationella politiska unionen ställde upp i samma års Europaparlamentsval och vann 2,29% av rösterna och erhöll ett av Greklands 24 mandat. Dess inbjudan i november 1984 till Jean-Marie Le Pen, den franska extremhögerns frontfigur, att besöka Aten resulterade i storskaliga demonstrationer och våldsamheter. Parlamentsvalet i Grekland 1985 hölls i ett polariserat politiskt klimat men grekiska högerväljare stödde överväldigande det borgerligt konservativa Ny demokrati och EPEN erhöll bara 0,6% av rösterna. Ledare för partiets ungdomsförbund var Nikolaos Michaloliakos som dock redan 1985 valde att starta ett eget parti. (källa)
  6. Fram till 1969 dominerades rörelsen, med ordförande Ahmad Shukairi i spetsen, av palestinier med stöd från olika arabstater, i synnerhet Egypten under Gamal Abdel Nasser. Med tiden, i synnerhet efter sexdagarskriget 1967, höjdes dock kritiska röster inom PLO som menade att det var lönlöst att försöka låta andra, det vill säga de arabiska grannländerna, lösa konflikten åt dem. 1969 tog självständiga palestinska grupper (fedayeen) över kommandot i rörelsen och Yassir Arafat blev ny ordförande. Hans grupp, vänsternationalistiska Fatah, blev tongivande och dominerande inom PLO-rörelsen, men även vissa mer vänsterradikala fraktioner såsom kommunistiska Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och utbrytargruppen DFLP fick viktigt inflytande. (källa)
  7. I tysk politik talar man om ett borgerligt block med CDU, CSU och FDP och ett vänsterblock med SPD och die Grünen. Vänsterpartiet die Linke skulle kanske också räknas till vänsterblocket, men SPD vill inte samarbeta med det partiet på riksplanet eftersom det bildades genom att en utbrytargrupp från SPD gick ihop med det tidigare kommunistiska maktpartiet i Östtyskland. (källa)
  8. Under valåret 1932 uppstod en ideologisk och personlig konflikt inom partiets ledning. En utbrytargrupp som leddes av Lindholm bildade 15 januari 1933 det nya Nationalsocialistiska Arbetarepartiet (NSAP), vilket snart blev det ledande svenska nazistpartiet. NSAP:s begränsade valframgångar kan delvis förklaras av dess unga medlemskader som ofta saknade rösträtt (rösträttsåldern var då 23 år). (källa)
  9. Dagens användning av "nationaldemokrati" som ideologiskt begrepp emanerar från den utbrytargrupp ur Sverigedemokraterna som 2001 bildade Nationaldemokraterna. Likheterna med den historiska nationalsocialismen till trots definierade Nationaldemokraterna nationaldemokratin som särskiljande från denna genom ställningstagande för, vad man kallar, folkrepresentativ demokrati och att den skulle stödja sig på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Häri skiljde man sig dock från den etablerade uppfattningen, då begreppet "folk" i nationaldemokratisk mening avser etnicitet. Därav menade man exempelvis att nordeuropéerna bör betraktas som ursprungsbefolkning, med vissa på förhand givna rättigheter. Nationaldemokraterna påverkades dessutom av nyare ideologiska strömningar såsom etnopluralism. Sedan 2014 är Nordisk Ungdom den enda grupp i Sverige som företräder ett nationaldemokratiskt synsätt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.