Uteffekt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uteffekt, varianter, uttal och böjningar av uteffekt

Uteffekt synonym, annat ord för uteffekt, vad betyder uteffekt, förklaring, uttal och böjningar av uteffekt.

Vad betyder och hur uttalas uteffekt

Uteffekt uttalas ut|ef|fekt och är ett substantiv.

Ordformer av uteffekt

Singular

uteffekt
obestämd grundform
uteffekts
obestämd genitiv
uteffekten
bestämd grundform
uteffektens
bestämd genitiv

Plural

uteffekter
obestämd grundform
uteffekters
obestämd genitiv
uteffekterna
bestämd grundform
uteffekternas
bestämd genitiv

Uteffekt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet uteffekt

  1. En repeater för amatörradio är en fast monterad mottagare/sändare som återutsänder det man sänder till den. Fördelen med detta system är att man kan nå betydligt längre än man hade gjort med en direktkontakt mellan två stationer. Repeatrar brukar ha ett högt och fritt läge och kan därigenom både höra och höras bättre än stationer på marken. Repeatrar brukar dessutom ha antenner med betydligt bättre förstärkning och slutsteg med betydligt högre uteffekt än vad portabla och mobila stationer av fysiska skäl normalt har. (källa)
  2. Men -40 dB motsvarar en resistiv eller spänningsmässig dämpning om 100 gånger. Detta taget i kvadrat motsvarar den effektmässiga dämpningen som alltså är "Maximal uteffekt" delat med tiotusen. Om man således spelar på en förstärkare som maximalt lämnar 50W/kanal (vilket är ganska vanligt) så motsvarar första snäppet på volymratten 5mW. Denna effekt är i paritet med vad vanliga smartphones maximalt levererar ut till lurarna. Betänk då också att de här ska driva högtalare av mycket sämre verkningsgrad. Kort sagt, 5mW hörs knappt i en stereo. (källa)
  3. Med den trådlösa radions utbyggnad infördes radiosända tidssignaler. Sveriges Radio sände en tidssignal strax innan 13:00 varje dag åren 1925–1993. Fortfarande finns ett antal radiosändare världen över som sänder tidssignaler på kortvåg eller långvåg. I Sverige hör man bäst RWM i Moskva som sänder tidssignaler dygnet runt på kortvåg, dock krävs en radiomottagare med beatoscillator för att man skall kunna höra dessa. Sändaren DCF77 i Mainflingen utanför Frankfurt, Tyskland på 77 kHz med 50 kW uteffekt sänder tidssignaler på långvåg som brukar styra våra radiostyrda klockor. Den franska sändaren TDF sänder istället med 2000 kW på 162 kHz. En sändare i Moskva med anropssignalen RWM sänder tidssignaler dygnet runt på kortvåg på frekvenserna 4996, 9996 och 14996 kHz. RWM sänder sin tidssignal inte med AM utan med SSB vilket kräver en radiomottagare med BFO (beatoscillator) för att höras bra. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.