Utförsåkning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utförsåkning, varianter, uttal och böjningar av utförsåkning

Utförsåkning synonym, annat ord för utförsåkning, vad betyder utförsåkning, förklaring, uttal och böjningar av utförsåkning.

Vad betyder och hur uttalas utförsåkning

Utförsåkning uttalas ut|förs|åk|ning och är ett substantiv.

Ordformer av utförsåkning

Singular

utförsåkning
obestämd grundform
utförsåknings
obestämd genitiv
utförsåkningen
bestämd grundform
utförsåkningens
bestämd genitiv

Utförsåkning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet utförsåkning

  1. Kälkhockey utvecklades i Stockholm under 1960-talet. En klubb spelade 1961 på en frusen insjö med mindre mål och utan målvakt. Till klubbor användes cykelstyre. 1966-1967 testade ett lag i Stockholm spel på utomhusrink, fortfarande med mindre mål och utan målvakt. i mars 1969 for ett lag från Oslo iväg till Stockholm för att spela. I Stockholm startades en serie 1969, med fem lag där både handikappade och icke-handikappade spelare deltog. Lagen hade ingen organiserad träning, och spelade bara en-två matcher per år under åren 1971-1980. Vid vinter-OS för handikappade 1976 spelades en uppvisningsmatch mellan svenska lag, och för första bevakades kälkhockey i television. Under världsmästerskapen i vintersport 1982 i Les Diableretes Schweiz. 1981 startades det första kälkhockeylaget i Storbritannien, och 1982 det första kälkhockeylaget i Kanada. I Oslo anordnades 1986 första världsmästerskapet i iskälkracing, kälkhockey, och utförsåkning i pulka. I kälkhockey tävlade Sverige, Storbritannien och Norge i ett inofficiellt världsmästerskap. I maj 1988 hölls internationella matcher i Oslo, med Norge och Storbritannien som deltagare. 1989 tävlade för första gången ett norskt landslag i en kälkhockeyturnering i Ottawa. Båda länderna tävlade också i iskälkracing. Första kälkhockeylaget i USA startades 1990. I Japan bildades det första klubblaget i slutet av 1993. Estland startade ett landslag i januari 1993. Det första laget i Tyskland startades i Hannover 1996, och säsongen 2000/2001 startades Bundesliga i kälkhockey. (källa)
  2. Käpp är ett avlångt föremål oftast med runt eller kvadratiskt tvärsnitt, oftast av trä eller bambu, 2–3 cm tjockt och upp till ett par meter långt. En käpp kan vara naturvuxen eller tillverkad. Käppar används för en rad olika ändamål, som stöd för människor eller växter, för stakning i samband med byggnation eller alpin utförsåkning och annat. En käpp kan ingå i en konstruktion, exempelvis lekföremålet käpphäst. (källa)
  3. Inom skidåkningen inleds bland annat världscupen i längdåkning och världscupen i utförsåkning i slutet av månaden. (källa)
  4. Pistmaskin (av tyskans Pistenraupe, Pistenfahrzeug) ett larvbandsdrivet fordon, speciellt utvecklat för preparering av snö i skidbackar och spår för längdskidåkning. Maskinerna har på ett avgörande sätt starkt bidragit till att öka skidturismen i hela världen genom möjligheten att på kort tid kunna preparera stora områden för utförsåkning och längdskidspår till åkbart underlag för alla typer av skidåkare. Pistmaskinen uppfanns och började spridas globalt under 1960-talet. (källa)
  5. En skidbacke eller pist, utgörs av ett lutande underlag täckt med naturlig eller konstgjord snö, avsett att utför/nedför denna åka på skidor eller snowboard, inom en alpin vintersportort. Ordet pist kommer från franskan, men förekommer även i tyskans Skipiste, eller i Österrike Schipiste, och avser ett bergsområde/backe, där snön prepareras/packas för att möjliggöra utförsskidåkning i någon form (opreparerad utförsåkning kallas off-pist.) Till skidbacke finns normalt tillgång av skidlift och om det finns flera backar och liftar kallas området en skidanläggning. (källa)
  6. Skidbindning är en anordning med vilken man fäster en skida vid pjäxan. Det finns åtskilliga typer av skidbindningar för olika ändamål, och de har varierat i utförande genom åren. Till exempel finns skidbindningar för utförsåkning, längdskidåkning, telemark, snowboard med mera. Ett liknande system används vid randonné för att fästa skon vid pedalen. (källa)
  7. Sporten har sitt ursprung i Norge där norska soldater utövade den i något annorlunda form. Den första kända tävlingen ägde rum 1767 då gränssoldater i Norge tävlade mot varandra i olika grenar som att träffa måltavla under utförsåkning på skidor, distanslopp på skidor, slalom och störtlopp. Grenarna premierades med pengar var för sig och var således inte en kombinationsidrott av skytte och längdskidåkning. (källa)
  8. Alla former av alpin skidsport och snowboard benämns "utförsåkning". (källa)
  9. Skidåkning (skidåkerska) innebär att transportera sig (på snö) på skidor, benämningen används både allmänt och i samband med tävlingar. Moderna skidor och tillhörande utrustning är anpassade efter olika åkstilar. Man skiljer framförallt mellan längdåkning, alpin utförsåkning, freestyleåkning och telemarksåkning. (källa)
  10. I Frankrike är snöskovandring (snöskor på franska heter raquettes – 'racketar') nästörsta vintersport efter alpin utförsåkning. I Italien arrangeras årligen sprintlopp med upp till 6 000 startande. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.