Utförsgång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utförsgång, varianter, uttal och böjningar av utförsgång

Utförsgång synonym, annat ord för utförsgång, vad betyder utförsgång, förklaring, uttal och böjningar av utförsgång.

Vad betyder och hur uttalas utförsgång

Utförsgång uttalas ut|förs|gång och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av utförsgång

Singular

utförsgång
obestämd grundform
utförsgångs
obestämd genitiv
utförsgången
bestämd grundform
utförsgångens
bestämd genitiv

Plural

utförsgångar
obestämd grundform
utförsgångars
obestämd genitiv
utförsgångarna
bestämd grundform
utförsgångarnas
bestämd genitiv

Utförsgång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet utförsgång

  1. Merokrina svettkörtlar är tubulära (rörformiga) och organiserade i nystan. Deras alveoler (hålrum) har enskiktat kubiskt epitel och utförsgångarna tvåskiktat. De är kolinergt enerverade. Apokrina dito är större och finns bland annat i armhålor och utsöndrar, förutom salter och vatten, även bland annat proteiner som leder till starkare odör. (källa)
  2. Placket förkalkas under inverkan av mineral från saliven eller serum, vätskan som tränger fram ur tandköttsfickan. De båda varianterna går under namnen salivsten respektive serumsten. Den förstnämnda bildas på tandkronan vid salivkörtlarnas utförsgångar (exempelvis på baksidan av framtänderna i underkäken eller utsidan av överkäkens kindtänder), medan den sistnämnda formeras på rotytan i tandköttsfickorna. (källa)
  3. Gallgången (ductus choledochus) och bukspottskörtelgången (ductus pancreaticus) mynnar gemensamt i papilla duodeni major (eller papilla Vateri efter dess upptäckare Abraham Vater) i tolvfingertarmens vägg. Hos ett fåtal individer har bukspottskörteln ytterligare en utförsgång (ductus pancreaticus accessorius) som då mynnar i papilla duodeni minor, en struktur som i andra fall saknas eller inte fyller någon funktion. (källa)
  4. Flerskiktat cylinderepitel är ovanligt hos däggdjur. Det förekommer i konjunktiva i ögat, samt i utförsgångar i vissa körtlar hos människa samt i uretra hos män. (källa)
  5. Parotitviruset kan däremot även påvisas genom att utföra PCR på saliv som är taget på en pinne vid parotiskörtelns utförsgång, likvor eller urin. Det rekommenderas att analysera både saliv och urin eftersom det är osäkert hur länge viruset kan påvisas. (källa)
  6. Konglomerat av actinomycessvampar har påvisats vara utgångspunkt för så kallade spottstenar, konkrement i spottkörtlarnas utförsgångar. (källa)
  7. Malpighiska kärl är insekters motsvarighet till högre djurs njurar. De är mycket olika organiserade hos olika arter men de har det gemensamt att de tar hand om avfallsprodukter från insektens proteinmetabolism. Kärlen mynnar i tarmen och blandas med maginnehållet. Insekterna har alltså en gemensam utförsgång för urin och exkrementer. Insekternas urin innehåller främst urinsyra. Vanligen består de Malpighiska kärlen av raka grenade rör men kan ha former som påminner om älghorn eller vara spiralvridna. I vissa fall har de modifierats av evolutionen till att producera sekret (exempelvis hos spottstritar) av något slag eller silkestrådar (främst hos olika spinnarfjärilar). De malpighiska kärlen börjar som slutna rör där primärurinen bildas genom en skretion via en aktiv kaliumtransport genom de övre delarnas kärlväggar. I de mittersta delarna sker reabsorption och i de sista delarna av kärlen faller urinsyran ut. Reabsorptoinen fortsätter sedan i insektens baktarm. Denna senare reabsorption är den viktigaste och störst, kvantitativt. (källa)
  8. Den nedersta delen av huvudkörtlarna domineras av chief cells, som producerar pepsinogen, ett förstadium till pepsin. Dessa celler är till stor del fyllda med sekretkorn, som vid stimulering med föda töms ut i körtelns utförsgång. (källa)
  9. Under 1900-talet fanns ett starkt behov av att säkrare kunna diagnostisera cancer i bukspottkörteln genom att få in röntgenkontrastmedel i körtelns utförsgångar, men det var svårt att komma förbi papilla duodeni (papilla Vateri) vid utloppsmynningen till tolvfingertarmen. Den amerikanske kirurgen William McCunes lyckades med detta 1968 genom att injicera kontrastmedel via ett specialutrustat fiberoptiskt duodenoskop. Året därpå hade japanen Itaru Oi utvecklat utrustningen och förbättrat arbetssättet och inkluderat undersökning av gallgångarna. Han gav då metoden namnet "endoscopic cholangio-pancreatography" (ECPG). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.