Vad betyder och hur uttalas utgivningsbevis
Utgivningsbevis uttalas ut|giv|nings|be|vis.
Ordformer och varianter av utgivningsbevis
Singular
- utgivningsbevis
- obestämd grundform
- utgivningsbevis
- obestämd genitiv
- utgivningsbeviset
- bestämd grundform
- utgivningsbevisets
- bestämd genitiv
Plural
- utgivningsbevis
- obestämd grundform
- utgivningsbevis
- obestämd genitiv
- utgivningsbevisen
- bestämd grundform
- utgivningsbevisens
- bestämd genitiv
Utgivningsbevis är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet utgivningsbevis
För att i Sverige tillerkännas ett så kallat utgivningsbevis måste tidskriften komma ut regelbundet med minst fyra nummer per år. Tidskrifter kan till exempel komma ut som veckotidning eller månadstidning. De flesta tidskrifter säljs i butik via Tidsam.
Därtill uppställs en möjlighet att skrifter som har framställs genom stencilering, fotokopiering eller ett liknande tekniskt förfarande (t.ex. i en skrivare eller kopiator) kan omfattas, förutsatt att utgivningsbevis finns eller att skriften är försedd med mångfaldigandeuppgifter. Även sådana skrifter kan alltså betecknas som tryckt skrift i TF:s mening.
Utgivningsbevis är en typ av intyg som behövs i vissa fall för att erhålla grundlagsskydd enligt tryckfrihetsförordningen (TF) eller yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Ett sådant kan också vara nödvändigt för att få ge ut exempelvis en tidning. Ett utgivningsbevis utfärdas av Patent- och registreringsverket (PRV) eller Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). När det gäller TF är Patent- och registreringsverket ansvarig myndighet, medan det för YGL är Myndigheten för press, radio och tv.