Synonymer till utgåva
Vad betyder och hur uttalas utgåva
Utgåva uttalas ut|gåva.
Utgåva betyder av bok.
Ordformer och varianter av utgåva
Singular
- utgåva
- obestämd grundform
- utgåvas
- obestämd genitiv
- utgåvan
- bestämd grundform
- utgåvans
- bestämd genitiv
Plural
- utgåvor
- obestämd grundform
- utgåvors
- obestämd genitiv
- utgåvorna
- bestämd grundform
- utgåvornas
- bestämd genitiv
Utgåva är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet utgåva
Lindell, Ebbe (1999). Gam-la läs-lä-ror. Malmö skolmuseums utgåva, 1103-209X .
Grundkokböcker innehåller förutom recept (exempelvis pannkaka), varav många är av typen grundrecept, även näringslära, matlagningslära, information om redskap (exempelvis om kokboksmått), dukning, ordlista med mera. Exempel på grundkokböcker är Stora Kokboken Wezäta (1940), Vår Kokbok (1951), Bonniers kokbok som blev en modern klassiker vars första utgåva kom 1960 och var skriven av Margit Engnes och Tore Wretman, (med nyutgåvan Bonniers kokbok 2010), den röd- och vitrutiga Rutiga kokboken (1980), den blå- och vitrandiga Matboken (en slags förenklingen av "Vår kokbok") av bland andra Anna-Britt Agnsäter (1983), ICA-förlagets stora kokbok (1989) och Annas mat: stora kokboken (1991).
Uppslagsverkets struktur och utvecklande egenskaper är speciellt lämpligt för lagring på skiva eller datornätverk, och alla större tryckta encyklopedier har utkommit i sådan form under senare år. Skivbaserade utgåvor (särskilt cdrom-format) har fördelarna att vara billiga att producera och lätta att distribuera. Dessutom kan de ha ett innehåll som är omöjligt att trycka, såsom rörliga bilder, ljud och filmer. En annan stor fördel är att man kan använda hyperlänkar för hänvisningar till andra artiklar. Uppslagsverk på nätverk, till exempel Internet, har å andra sidan även fördelen att vara (potentiellt) dynamiska. Ny information kan visas nästan omedelbart, istället för att behöva vänta på nästa utgåva, som är fallet med encyklopedier på skiva eller i bokform. Ett utmärkt exempel på detta är Nationalencyklopedin på nätet, som uppdateras dagligen, med utgångspunkt från nyhetsflödet.
En ny kyrkohandbok antogs istället 1942, vilken 1986-87 ersattes av den nuvarande. Kyrkohandboken innehåller ordningar för de olika gudstjänsterna samt de kyrkliga handlingarna dop(gudstjänst), konfirmationsgudstjänst, vigselgudstjänst och begravningsgudstjänst. Fram till 1942 års utgåva blev kyrkohandböckerna "gillade och stadfästa" av den regerande kungen. Från och med 1985 antas de av kyrkomötet.
Ordet kälkborgare har använts i svenskan sedan slutet av 1700-talet, ortsnamnet Kälkestad kanske redan på 1600-talet, och har sitt ursprung i tyska Schildbürger från den fiktiva staden Schilda (i den äldsta editionen Laleburg), som förekommer i en samling folksagor som första gången nedtecknades i boken Die Schiltbürger (1598). (En första utgåva av samlingen från året innan hade en annan titel.) Ludwig Tieck utgav 1797 en samling folksagor som innehöll en "Denkwürdige Geschichtschronik der Schildbürger", vilken översattes till svenska av Vilhelm Fredrik Palmblad med titeln "Kelkborgarnes krönika" (1813).
Utseendet på tecknet kan i detta sammanhang skilja sig åt, till exempel ett genomstruket gement O satt i exponentläge (o) eller siffran noll satt i exponentläge (0) eller en cirkel med horisontellt streck (där strecket, till skillnad från plimsollmärket, inte sträcker sig utanför själva cirkeln) (ungefär ⊖). IUPAC rekommenderar dock i 3:e utgåvan av Quantities, Units and Symbols in Physical Chemistry ett tecken som till utseendet överensstämmer med gradtecknet (°) som alternativ till plimsollmärket (vilket i motsvarande utgåva tycks vara ett genomstruket gradtecken). Det liknande tecknet ⦵ (Unicode 29B5 "Circle with horizontal bar") har, beroende på teckensnitt, i regel kortare streck än plimsollmärket som visas i bilden ovan.
Med skjell på halen, 1929 (svensk utgåva Med fjäll på stjärten 1930).
Kjellberg, Anders (2017) Fackliga organisationer och medlemmar i dagens Sverige 3 uppl. (elektronisk utgåva), Lund: Arkiv Förlag.
Utgåva på Engelska
- edition
- issue