Vad betyder och hur uttalas utkiksplats
Utkiksplats uttalas ut|kiks|plats.
Ordformer och varianter av utkiksplats
Singular
- utkiksplats
- obestämd grundform
- utkiksplats
- obestämd genitiv
- utkiksplatsen
- bestämd grundform
- utkiksplatsens
- bestämd genitiv
Plural
- utkiksplatser
- obestämd grundform
- utkiksplatsers
- obestämd genitiv
- utkiksplatserna
- bestämd grundform
- utkiksplatsernas
- bestämd genitiv
Utkiksplats är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet utkiksplats
Sevärdheter är bland annat Jättadalen (ravin med vattenfall), Blängs mosse, Silverfallen, Ryds grottor (vilka felaktigt enbart anses vara ett antal fristående diabaspelare trots att det här finns några av Västergötlands längsta naturliga grottor). Dessutom finns flera fina utkiksplatser, däribland Ramlaklev som finns vid delen av Billingen som ligger i Skara. Från den kan man se flera lokala tursitmål, så som Hornborgasjän, Kinnekulle och Skara domkyrka. Förr trodde man att Ramlaklev var en ättestupa. Dessutom sades det också att jätten Ramunder bodde där, och jätten ska fortfarande gå att hitta, men numera förstenad.
Smygehuk är en hamn och ett fiskeläge på Skånes sydkust i Östra Torps socken i Trelleborgs kommun, nära Smygehamn. Smygehuk är Sveriges och den skandinaviska halvöns sydligaste udde och är ett välbesökt turistmål med över 200 000 besökare varje sommar. Platsen har en glasskiosk, café, fiskrökeri samt ett båtbyggeri med inriktning mot bland annat träbåtar. Vid hamnen finns en skylt med avståndsangivelser till några europeiska huvudstäder och till Treriksröset. Skylten har den 21 maj 2007 kompletterats med en utkiksplats och en kompassliknande avståndsvisare i sten.
Vid det sedan 1970-talet nerlagda Kolmårdens marmorbruk finns en utkiksplats kallad "Tittut" med utsikt över Bråviken, Svintaskär, Esterön och hamninloppet till Norrköping. På andra sidan Bråviken tonar det låglänta Vikbolandet upp sig. Nordisk familjebok (andra upplagan, 1911) skriver att "[u]tsikterna från bergåsens sydliga branter öfver Bråviken, Glan och slätten kring Norrköping äro med rätta berömda".