Utlandsresenär Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utlandsresenär, varianter, uttal och böjningar av utlandsresenär

Utlandsresenär synonym, annat ord för utlandsresenär, vad betyder utlandsresenär, förklaring, uttal och böjningar av utlandsresenär.

Vad betyder och hur uttalas utlandsresenär

Utlandsresenär uttalas ut|lands|res|en|är och är ett substantiv.

Ordformer av utlandsresenär

Singular

utlandsresenär
obestämd grundform
utlandsresenärs
obestämd genitiv
utlandsresenären
bestämd grundform
utlandsresenärens
bestämd genitiv

Plural

utlandsresenärer
obestämd grundform
utlandsresenärers
obestämd genitiv
utlandsresenärerna
bestämd grundform
utlandsresenärernas
bestämd genitiv

Utlandsresenär är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet utlandsresenär

  1. Smittspridning sker via smittat vatten, och bakterien har möjlighet att överleva länge i kallt vatten. Sjukdomen sprids via förorenat dricksvatten, och i de länder där sjukdomen idag uppträder är vattenstandarden otillräcklig. Uttalade epidemier brukar kunna uppträda i spåren av naturkatastrofer såsom jordbävningar. Sjukdomen finns inte i Sverige men bakterien kan isoleras från utlandsresenärer som smittats vid vistelse där kolera finns. Under den senaste tioårsperioden har ett fall vartannat år rapporterats enligt Smittskyddslagen. (källa)
  2. Samtliga regioner i Sverige bytte strategi och avbröt smittspårningen redan i mitten av mars, på Folkhälsomyndighetens inrådan för att Stockholms region då hade nått ett kapacitetstak. Sverige har, till skillnad från många andra länder, inte genomfört tvingande karantän av utlandsresenärer och utegångsförbud för befolkningen, och inte samma utsträckning stängt ned för- och grundskolor, restauranger och skidorter. Sverige har successivt infört restriktioner, och myndigheter har förändrat sina råd när läget har förändrats. Motiveringen var att man trodde att de negativa effekterna i det långa loppet skulle bli större än de positiva vid en snabb och total nedstängning, eftersom sjukvården skulle tappa personal som var småbarnsföräldrar, och eftersom befolkningens motivering att följa restriktioner annars skulle sjunka med tiden och vid senare smittspridningsvågor. Istället för direkta tvångsåtgärder har befolkningen fått tillit och större eget ansvar. De grundläggande råden är förutom god handhygien och distansering att personer med symptom och i riskgrupp ska stanna hemma, att personer som kan arbeta hemifrån ska göra det, men att samhällsviktiga funktioner ska upprätthållas så länge som möjligt. (källa)
  3. I Sverige finns sedan 1991 ett övervakningsprogram för Campylobacter hos slaktkyckling. Procenten slaktkycklingflockar med smitta har minskat från att 2002 ligga på cirka 20% till 15,2% år 2016. Men just 2016 visade dessa tester att förekomsten av Campylobacter i slaktkycklingflockar och antalet Campylobacter i kycklingkött var betydligt högre än tidigare år. Sjukdomsstatistiken visade att över 11 000 fall av campylobacterios hade rapporterats jämfört med motsvarande 8000 - 9000 fall/år under de senaste åren. Av dessa visade det sig att över 60% blivit smittade i Sverige. Detta visade sig bero på brister i rengöringen av transportlådor på ett slakteri vilket gjorde att smittan spreds mellan olika anläggningar. När smittkällan hittades kunde detta åtgärdas. Resterande cirka 40% var utlandsresenärer som smittats under semester i Europa eller Sydostasien. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.