Utlåta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utlåta, varianter, uttal och böjningar av utlåta

Utlåta synonym, annat ord för utlåta, vad betyder utlåta, förklaring, uttal och böjningar av utlåta.

Vad betyder och hur uttalas utlåta

Utlåta uttalas ut|låta och är ett verb, böjs som låta.

Utlåta betyder:

Ordformer av utlåta

Aktiv

utlåta
infinitiv
utlåter
presens
utlät
preteritum
utlåtit
supinum
utlåtande
presens particip
utlåt
imperativ

Utlåta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet utlåta

  1. Genom instruktionen 6 november 1811 inrättades därpå i Sankt Petersburg Kommittén för finska ärenden, som hade till ändamål att granska och bereda de ärenden, som berodde på tsarens omedelbara avgörande. För föredragning av ärendena hos regenten tillsattes en statssekreterare, som i likhet med ledamöterna i kommittén skulle vara infödd finne. Kommittén upphävdes emellertid genom manifestet av 17 mars 1826 (återupprättad 1857–91), men statssekreteraren kvarblev i sina funktioner, och samtidigt inrättades ett statssekretariat. 1834 tillades honom titeln ministerstatssekreterare. Statssekreteraren till biträde utnämndes en "adjoint", som, vid förfall för statssekreteraren, förestod hans befattning och under vars närmaste inseende det på två avdelningar, en för rysk och en för svensk korrespondens, delade kansliet lyder. Till statssekreterarämbetet inkommer alla de mål rörande Finlands civila förvaltning, som det ankom på regenten att granska och avgöra enligt landets grundlagar och övriga författningar. De inkomna ärendena skulle därpå av statssekreteraren anmälas till föredragning. Dessförinnan skulle denne dock genom generalguvernören infordra upplysningar och vidare utredning, om han anser sådant erforderligt, varjämte han är berättigad att i ärenden, som inkommit till regenten, men varöver senaten inte yttrat sig, utan föregående föredragning, å regentens vägnar infordra senatens utlåtande. (källa)
  2. Det konsumenten kan argumentera för är ju också att mobilen faktiskt ska klara damm och stänk, samt vara tydlig med att det inte är hon själv som har orsakat felet. Om det är möjligt kanske det vore en god idé för konsumenten att ta kontakt med något annat företag i branschen för att bara få ett utlåtande om vad detta fel skulle kunna bero på, alltså att det exempelvis kan handla om ett fabrikationsfel och att telefonen med tanke på att den är ip68-klassad, bör ha klarat stänk. Det skulle stärka konsumentens argumentation mot företaget. (källa)
  3. Mufti (arabiska: مفتي, "en som avger ett utlåtande") är inom islam en rättslärd som uttolkar den religiösa lagen, sharia, islamiska regler och andra teologiska frågor. Frågorna kan ställas av staten, institutioner, organisationer eller enskilda individer. De svar muftin ger på dessa frågor kallas fatwa. Enligt teorin behöver en mufti ej en speciell examen för att bli och utnämna sig själv till mufti. Det är upp till omgivningen att bekräfta muftin eller ej, för dennas specifika kunskap och tolkning av islam. Dock ser verkligheten något annorlunda ut då de mufti som får och fått gehör historiskt sett ofta läst vid de stora universiteten och först erkänts som muftis då deras lärare ansett dem vara tillräckligt lärda för att ge muslimer råd. En muftis svar bör vara i objektiv form, då muftin är representant för islamisk lag, sharia. Muftin bör veta sina kunskapsmässiga begränsningar och vid villrådighet inkludera frasen wa-Allah a'lam, "men Gud vet bäst" i sin fatwa, för att visa på människans begränsningar i förhållande till Guds allvetande. (källa)
  4. Dechargebetänkande var det utlåtande, som konstitutionsutskottet förr vid lagtima riksdag avgav med anledning av granskningen av de i regeringen (då kallat statsrådet) förda protokollen. Detta utlåtande kallades även anmärkningsmemorial. Den debatt, som ofta förekom vid dess behandling i riksdagen, kallades ibland dechargedebatt. Motsvarande betänkande kallas idag granskningsbetänkande. (källa)
  5. Fatwa (arabiska: فتوى, plur. fatawa, sv. plur. "fatwor", arab. av verbet afta, "avge ett utlåtande", varav ordet mufti är ett particip) är ett responsum, ett svar från en lärd i muslimsk rätt, eventuellt en mufti, på en fråga, som kan röra såväl en enskild persons vardag som mer omfattande och djupgående frågeställningar. Många fatwor rör juridik, men de är inte juridiskt bindande som domar, utan ska ses som råd. (källa)
  6. Eftersom Lundeberg inte längre var anställd vid KI 2006, så ledde Vetenskapsrådets utlåtande inte till några åtgärder från KI mot honom. Utlåtandet påverkade, enligt VR heller inte hans anställning som överläkare vid Danderyds sjukhus, eftersom ingen kritik framförts mot hans kliniska verksamhet. (källa)
  7. I mitten av 1870-talet var i Sverige endast den värvade delen av regementen och kårer förlagda i kaserner, varav många inte var avpassade för ändamålet. Svea artilleriregemente var bland annat inrymda i förhyrda lokaler i Stockholm. 1876 tillsattes en kommitté av militärläkare, för att förbättra hygienen bland de i kaserner förlagda trupperna. 1879 kom dess utlåtande i form av ett förslag till hygieniska och sanitära föreskrifter angående kaserner, där paviljongsystemet förordades. Av ekonomiska skäl kom dock ett korridorsystem med kaserner i två våningar och tre våningars ändpartier att i huvudsak tillämpas i enlighet med en av Kunglig Majestät 1879 fastställd ritning och 1883 fastställs tabell över byggnader med mera. Här bestämdes en luftkub av 15 kubikmeter luft, motsvarande en golvyta av 4,2 kvadratmeter per man i ett logement. Dessa principer användes då gardeskasernerna i Stockholm på 1880-talet samt efter 1892 års härordningsbeslut kaserner för en del kavalleri- och artilleriregementen, där dock kasernerna för Skånska dragonregementet och Wendes artilleriregemente med hänvisning till Skånes mildare klimat byggdes enligt ett modifierat block-paviljonsystem. (källa)
  8. Efter det Nya Lagberedningen 1884 överlämnat sitt förberedande utlåtande om rättegångsväsendets ombildning, uppdrog K. M:t åt en Förstärkt Lagberedning att med anledning av detta betänkande avge yttrande rörande huvudgrunderna för en ny rättegångsordning. (källa)
  9. I alla lärokurserna behandlas förutom den egna religionen även mänskliga rättigheter och världsreligionerna. Dialog mellan religionsgrupperna och gemensamma projekt hör också till. Läroböcker finns på svenska tillsvidare i ortodox religion och i islam, samt i evangelisk luthersk religion och livsåskådning. Utbildningsanordnaren är skyldig att anordna religionsundervisning enligt det i Finland registrerade religionssamfund till vilket majoriteten av eleverna hör. Även elever som hör till andra religionssamfund eller elever som inte hör till något religionssamfund kan på vårdnadshavarens begäran delta i undervisningen. Religionssamfund är den evangelisk- lutherska kyrkan, det ortodoxa kyrkosamfundet samt de religionssamfund som är registrerade i Finland samt vissa religionsföreningar som har jämställts med religionssamfund (övergångsbestämmelsen i lagen om ändring av 13 § i lagen om grundläggande utbildning (454/2003) och kulturutskottets utlåtande 14/2002 rd). (källa)
  10. ISA (International Standards on Auditing) är internationella standarder för revision som vägleder revisorn i sitt arbete. För revisionsberättelsen aktualiseras ISA 700 - 799 som handlar om slutsatser och rapportering av revision. ISA 700 handlar om att revisorn ge ett utlåtande om de finansiella rapporterna och hur revisorn ska framställa sina utlåtanden om rapporterna. ISA 706 innehåller instruktioner åt revisorn hur upplysningar av särskild betydelse och övriga uttalanden struktureras i rapporten för att det ska vara lätta att läsa. Informationen som presenteras ska även ha jämförande information enligt ISA 710. Det ska finnas jämförelsetal och jämförande finansiella rapporter till de rapporter som konstrueras. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.