Utmäta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utmäta, varianter, uttal och böjningar av utmäta

Utmäta synonym, annat ord för utmäta, vad betyder utmäta, förklaring, uttal och böjningar av utmäta.

Vad betyder och hur uttalas utmäta

Utmäta uttalas ut|mäta och är ett verb (lös eller fast sammansättning) utmätte.

Utmäta betyder:

Ordformer av utmäta

Aktiv

utmäta
infinitiv
utmäter
presens
utmätte
preteritum
utmätt
supinum
utmätande
presens particip
utmät
imperativ

Passiv

utmätas
infinitiv
utmäts
presens
utmättes
preteritum
utmätts
supinum

Perfekt particip

utmätt en
~ + subst.
utmätt ett
~ + subst.
utmätta den/det/de
~ + subst.
utmätte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

utmätes
presens

Utmäta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet utmäta

  1. Bäckström deltog i det svenska landslaget vid vinter-OS 2014 i Sotji. Den 23 februari 2014 visade provsvar att Bäckström kunde ha varit dopad och han fick därför inte delta i finalen mot Kanada. Den 25 februari kom besked om att även B-provet var positivt och att beslutet om påföljd skulle dröja ytterligare två veckor. Han hade överskridit gränserna för pseudoefedrin, ett ämne som bland annat ingår i en allergimedicin som Bäckström tagit under ett flertal år. Pseudoefedrin och efedrin är en vanlig komponent i viss astma- och hostmedicin. Dopningklassningen av pseudoefedrin stödjer sig på att höga koncentrationer har amfetaminliknande effekt. Den 14 mars 2014 beslutade Internationella olympiska kommittén, IOK, att Bäckström får en matchs avstängning (d.v.s. OS-finalen) som påföljd men får behålla sin olympiska silvermedalj. Internationella ishockeyförbundet disciplinära kommitté hade möjligheten att vidta åtgärder och utmäta straff mot Nicklas Bäckström, dock valde man, den 9 oktober 2014, att inte gå vidare med några disciplinära åtgärder. Enligt kommittén hade Bäckström samarbetat fullt ut och att han inte tagit substansen i prestationshöjande syfte. Kommittén skriver även som orsak till beslutet att B-provet inte har analyserats exakt och därför inte fullt ut konfirmerar A-provet. World Anti-Doping Agency, WADA, överklagade dock under november 2014 beslutet till Idrottens skiljedomstol. Ärendet avslutades i januari 2015, då Idrottens skiljedomstol i ett gemensamt beslut med antidopningsbyrån Wada, Internationella olympiska kommittén IOK och Internationella ishockeyförbundet IIHF, utfärdade en reprimand för det positiva dopningsprov Nicklas Bäckström lämnade under OS i Sotji. Uppgörelsen innebär vidare att Bäckström drar tillbaka sitt överklagande och medger att han brutit mot antidopningsreglerna under det att WADA ger Bäckström en reprimand, det lägsta straff en idrottare kan tilldömas för en dopningsförseelse. Beslutet att låta Bäckström behålla medaljen kritiserades senare av den tidigare chefen för WADA, Dick Pound, under ett WADA-möte i Montreal. (källa)
  2. Beneficium är en juridisk term som kommer av latin och betyder förmån, fördel eller välgärning. Med detta menas den egendom som ej kan bli utmätt eller tas i anspråk vid en konkurs, med hänsyn till gäldenärens behov. (källa)
  3. För såväl skatte- som kronoböndernas utskylder var ränta en gemensam beteckning. De jordatal, efter vilka denna utmätts, var olika för olika landskap, så småningom öretal i Svealandskapen, attung i Östergötland, därtill kom sedan mantalet, efter hand som detsamma förvandlats från en personlig till en real beräkningsgrund. Om de grunder, varefter räntorna utgick, gav jordeböckerna till en början sorgfälligt besked genom s.k. undervisningar. (källa)
  4. Tidelag betraktades under längre tid som ett så allvarligt brott att påföljden före 1644 stundtals var att dömas till att levande brännas på bål tillsammans med djuret. Per Jönsson i Matarinki by, död 21 januari 1609, dömdes att brännas levande på bål för tidelag med kyrkoherden Hindriks ko "efter vår nådige konungs brev och befallning". Domen fälldes vid tinget i Övertorneå tingslag den 22 juli 1608 och gav också utslaget "kvick i jord" som alternativ. Per Jönsson var änkling runt 60 år gammal och bödeln lejd från Österbotten. Fallet visar hur allvarligt man såg på detta brott och vilka straff som ännu i början av 1600-talet kunde utmätas. Detta är det enda bevarade dokument från Norrbotten där dessa avrättningsmetoder åberopas i samma handling. (källa)
  5. Tryckfrihetsdomstolar (tryckfrihetsjury) dömer i tryckfrihetsmål och förs i tingsrätterna. Det är Justitiekanslern som skall vaka över att de gränser för tryckfriheten som anges i tryckfrihetsförordningen inte överskrids. Det är också Justitiekanslern som beslutar om åtal och det är Justitiekanslern ensam som är åklagare. Vid tryckfrihetsmål skall frågan om brott föreligger, prövas av en jury om nio medlemmar vilka alla måste ha tjänat som nämndemän och vara bosatta inom länet där målet prövas. Sex jurymedlemmar måste vara överens om att tryckfrihetsbrott föreligger för att straff skall kunna utmätas. Av alla svenska domstolar är det endast i tryckfrihetsdomstolarna som det förekommer en jury. En tingsrättsdom i ett tryckfrihetsmål kan överklagas till högre instans, dock inte frikännanden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.