Vad betyder och hur uttalas utmärkning
Utmärkning uttalas ut|märk|ning.
Ordformer och varianter av utmärkning
Singular
- utmärkning
- obestämd grundform
- utmärknings
- obestämd genitiv
- utmärkningen
- bestämd grundform
- utmärkningens
- bestämd genitiv
Plural
- utmärkningar
- obestämd grundform
- utmärkningars
- obestämd genitiv
- utmärkningarna
- bestämd grundform
- utmärkningarnas
- bestämd genitiv
Utmärkning är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet utmärkning
Bakgrunden till utmärkningen kan spåras till muslimska länder under 800-talet då judar och kristna måste ha en speciell markering på klädseln enligt order från abbasiderna. Motsvarande fenomen kom till Europa på 1000-talet och gällde då för icke-kristna personer. Fjärde laterankonciliet 1215 påbjöd att judar och muslimer i katolska länder skulle diskrimineras och ha en speciell klädselmarkering så att otillåtet umgänge med dem av "falsk tro" skulle hindras. På vissa håll skedde detta med en gul symbol. 1781 såg Josef II av Österrike till att större religionsfrihet infördes med Toleranspatentet (likt Toleransediktet) och denna utmärkning avskaffades i lag, och andra länder följde efter i upplysningstidens anda.
Lantmäteri (distriktslantmätare) kallas geometrisk uppmätning, kartläggning, och till exempel topografisk beskrivning av mark, skapande av kartor. Används för stadsplanering, utmärkning av ledningsnät, tecknande av tomtgränser m. I Sverige styrs verksamheten centralt av Lantmäteriet sedan 1974, med regionala och kommunala myndigheter och kontor. Lantmäteriet uppstod i Främre Orienten för bland annat konstbevattning, och spred sig till Europa genom Romerska riket som var känt för sin stadsplanering, sina akvedukter, vägbyggnader, och fälttåg.
I Sverige är det inte tillåtet enligt gällande regelverk (2016) att markera grynnor, eftersom det ska göras av Sjöfartsverket. I bland annat Finland regleras hemgjord utmärkning av grynnor på privata initiativ, så att sådana märken har en enhetligt utseende.
Ordet kan även (framför allt i Finland) avse en förrättning där utredning och eventuell korrigering/utmärkning av bristfälliga eller otydliga fastighetsgränser utförs.
Farledsarbetet innebär underhåll, utmärkning samt planering av farlederna på svenskt vatten. Detta innefattar bland annat sjömätning, muddring av farleder, drift och underhåll av bojar, prickar och 1000 fyrar med mera. Arbetet med att underhålla dessa utförs av Sjöfartsverkets personal från helikopter, arbetsfartyg och lotsbåtar. Ett av arbetsfartygen är M/S Baltica som levererades i februari 1982 till Sjöfartsverket.
I trakter utan kronolots var det borgarnas ansvar att se till att utmärkning av farleder och lotsning in till städernas hamnar ordnades. Lotsning i privat regi förekom också, 1760 fanns lotsar på Västerö (15 km söder om Stubben), troligtvis var de avlönade av Kimo bruk som importerade järnmalm till Oravais hamn.