Utsparad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utsparad, varianter, uttal och böjningar av utsparad

Utsparad synonym, annat ord för utsparad, vad betyder utsparad, förklaring, uttal och böjningar av utsparad.

Vad betyder och hur uttalas utsparad

Utsparad uttalas ut|spar|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av utsparad

Böjning (i positiv) utsparad en ~ + subst. utsparat ett ~ + subst. utsparade den/det/de ~ + subst.

Utsparad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet utsparad

  1. Berm, utsparad kant mellan vall och grav för att fördela jordtrycket. (källa)
  2. 1734 uppsattes läktare i långhuset. De kompletterades 1801 men revs 1840 tillsammans med kyrkans kor, absid och vapenhus. Efter ett förslag av ark. J. F. Åbom, som gick tillbaka på ett av murmästaren Sven P. Bergh i Ängelholm upprättat förslag, tillbyggdes nu långhuset med ett tvärskepp som fick ett tunnvalv av trä. I öster tillkom en kvadratisk utbyggnad för sakristian, vilken avgränsades från tvärskeppet av en skiljemur. I en utsparad nisch i muren stod altaret. De nybyggda delarna täckes till en början med tegeltak, som dock snart ersättes av täckning med kopparplåt. 1850 sattes det upp två läktare i tvärskeppet, som 1886 försågs med tegelvalv och ingångarna gjordes spetsbågiga. Också tvärskeppsfönstren, altarnischen och sakristiingångarna fick spetsbågar. 1905 revs muren med altarnischen mellan sakristian och tvärskeppet, sakristians bjälktak ersattes av tegelvalv och framför sakristian sattes en låg trävägg, I samband med dessa åtgärder blev kyrkans gamla altartavla från 1624 återinsatt på sin plats. Sedan en ny sakristia 1938 inrymts under norra läktaren, blev det möjligt att ta bort den ovan nämnda träväggen mellan tvärskeppet och den förutvarande sakristian, vilken nu såsom kor kunde förenas med kyrkorummet. Ritningar till den senare ombyggnaden var uppgjorda av arkitekt Arnold Salomon-Sörensen. (källa)
  3. Dopfunten av svart granit är tillverkad vid Funtaliden i Fagered på 1200-talet. Den är i två delar och har en höjd av 78 cm. Cuppan är rundad och har i övergången mot undersidan en utsparad kant. Fotplattan är fyrkantig och övergår i ett cylindriskt skaft. Den har på ovansidan enkla utsparade bladornament. Funten saknar uttömningshål. Den är relativt välbevarad. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.