Vad betyder och hur uttalas utställningsföremål
Utställningsföremål uttalas ut|ställ|nings|före|mål.
Ordformer och varianter av utställningsföremål
Singular
- utställningsföremål
- obestämd grundform
- utställningsföremåls
- obestämd genitiv
- utställningsföremålet
- bestämd grundform
- utställningsföremålets
- bestämd genitiv
Plural
- utställningsföremål
- obestämd grundform
- utställningsföremåls
- obestämd genitiv
- utställningsföremålen
- bestämd grundform
- utställningsföremålens
- bestämd genitiv
Utställningsföremål är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet utställningsföremål
Museet invigdes 1990. Tio år senare renoverades museets byggnader och utrustning renoverats ännu en gång, och 2006 kunde det öppna på nytt med ett nytt museikoncept och nya utställningsföremål.
Att lyfta fram nationens ursprung, historia och dess folk var ett centralt inslag i nationalismen, vilket framträder i de kulturhistoriska utställningarna. Kulturhistoriska museer under det sena 1800-talet ställde främst ut föremål förknippade med den inhemska allmogekulturen, detta som en konsekvens av nationalromantikens intresse för det folkliga. Exempel på utställningsföremål var klädedräkter, konst, möbler, bostäder och dylika ting. Längre fram uppstod ett ökat intresse för mer vardagliga saker och redskap.
Ett hundratal spektakulära byggnader och paviljonger uppfördes och fylldes under sommarmånaderna med allehanda utställningsföremål av 3 722 utställare. Ansvarig arkitekt var Ferdinand Boberg. Vid denna utställning visades också de första filmbilderna tagna i Sverige, föreställande kung Oscar II:s ankomst till utställningen.
När vänthallen byggdes om på 1950-talet togs "gamla klockan" ner och blev nu ett av utställningsföremålen i Järnvägsmuseets lok- och vagnhall vid Tomteboda. På ett fotografi från mitten av 1950-talet syns att uret stod på en enkel trähylla under taket i lok- och vagnhallen. Även klockan på Centralplan togs bort i början på 1950-talet, vart den tog vägen är okänt, bara kolonnen sparades.