Utter Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utter, varianter, uttal och böjningar av utter

Utter synonym, annat ord för utter, vad betyder utter, förklaring, uttal och böjningar av utter.

Vad betyder och hur uttalas utter

Utter uttalas utter och är ett substantiv -n uttrar.

Utter betyder:

Ordformer av utter

Singular

utter
obestämd grundform
utters
obestämd genitiv
uttern
bestämd grundform
utterns
bestämd genitiv

Plural

uttrar
obestämd grundform
uttrars
obestämd genitiv
uttrarna
bestämd grundform
uttrarnas
bestämd genitiv

Utter är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet utter

  1. Per Utter till Navsta (1566–1623). (källa)
  2. Musslor utgör en viktig näringskälla för havsfåglar, utter och större kräftdjur, främst krabba. Musslor är även en viktig näringskälla för människor på många håll i världen och ingår i många maträtter. (källa)
  3. De har ofta en markerat slank kropp, väl anpassad för att åla sig in i hål och gångar. Där deras huvud kan ta sig in, passerar också hela kroppen. Undantag utgörs av grävlingar, järven och vissa uttrar. (källa)
  4. Den mest kända svenska polishästen var en fuxvalack som hette Utter. Två böcker har getts ut om Utters liv och egenskaper. (källa)
  5. Enligt 1618 års kansliordning skulle en av sekreterarna i det kgl. kansliet ha "riksens archivum" som sitt ansvarsområde, och samma år utsågs Peder Månsson Utter till arkivsekreterare. Enligt kansliordningarna 1626 och 1661 skulle dessutom ett av kansliråden i det kungliga kansliet, med tiden kallat Kanslikollegium, såsom custos archivi ha översikt över arkivet, en funktion som under Jonas Bures tid tycks ha varit förenad med arkivsekreterarens och senare kom att fyllas av hovkanslern. Från 1650-talet och Erik Larsson Runells (senare adlad Palmskiöld) tillträde som arkivsekreterare var det i praktiken denne som var chef för Riksarkivet. Johan Gustaf Liljegren, arkivsekreterare och kansliråd, var den förste som 1835 erhöll titeln riksarkivarie. (källa)
  6. Simhud är hud mellan fingrar och tår som består av ett tunt lager av skinn. Detta förekommer groddjur, hos simmande däggdjur som till exempel näbbdjur, bäver och utter. Det finns även fåglar som har simhud och fåglar som har det är till exempel andfåglar, måsar och sulor. De använder sina fötter och händer med simhud som en åra eller paddel vilket gör det snabbare att ta sig fram i vatten. Simhud gör att man tar sig fram effektivare och snabbare i vattnet och detta kan underlätta för djur som har detta. (källa)
  7. Sitt ursprung har den till stor del i stövare som officerare under stormaktstiden förde med sig från Centraleuropa (främst Tyskland, Polen och Baltikum). Dessa tros i viss mån ha korsats med allmogens spetsar. Hundarna användes inte bara som drivande hundar utan fick även ställa älg, skälla på ekorre och skogshöns, markera utter och apportera. De har även använts till parforsjakt på räv. (källa)
  8. Simma - utter, bäver, krokodiler. (källa)
  9. Utter eller eurasisk utter (Lutra), ett eurasiskt rovdjur tillhörande familjen mårddjur. Namnet kan även avse andra arter i underfamiljen Lutrinae, som finns spridd över hela världen. Uttern är Smålands landskapsdjur. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.