Utväxt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utväxt, varianter, uttal och böjningar av utväxt

Utväxt synonym, annat ord för utväxt, vad betyder utväxt, förklaring, uttal och böjningar av utväxt.

Synonym till utväxt

Hittade 2 varianter av ordet utväxt:

Vad betyder och hur uttalas utväxt

Utväxt uttalas ut|växt och är ett substantiv.

Ordformer av utväxt

Singular

utväxt
obestämd grundform
utväxts
obestämd genitiv
utväxten
bestämd grundform
utväxtens
bestämd genitiv

Plural

utväxter
obestämd grundform
utväxters
obestämd genitiv
utväxterna
bestämd grundform
utväxternas
bestämd genitiv

Utväxt1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas utväxt

Utväxt uttalas ut|växt och är ett adjektiv.

Ordformer av utväxt

Böjning (i positiv) utväxt en ~ + subst. utväxt ett ~ + subst. utväxta den/det/de ~ + subst.

Utväxt2 är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Utväxt på Engelska

  • outgrowth

Hur används ordet utväxt

  1. Hannarna har en utväxt framtill på nosen som ni kan se på bilden av hanen. Utväxten används för att göra ett brummande läte som görs specifikt för att skrämma andra hanar och etablera dominans. Dock är det brummande lätet inte det enda hanen kan göra utan den används även för att göra bubblor i vattnet som skall locka till sig honorna under parningssäsongen. (källa)
  2. Ytterörat består av öronmusslan, latin pinna, i dagligt tal kallat för öra, en utväxt på var och en av huvudets sidor, och hörselgången . Ytterörat har i uppgift att samla ljud till örats inre delar och få oss att höra varifrån ljud kommer, vilket fungerar dels genom att vi har två öron. (källa)
  3. Den är en stor svart gam med en krage av vita fjädrar runt halsbasen. På ovansidan vingarna har, speciellt hanarna stora vita partier. Huvudet och halsen är i det närmaste fjäderlösa och mörkt röda men kan ändra färgton beroende på fågelns sinnestillstånd. Hanen har en djupröd köttig utväxt, likt en kam, på hjässan och skinnet på halsen är veckat. Den mörka näbben har ett stort vitt parti på spetsen. Till skillnad från merparten av rovfåglarna är hanen större än honan. (källa)
  4. Luktsinnet är det sinne som gör att människor och djur kan känna lukt. Människans luktreceptorer, dvs de sinnesceller som registrerar luktämnen, sitter samlade i ett litet organ högst upp i nästaket, area olfactoria. Detta epitelområde består av luktnervceller,stödceller och basalceller. Luktnervcellerna har cilier som receptorerna är placerade på, detta för att öka ytan av epitelet. Varje luktnervcell är kopplad till enbart en typ av receptor. Vävnaden innehåller även körtlar som producerar slem som har till uppgift att skydda cilierna och även hjälpa till att fånga doftämnen. Insekternas luktorgan brukar vara placerat på känselspröten. Luktknölen ligger ovanpå näshålans tak, på silbensplattan. Det är en utväxt av hjärnan som tar emot luktnervcellernas axon och kopplar om dem till hjärnans nervceller. (källa)
  5. Marulken har ett brett tillplattat huvud med ett stort gap. Ovanför ögonen har den en hängande utväxt, den så kallade illicien. Den övriga kroppen är kraftigt avsmalnande. Översidan är mörk och undersidan ljus. Marulken kan bli upp till 2 meter lång, dock oftast betydligt mindre, och väga upp mot 100 kilogram (2011 fångades en marulk på 115 kg i Høylandssundet i norska Kvinnherad, och 2006 fångades en på 73 kg i Trondheimsfjorden – också den i Norge). (källa)
  6. Papill (växt) – en liten vårtliknande utväxt på en växt. (källa)
  7. Skäggtöm är en utväxt under fiskens haka som innehåller smakceller som är till hjälp när fiskarna letar efter föda i grumligt bottenvatten. Den förekommer hos bland andra torsk, gråsej, långa, kolja och lake. (källa)
  8. Snärp är en utväxt från bladet hos gräs och andra stråväxter. Snärpet sitter där bladskivan går ut från strået, ovanför bladslidan, och kan fortsätta upp runt strået. Den vanligaste sortens snärp är hinnlikt, men det kan också vara omvandlat till hår eller borst. Är snärpet hopväxt runt stjälken kallas det snärpslida, vilket finns i växtfamiljen nateväxter (Potamogetonaceae). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.