Väverska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder väverska, varianter, uttal och böjningar av väverska

Väverska synonym, annat ord för väverska, vad betyder väverska, förklaring, uttal och böjningar av väverska.

Vad betyder och hur uttalas väverska

Väverska uttalas väv|erska och är ett substantiv -n väverskor.

Ordformer av väverska

Singular

väverska
obestämd grundform
väverskas
obestämd genitiv
väverskan
bestämd grundform
väverskans
bestämd genitiv

Plural

väverskor
obestämd grundform
väverskors
obestämd genitiv
väverskorna
bestämd grundform
väverskornas
bestämd genitiv

Väverska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet väverska

  1. Vid uppbyggnaden av damastväveriet spelade hans tyske vän, textilingenjören Kurt Hentschel en väsentlig roll. Hösten 1933 fick Carl Widlund anslag för att kunna studera äldre och samtida damastvävning i Europa. Åren 1935–1936 var det högkonjunktur, beställningarna strömmade in, både han själv och väverskorna arbetade hårt, för Widlunds egen del ibland dygnet runt. (källa)
  2. Susannah York - Väverskan. (källa)
  3. Väverskans dotter Milimani ligger död vid strandkanten. Men när de sveper Mios mantel runt kroppen vaknar Milimani till liv igen. Efter detta kan gruppen återvända till sina hem. (källa)
  4. Åke Göransson växte upp tillsammans med sina fyra syskon och modern Hanna. Fadern, Sven Göransson, dog vid 35 års ålder i en njursjukdom, då Åke var endast ett år. Hanna Göransson försörjde sig och de fyra sönerna som hemsömmerska, men blev 1912 anställd som väverska vid Almedahls Fabriker i Göteborg. Deras enkla bostad låg i Getebergsäng i Göteborg. Efter tre år flyttade familjen till Landala, en arbetarstadsdel med landshövdingehus, där barnfamiljer med 10-12 barn kunde trängas i enrummare. Göransson hade tidigt haft kortare feriearbete hos en frisör i Getebergsäng, så efter skolan 1915 fick han anställning som tvålpojke i Helmer Lundgrens raksalong på Vasagatan. Han fick slita hårt från morgon till kväll och avancerade snabbt. I hans betyg står ordet "ärlig" understruket. 1917 blev han frisörbiträde och efter tre år fullärd frisör. Vid sidan av sin hårda arbetstillvaro bildade han sig i konsthistoria och plöjde bibliotekshyllor med stor aptit. Speciellt intresserade han sig för förnuftsdyrkaren Herbert Spencers teorier och formulerade sin egen stoiska sanning med orden: "Skall man skapa verklig konst måste man söka stå ovan sitt eget öde". Mest fokuserade han dock på konsten och lärde sig allt om färglära och en hel del konstteori. Han tecknade flitigt och flera akvareller med landskapsmotiv tillkom under söndagspromenaderna. Åren 1920–1921 gick han igenom en "fullständig kurs i frihandsteckning" och "kurs i oljemåleri" för Gotthard Sandberg via korrespondensstudier på Hermods, parallellt skötte han sitt arbete som frisör. (källa)
  5. Då hon hade varit anställd några år sänkte bomullsväveriet lönebonusen. Missnöjet pyrde bland väverskorna. Den 2 april 1890 lämnade de vävstolarna och samlades på fabriksgården för att framföra sina synpunkter till företagsledningen. När Anna Särström och hennes arbetskamrater inte fick igenom sina krav gick de ut i en spontan strejk. Det fanns ingen fackförening som kunde organisera dem. I stället trädde den socialistiska arbetarklubben in och styrde strejken. Efter tre veckor gick de 500–600 kvinnorna segrande ur striden. Framgången vid bomullsväveriet startade en strejkvåg i Norrköping under senvåren och sommaren 1890. Den bidrog också till att Anna Särström och många andra arbetarkvinnor skolades in i den framväxande arbetarrörelsen. (källa)
  6. En av nöthårsmattornas stora designers, Märta Måås-Fjetterström, var verksam i många år i sin verkstad i Båstad. Hennes nöthårsmattor var handvävda av skickliga väverskor. De håller mycket hög kvalitet i både material och utförande. Hennes välbevarade nörhårsmattor betingar än i dag höga priser på auktioner. (källa)
  7. Vairë kallas även för "Väverskan". Maka till Mandos. (källa)
  8. Samtliga bildvävnader har tillkommit i samarbete med väverskan Brita Wattsgård, Vessigebro. Ridåerna till Tekniska nämndhuset i Stockholm och Svenska Mässan i Göteborg har utförts i samarbete med Handarbetets Vänner i Stockholm respektive Färgkraft i Lyrestad. (källa)
  9. Handarbetets vänner (HV) grundades 1874 under det fullständiga namnet Föreningen Handarbetets vänner på initiativ av Sophie Adlersparre. Föreningen grundades i syfte att främja den svenska textila slöjden och var en del av ett led i att ge kvinnorna en möjlighet till egen försörjning. Redan från början fanns parallellt med det konstnärliga arbetet en pedagogisk ambition, först som internutbildning och 1891 genom kurser för vävlärare. Handarbetets Vänner inrättade en mönsterateljé, delade ut uppdrag till väverskor runtom i landet och startade en utbildning av vävlärarinnor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.