Vårsalong Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vårsalong, varianter, uttal och böjningar av vårsalong

Vårsalong synonym, annat ord för vårsalong, vad betyder vårsalong, förklaring, uttal och böjningar av vårsalong.

Vad betyder och hur uttalas vårsalong

Vårsalong uttalas vår|sal|ong och är ett substantiv.

Ordformer av vårsalong

Singular

vårsalong
obestämd grundform
vårsalongs
obestämd genitiv
vårsalongen
bestämd grundform
vårsalongens
bestämd genitiv

Plural

vårsalonger
obestämd grundform
vårsalongers
obestämd genitiv
vårsalongerna
bestämd grundform
vårsalongernas
bestämd genitiv

Vårsalong är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vårsalong

  1. Han var son till expressbudet Johan Andersson och Hilma Åberg och från 1955 gift med Eivor Olsson. Han började redan 1933 och göra trägubbar i slöjden och fick som 14-åring arbete hos en träbildhuggare i Malmö där han efter sex års lära och studier via kvällskurser i yrkesskolan Malmö kunde avlägga gesällexamen som träbildhuggare 1943. Han fortsatte sin utbildningen vid Skulpturskolan i Lund 1944–1945 för att sedan fortsätta på Konstfackskolan 1945–1949 samt vidare på Kungliga konsthögskolan 1949–1954 och under ett flertal studieresor till Italien och Frankrike. Han tilldelades Stora konstlotteriets stipendium 1956–1956. Från 1950 börjar Per-Erik jobba med fria former på Konstakademin. Per-Erik har fortsatt arbeta trots hög ålder och så sent som 2016, 95 år gammal jobbade han vidare med det han kallar Husiestilen 2000 där nya mönster och former projiceras fram enligt en egenutvecklad metod. Han medverkade i en internationell utställning för akademielever i Milano 1954 och medverkade i Sveriges allmänna konstförenings vårsalonger i Stockholm samt Skånes konstförenings utställning i Malmö. Han var representerad i utställningen Skulpturer i miljö som visades i Eskilstuna 1959 och i utställningen Tolv målare, tolv skulptörer i Malmö. Hans konst består av dekorativa skulpturelement för byggnader, fasadplattor av gjutjärn, murreliefer, smidesgaller, fontäner samt nonfigurativa och halvabstrakta kompositioner. Per-Erik Willö finns representerad vid bland annat Nationalmuseum, Malmö museum och med ett smidesgaller vid Moderna museet i Stockholm. (källa)
  2. Hon medverkade i Skånes konstförenings höstutställningar i Malmö 1956–1959, Sveriges allmänna konstförenings vårsalonger på Liljevalchs konsthall, Nationalmuseums Unga tecknare, Stockholmssalongerna på Liljevalchs konsthall samt utställningen Sju målarinnor som visades i Spånga 1964. Hennes konst består av stilleben, interiörer och skildringar från trädgårdar och färgstarka collage. (källa)
  3. Han var son till jur. dr. J.J. ten Siethoff och Engla Schultz och från 1944 gift med Ylva Margareta Elisabet Ringqvist-ten Siethoff. Han studerade konst vid Berggrens och Isaac Grünewalds målarskolor innan han studerade vid Konsthögskolan 1946–1951 därefter företog han ett antal studieresor till Nederländerna och Frankrike bland annat med ett stipendium från H Ax:son Johnsons stiftelse. Bland hans offentliga arbeten märks en förlaga till en ridå för SF-biografen Röda Kvarn i Karlstad, neonljus till SAS kontorsbyggnad på Ulvsundavägen i Stockholm, en abstrakt väggdekoration för Kungsholmshallen, väggdekorationer på Hotell Malmen i Stockholm och sju mosaikväggar i natursten för HSB:s bostadsområde i Oxelösund. Hans konst var till en början influerad av de äldre akademieleverna men i slutet på 1940-talet övergick han till ett mer nonfigurativt måleri och består förutom nonfigurativa kompositioner av geometriska figurer samt polykroma träskulpturer som bär drag från Söderhavsfolkens avgudabilder. Tillsammans med Gun Setterdahl och Erik Svensson ställde han ut på Galleri Brinken i Stockholm 1950 och tillsammans med Bror Ingemar Fröberg och Olle Langert på Gummesons konsthall 1953 samt i Lycksele 1954 tillsammans med Lennart Gram och Rune Hagman. Separat ställde han bland annat ut i Halmstad och Linköping. Han medverkade i Nationalmuseums utställning Unga tecknare, HSB:s utställning God konst i alla hem, Folket till konsten på Liljevalchs konsthall samt Sveriges allmänna konstförenings vårsalonger. Som illustratör illustrerade han bland annat Karin Schultz ungdomsböcker Vintergator och stjärnvägar och Pansarhajar, skräcködlor och grottmänniskor. Makarna ten Siethoff är begravda på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm. (källa)
  4. Inledningsvis ägnade han sig på 1970-talet åt måleri men har själv karaktäriserat sin hantverksskicklighet som måttlig. Mot slutet av 1970-talet började han att arbeta med konceptuella konstprojekt, exempelvis Engångsuniversitetet 1978 och tillsammans med Leif Eriksson curaterade han utomhusutställningen Time Fuse Attitudes 1979, i Kullabergs naturreservat, som samlade ett antal verk av dåtidens mer namnkunniga internationella konceptkonstnärer. Sin verksamhet med skulpturala verk, som upptagit huvuddelen av hans konstnärliga karriär, inleddes 1980 då Nimis påbörjades. Vid denna tid gjorde postmodernismen sitt definitiva intåg på den svenska konstscenen. Vilks var en del av denna rörelse med konceptuellt inriktade konstnärer som tog avstånd från modernismens estetik, och lämnade bland annat in sig själv till vårsalongen på Vikingsberg i Helsingborg, och omvandlade sin egen bil till ett konstverk på höstutställningen hos Skånes konstförening. Ett annat konstprojekt är skapandet av den fiktiva staten Ladonia, som den 2 juni 1996 utropades som en självständig stat med en storleken på 1 km². (källa)
  5. 21 april – Den första svenska vårsalongen hålls på Liljevalchs konsthall i Stockholm, Sverige som motvikt till separatutställningarna. (källa)
  6. Vårsalongen, Liljevalchs - 1961–1967. (källa)
  7. År 2005 skapade Szenfeld utställningen Too much is never enough, som bestod av egna verk på temat återbruk. Utställningen visades för allmänheten på Kulturen i Lund, Regionmuseet Kristianstad och Falkenbergs museum. Under Stockholm Fashion Week i augusti 2006 producerade Szenfeld en gemensam modevisning med Gunilla Pontén. Samma år tilldelades hon stipendium från Konstnärsnämnden för papperskollektionen Paper Dolls som ställdes ut på Liljevalchs konsthall under Vårsalongen 2007. (källa)
  8. Hon har ställt ut separat på bland annat Galleri Dialog i Stockholm, Galleri Ängeln i Lund, Stockholm Art Fair, Galleri Nord i Örebro, Eskilstuna Konstmuseum, Archeus Fine Art i London, Art Fair Islington, Art Expo-01 i Javis Center New York och Fabien Fryns Fine Art Gallery i Marbella. Hon har medverkat i samlingsutställningar med Konstföreningen Kulturen i Nyköping, Sörmlandssalongen i Södertälje, Kulturhuset i Oxelösund, KRO-Sörmland, Liljevalchs vårsalong, Ekerums konsthall på Öland och Art Copenhagen. (källa)
  9. Åren 1994–2004 var Olsson föreläsare och undervisare inom serieteckning på Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg. Under de åren var han hos Vuxenskolan också jurymedlem för "Ungdomens Vårsalong". (källa)
  10. Hemert studerade vid Hovedskous målarskola i Göteborg 1959-1961 och vid Konstindustriskolan i Göteborg 1962-1964 samt Konstskolan Forum i Malmö 1976-1981. Separat har hon ställt ut på bland annat Ystads konstmuseum, Galleri Estetica i Malmö, Höganäs museum och i Lunds domkyrkas krypta samt medverkat i samlingsutställningar med Skånes konstförening, Art Fair i Stockholm, Liljevalchs vårsalong och på Krognoshuset i Lund. Bland hennes offentliga arbeten märks utsmyckningar vid Lasarettet i Lund, Trelleborg lasarettet och Länsarbetsnämnden i Kristianstad. Hon arbetar med kraftfulla penseldrag och intensivt pålagda färgytor samtidigt som hon kombinerar detta i målningarna med enkla finmejslade blyertsteckningar. Hemert är representerad vid Malmö museum, Ystads konstmuseum, Statens konstråd, Göteborgs konstnämnd, Malmöhus landsting, Östergötlands landsting och Laholms teckningsmuseum. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.