Vaccin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vaccin, varianter, uttal och böjningar av vaccin

Vaccin synonym, annat ord för vaccin, vad betyder vaccin, förklaring, uttal och böjningar av vaccin.

Vad betyder och hur uttalas vaccin

Vaccin uttalas vacc|in [-ksi´n] och är ett substantiv -et; pl. -er el. vaccin.

Vaccin betyder:

Ordformer av vaccin

Singular

vaccin
obestämd grundform
vaccins
obestämd genitiv
vaccinet
bestämd grundform
vaccinets
bestämd genitiv

Plural

vacciner
obestämd grundform
vacciners
obestämd genitiv
vaccinerna
bestämd grundform
vaccinernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

vaccin
obestämd grundform
vaccins
obestämd genitiv
vaccinen
bestämd grundform
vaccinens
bestämd genitiv

Vaccin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vaccin på Engelska

  • vaccine

Hur används ordet vaccin

  1. Vanligaste bakomliggande infektioner i Sverige är hepatit A, B eller C som alla orsakas av virus. Hepatit A smittar via förorenat vatten och mat medan de två andra smittar via blod och andra kroppsvätskor, främst genom smittade sprutor eller via sexuell kontakt. Trötthet, feber, illamående och kräkningar är tidiga symtom, men infektionen kan också vara symtomfri. Typiskt för hepatit är att ögonvitor och hud blir gula, och urinen kan bli mörkt rödaktig genom att färgämnet utsöndras via njurarna. Det finns vaccin mot hepatit A och B. (källa)
  2. De flesta grisar föds upp i Europa och Kina. De är allätare och ges varierat foder, ibland avfall från livsmedelsindustri och hushåll. Unggaltar brukar kastreras för att undvika lukt vid tillagning, galtlukten, men även sogrisar kan lukta. Galtlukten uppkommer på grund av två hanliga hormoner, androstenon och skatol. Kastreringen är smärtsam och har varit omdebatterad, idag finns ett "vaccin", immunokastrering, som ges två gånger under uppfödningstiden. Grisen vaccineras med en motsvarighet till tillväxthormonet GnRH som verkar genom att minska androstenon så att skatol hinner brytas ned i levern vilket gör att lukten inte uppkommer. I de flesta länder klipper man svansen på dem, så kallad svansklippning eller svanskupering för att de inte ska bita av varandras svansar men i Sverige är detta förbjudet. (källa)
  3. Havrix eller Epaxal är Hepatit A-vaccin som efter två doser med minst 6 månaders mellanrum ger ett mycket bra skydd i 20 år eller mer. En enkel dos ger endast skydd under cirka ett år men har det gått mer än 1 år så är det inte för sent att fylla på med dos två för att "väcka liv i skyddet igen". (källa)
  4. Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Efter infektion utvecklas immunitet mot ytterligare insjuknande. Dock kan EBV liksom flera andra herpesvirus finnas kvar latent i kroppen och reaktiveras i samband med nedsatt immunförsvar. (källa)
  5. De klassiska symtomen på tuberkulos är kronisk hosta med blodigt slem, feber, nattlig svettning och viktförlust. Infektion i andra organ kan ge en rad olika symtom beroende på vilket organ som är drabbat. Medicinsk diagnos av tuberkulos baseras främst på röntgenbilder av lungorna och tuberkulintest på huden. Mikroskopundersökning och bakterieodling av kroppsvätskor kan också användas. Tuberkulosbehandlingen är långvarig och omständlig och kräver många månaders intag av olika sorters antibiotika. Människans eget immunförsvar kan inte oskadliggöra tuberkelbakterien utan i stället bildar makrofager och lymfocyter inflammatoriska härdar i lungorna som går under namnet granulom. Tuberkulos förebyggs genom screeningtester och vaccinering, oftast med BCG-vaccin. (källa)
  6. Resistens betyder motståndskraft och syftar oftast på levande organismers förmåga att överleva påfrestningar. Exempelvis kan bakterier bli resistenta mot antibiotika och människor kan genom vaccin bli resistenta mot vissa sjukdomar. Multiresistent kallas en bakterie som har blivit resistent mot flera typer av läkemedel. (källa)
  7. Sjukdomen är ovanlig i Sverige tack vare den allmänna vaccinationen (MPR-vaccinet) som sker med en första dos vid 1,5 års ålder och en andra dos i samband med skolstarten. Vaccin har dock inte funnits under så lång tid och många i Sverige som är runt 40 år eller äldre har haft mässlingen som barn. Förr var sjukdomen mycket vanlig i Sverige. Mässling är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.