Vad betyder och hur uttalas vaccinatör
Vaccinatör uttalas vacc|in|at|ör [-ö´r] -en -er.
Ordformer och varianter av vaccinatör
Singular
- vaccinatör
- obestämd grundform
- vaccinatörs
- obestämd genitiv
- vaccinatören
- bestämd grundform
- vaccinatörens
- bestämd genitiv
Plural
- vaccinatörer
- obestämd grundform
- vaccinatörers
- obestämd genitiv
- vaccinatörerna
- bestämd grundform
- vaccinatörernas
- bestämd genitiv
Vaccinatör är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet vaccinatör
Zacharias Toppelius (1781–1831) blev först student i Åbo år 1797 och fortsatte sedan sina studier vid Uppsala universitet. Under det finska kriget arbetade han som fältskär, och tillsammans med sin far, som även var vaccinatör, reste han till Vuokkiniemi utanför Finlands gräns till Vita havet. Där bekantade han sig med de gamla finska runorna, och samlade dem till en bok, som han senare utgav under titeln Suomen kansan vanhoja runoja. Denna skrift blev senare föregångaren för Elias Lönnrots forskning.
Byggnaden omfattade två lärosalar, två kapprum och två bostäder. Där undervisade vid 1890-talets mitt en folkskollärare, som även var klockare, organist och vaccinatör samt en småskollärarinna. Redan 1885-1886 var den för trång och man utökade skolan åt söder med ytterligare en skolsal och dessutom två lägenheter för skolans lärare.
Endast sjutton år gammal utsågs han till klockare och vaccinatör, och han skötte dessa båda befattningar under en följd av fjorton år. För sitt nit om vaccinationen erhöll han också från Sundhetskollegium en silvermedalj. Under tiden fortsatte Hans de självstudier som han börjat, då han ännu var endast en liten pojke. Han lärde sig snickaryrket och vid trettio års ålder gifte han sig med en dotter till en häradshövding. År 1826 köpte han ett hemman i Bräcketorp, Edsleskog, av sina svärföräldrar. Han skänkte själv en stor summa pengar till det första skolbygget i denna socken, Edsleskogs kyrkskola, som stod klar 1841.
Enligt Skånekalendern 1876 fanns det 1876 en kvarn i Tarstad. Ägare var M Hanssons änka. Det fanns en smed som hette P Lindberg, en skräddare som hette Jöns Nilsson, en trädgårdsmästare som hette P Lorentzon och en målare G Lagerstedt, Barnmorskan och vaccinatören Elna Larsson bodde också i Tarstad 1874. 1904 fanns en ny barnmorska i byn som hette Klara Andersson.