Vad betyder och hur uttalas vagnpark
Vagnpark uttalas vagn|park.
Ordformer och varianter av vagnpark
Singular
- vagnpark
- obestämd grundform
- vagnparks
- obestämd genitiv
- vagnparken
- bestämd grundform
- vagnparkens
- bestämd genitiv
Plural
- vagnparker
- obestämd grundform
- vagnparkers
- obestämd genitiv
- vagnparkerna
- bestämd grundform
- vagnparkernas
- bestämd genitiv
Vagnpark är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet vagnpark
1951 införlivades Bomhus taxi och 1956 installerades kommunikationsradio i bilarna för att mer effektivt kunna utnyttja vagnparken. 1962 tog taxi över ambulanskörningarna i Gävle, Valbo och Hille kommuner. Första ambulansen var en begagnad Volvo 833. Man utökade sedan antalet ambulanser med bland annat en Opel Kapitän 1962 och en Ford Country Sedan 1964. Som mest hade man fem ambulanser. Ambulanstransporterna övertogs 1974 av brandkåren i Gävle. 1964 ändrade föreningen namn till Gävle Taxi Ekonomisk förening.
Den äldre vagnparken har i viss mån bevarats av Roslagsbanans Veterantågsförening.
Vagnparken består av Volvo 7700, sedan augusti 2006 av MAN Lion's City, sedan årsskiftet 2015-16 av Mercedes-Benz Citaro, samt sedan 2015 även av några Solaris Urbino 12. Samtliga bussar är av lågentré- eller låggolvstyp och drivs av naturgas med biogasinblandning (CNG). Undantagna är de äldre Citaro-bussarna från 2016 vilka drivs av biodiesel (RME). Malmös stadsbussar är gröna, som alla Skånetrafikens stadsbussar. 2006 - 2007 köptes 111 nya bussar in, och 69 gamla som behölls rekonditionerades. År 2017 ska 86 av stadsbussarna ersättas av nya bussar.
Diligenstrafiken hade då reducerats till en obetydlighet. Postverkets inkomst av sålda diligensbiljetter 1888 utgjorde sammanlagt 441 kronor 60 öre. I avseende på diligensernas konstruktion skilde man mellan kupéer, med plats inuti vagnen för fyra, och kalescher med plats för två personer. År 1893 fanns i postverkets vagnpark tjugo kupéer och 45 kalescher. Med undantag av en kupé och en kalesch, vilka skulle införlivas med ett blivande postmuseum, såldes de övriga 44 kalescherna till Arméförvaltningen.