Vaktmästarbostad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vaktmästarbostad, varianter, uttal och böjningar av vaktmästarbostad

Vaktmästarbostad synonym, annat ord för vaktmästarbostad, vad betyder vaktmästarbostad, förklaring, uttal och böjningar av vaktmästarbostad.

Vad betyder och hur uttalas vaktmästarbostad

Vaktmästarbostad uttalas vakt|mäst|ar|bo|stad och är ett substantiv.

Ordformer av vaktmästarbostad

Singular

vaktmästarbostad
obestämd grundform
vaktmästarbostads
obestämd genitiv
vaktmästarbostaden
bestämd grundform
vaktmästarbostadens
bestämd genitiv

Plural

vaktmästarbostäder
obestämd grundform
vaktmästarbostäders
obestämd genitiv
vaktmästarbostäderna
bestämd grundform
vaktmästarbostädernas
bestämd genitiv

Vaktmästarbostad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vaktmästarbostad

  1. Byggnaden var landets första renodlade och mera differentierade bankhus. Valv och arkiv placerades i källaren. Ovanpå denna, i gårdens mitt, placerades den 13 meter höga glastäckta bankhallen som smyckats med stucco lustro, målade gipsfestonger och väggmålningar av Georg Pauli föreställande Stadsgården, Riddarholmen och Kornhamnstorg. Runt bankhallen fanns ursprungligen rum för bokhållare, fondavdelning och i entrén mot gatan fanns Stockholms första mekaniska dörr. Mezzaninvåningen innehöll rum för maskinskrivare och ovan denna fanns direktions- och sammanträdesrum. På fjärde våningen inreddes vaktmästarbostäder och personalrum samt det stora styrelserummet, vilket var dekorerat med skulpterade pilastrar och gobelänger av Alf Wallander. (källa)
  2. Hedemora gammelgård är en hembygdsgård i Hedemora. Gården är invigd 1915 (året innan Sveriges Hembygdsförbund bilades) och är en av de äldsta i landet. Till hembygdsgården hör en samling av cirka 4 500 gamla föremål, främst liar, då Hedemora i äldre tider var känt för sitt liesmide. På somrarna har gården kaféverksamhet och Hedemoras officiella midsommarfirande är förlagt till gammelgården. I gammelgården kan man också beskåda en minnessten över Kerstin Hed och en byst föreställande Karl Trotzig, skapad av konstnären Arvid Backlund. Totalt består gammelgården av 12 byggnader, förutom toaletter och scen. Inne på området står även den före detta vaktmästarbostaden till Petersburg, stadens vattenverk och före detta ångkraftverk, vilket ligger strax intill. (källa)
  3. Örbys "nya" skola placerades på skolgårdens västra sida med ingång från Sköldingevägen. Huset består av en byggnadskropp på 50 x 11 meter och har 3½ våningar. I souterrängvåningen fanns bland annat bassängbad, träslöjdsal, kök, matsal och husets pannrum samt vaktmästarbostaden. På bottenvåningen låg ursprungligen sex klassrum och lärarrum samt gymnastiksalen som inrymdes i en flygelbyggnad. På våning 1 tappa låg sex klassrum och på våning 2 trappor inrättades specialrum som ritsal, sysal, musikrum, rum för naturkunnighet och ett friluftsklassrum där man undervisade lungsjuka elever. Totalt fanns plats för omkring 470 elever. Sedan 1915 har en del förändringar skett, bland annat har den ursprungliga planlösningen förändrats och de gamla lärosalarna har fått nya funktioner men bevarar fortfarande sin ursprungliga karaktär. (källa)
  4. Av Söderskjutbanan kvarstår idag bland annat markörgrav, kulfång, skjutvallar och skytteramper. Av skjutbanans byggnader återfinns bland annat grunden efter en skyttepaviljong som låg på Huddingesidan strax norr om Myrängsskolan. Byggnaden kallades även Storstugan eller Söderpaviljongen och mätte 35x10 meter. I paviljongen rymdes vaktmästarbostad, expedition, rum för vapenvård och vapenskåp. I närheten märks den långsmala grunden efter en skytteramp för 300 meters skytte. De skjutvallar som finns kvar idag har använts vid 300-metersskytte med gevär. De ytliga marklagren vid den tidigare skjutvallen för 200- och 300-metersbanan är förorenade av bland annat antimon, bly och koppar. I östra delen av den forna anläggningen finns skytterampen för pistolskytte kvar. (källa)
  5. I dalgången längs Kräppladiket finns lämningar efter Söderskjutbanan, anlagd 1942 och nedlagd mellan 1975 och 1984. Markörgravar och skjutvallar kan man se vid den gamla byvägen. På Huddingesidan låg den numera rivna skyttepaviljongen som rymde vaktmästarbostad, expedition, rum för vapenvård och vapenskåp. Under åren 1943-45 fanns ett flyktingläger för baltiska flyktingar. Lägret kallades Fagersjö och bestod av baracker som ställts upp på pålar i våtmarken omgärdade av stängsel. (källa)
  6. I skolan rymdes från början utöver källarplan 32 lektionssalar, men det fanns också bespisningslokal, skolbad med bassäng, vaktmästarbostad och högst upp på gaveln en sal för friluftsundervisning för hälsoklasserna. Skolan stod färdig 1925. Asplunds världsrykte har gjort den till ett internationellt resmål bland arkitektstudenter. (källa)
  7. Virkby kyrka ritades av arkitekt Mikael Nordenswan och färdigställdes år 1953. Kyrkobyggnaden har en kyrksal, en församlingssal, vaktmästarbostad, diakonimottagning och dagrum. Innan kyrkan byggdes, firades gudstjänst i Virkby samlingshus, som äldre Virkbybor ofta kallar "Tikkutalo". Samlingshuset förstördes i en eldsvåda år 2019. Lojo församling köpte en tomt för kyrkan av Kyrkstad gård år 1940. Grundstenen lades i september 1952 och bygget stod färdigt år 1953. Lojo kalkverk donerade största delen av byggmaterialet. Först kallades byggnaden Sydlojo församlingshem och namnet Virkby kyrka började man använda år 1989. Virkby kyrkas kyrkklockor invigdes på julaftonen 1958. (källa)
  8. Fastigheten innefattade förutom biografsalong, även tre butikslokaler, tandläkarmottagning och vaktmästarbostad. Byggnaden uppfördes i armerad betong med utvändig isolering. Entreprenör var AB Armerad Betong och inredningsarbetena utfördes av Kochs Snickerifabriker. De elektriska installationerna utfördes av Förenade Elektriker. För bildprojektionen användes två Erneman V projektorer, försedda med Brenkert högintensitetslampor. Den ursprungliga bildrutan förstorades 90 000 gånger. Ljudanläggningen var av Aga-Baltics fabrikat och salongens akustisk kom till genom den så kallade "research counsil standard"-metoden. (källa)
  9. Uppdraget att rita huset gick till Stockholmsarkitekten Carl Österman. Östermans byggnad reser sig i tre våningar med vind samt källare. Fasaderna gjordes strikt symmetriska och har en välartikulerad putsarkitektur med formgjutna gipsornamenten och dekorerade burspråksutdragna tornbyggnader. Huset var påkostat och utrustades redan från början med gasljus, badrum och torrklosetter. Där badrummet var Värmlands första. Konstnären Olof W Nilsson målade vägg- och takmålningarna i trapphuset. I källaren fanns förutom vaktmästarbostad även bagarstuga, tvättstuga och vedbodar. (källa)
  10. I Olovslundsskolan bedrivs numera undervisning i årskurserna 1–6 samt förskoleklass. En ombyggnad av skolan gjordes 1988–1989. Olovslundsskolan består av två sammanbyggda delar. En fyra våningars huskropp ligger parallellt med Gustav III:s väg. I översta våningen finns samlingssalen, därunder ligger gymnastiksalen. Under denna förlades expedition, lärarrum och vaktmästarbostad. Lokalerna för vaktmästaren används numera för andra ändamål. I bottenvåningen finns skolans bibliotek och andra lokaler som under årens lopp haft olika funktioner, till exempel naturkunnighetssrum, slöjdsalar, teckningssal, musiksal samt lokaler för skolhälsovård. Vinkelrätt mot huskroppen utefter Gustav III:s väg ligger den svängda delen av byggnaden, som går utmed Åkerslundsgatan. Denna del av skolbyggnaden är svängd så att ytterväggarna utgör cirkelbågar med cirka 150 meters radie. I den svängda delen av skolbyggnaden ligger korridorerna med klassrum. Längst ned i klassrumsdelen fanns bland annat en liten gymnastiksal, skolbadet med en liten simbassäng och ett skolkök. Dessa utrymmen har på senare tid gjorts om till måltidslokaler och personalrum. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.