Vad betyder och hur uttalas vaktparad
Vaktparad uttalas vakt|par|ad.
Ordformer och varianter av vaktparad
Singular
- vaktparad
- obestämd grundform
- vaktparads
- obestämd genitiv
- vaktparaden
- bestämd grundform
- vaktparadens
- bestämd genitiv
Plural
- vaktparader
- obestämd grundform
- vaktparaders
- obestämd genitiv
- vaktparaderna
- bestämd grundform
- vaktparadernas
- bestämd genitiv
Vaktparad är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet vaktparad
Beriden vaktparad (också kallad beriden högvakt) genomförs idag av enheter ur Livgardet åtföljda av den beridna Livgardets Dragonmusikkår som svarar för musikarrangemangen under själva paraden. Denna verksamhet är baserad i Livgardets kavallerikasern, tidigare formellt K1, på Östermalm. Beriden vaktparad sker för närvarande utvalda dagar (cirka 40–45 totalt) under perioden april–augusti. Vid beriden vaktparad sitter vakten av hästarna före själva vaktavlösningen medan musikkåren förblir till häst. Högvaktstjänsten utförs till fots.
Vaktparaden anländer till Kungliga Slottet (originaltitel: Arrivée de la garde au Palais Royal I) är en svensk-fransk kortfilm från 1897 med regi och foto av Alexandre Promio. Filmen som är en halv minut lång är en av de allra första journalfilmerna som producerades i Sverige. Filmen premiärvisade den 3 juli 1897 på Lumières Kinematograf i Gamla Stockholm.
Den 27 september 1984 hölls en ceremoni över avvecklingen av regementet, som officiellt upphörde den 30 september 1984. Från den 1 oktober 1984 var försvarsområdesstaben samt Livgardets dragoner administrativt underställda Svea livgarde. Livgardets dragoner utgjorde en kavalleribataljon inom Svea livgarde. Förläggningen på Lidingövägen kvarstod, men beteckningen K 1 byttes till LGD, en beteckning som emellertid skulle komma att ersättas av den gamla beteckningen (K 1) redan hösten 1987 efter beslut av dåvarande arméchefen Erik Bengtsson. Från den 1 oktober 1984 utgjordes bataljonen av Livskvadron och 2. skvadron. Livskvadronen stod för garnisonstjänst genom den beridna vaktparaden och 2. skvadronen utbildade militärpoliskompanier. Stockholms stabskompani bildade 3. stabsskvadronen och en beredskapsskvadron bildades, 4. skvadronen.