Valdistrikt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder valdistrikt, varianter, uttal och böjningar av valdistrikt

Valdistrikt synonym, annat ord för valdistrikt, vad betyder valdistrikt, förklaring, uttal och böjningar av valdistrikt.

Vad betyder och hur uttalas valdistrikt

Valdistrikt uttalas val|di|strikt och är ett substantiv.

Ordformer av valdistrikt

Singular

valdistrikt
obestämd grundform
valdistrikts
obestämd genitiv
valdistriktet
bestämd grundform
valdistriktets
bestämd genitiv

Plural

valdistrikt
obestämd grundform
valdistrikts
obestämd genitiv
valdistrikten
bestämd grundform
valdistriktens
bestämd genitiv

Valdistrikt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet valdistrikt

  1. Ett valdistrikt är ett område med röstberättigade i ett val.
  2. Valdistrikten i Sverige brukar bestå av mellan 1 000 och 2 000 personer. Det finns ingen absolut övre eller undre gräns för storleken på ett valdistrikt, det minsta har bara ett par hundra röstberättigade och de största över 2 000.
  3. Länsstyrelsen beslutar om indelningen i valdistrikt på förslag av kommunfullmäktige. Sådana beslut måste ha fattats senast den 1 december året innan valåret för att gälla vid nästa val.
  4. Vid valet 2006 fanns det 5 783 valdistrikt, vid valet 2010 fanns det 5 668 valdistrikt och vid valet 2014 fanns 5 837 det valdistrikt i landet (exklusive s.k. "onsdagsdistrikt") och 2018 fanns det 6004 valdistrikt.
  5. I varje valdistrikt finns en vallokal. Det är valnämnden i kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska användas som vallokaler. Vallokalen är endast öppen på valdagen och det är endast de väljare som bor i valdistriktet som fårösta där.
  6. På valdagen räknas valsedlarna per valdistrikt varvid man även lägger till förtidsrösterna. Detta redovisas som distriktets valresultat på valmyndighetens hemsida.
  7. De förtidsröster som inte hinner till sitt valdistrikt på valdagen samlas i ett särskilt 'onsdagsdistrikt' och räknas samman där. Ett onsdagsdistrikt motsvarar en kommunvalkrets eller kommun om kommunen inte är valkretsindelad. Detta för att valhemligheten inte ska röjas.
  8. Lantmäteriverket har utvecklat en GIS-applikation som hjälper länsstyrelserna och kommunerna att på ett säkert sätt redigera gränserna för valdistrikten. Valdistrikten finns inritade på en digital karta som tillsammans med folkbokföringsuppgifter ger möjlighet att inför valen ta fram valdistrikt med optimal indelning. Valresultatet i enskilda valdistrikt kan enkelt följas med hjälp av klickbar webbkarta som till valet 2006 vidareutvecklades och blev helt automatiserad. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.