Vallåt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vallåt, varianter, uttal och böjningar av vallåt

Vallåt synonym, annat ord för vallåt, vad betyder vallåt, förklaring, uttal och böjningar av vallåt.

Vad betyder och hur uttalas vallåt

Vallåt uttalas vallåt uppdelas vall|låt och är ett substantiv.

Ordformer av vallåt

Singular

vallåt
obestämd grundform
vallåts
obestämd genitiv
vallåten
bestämd grundform
vallåtens
bestämd genitiv

Plural

vallåtar
obestämd grundform
vallåtars
obestämd genitiv
vallåtarna
bestämd grundform
vallåtarnas
bestämd genitiv

Vallåt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vallåt

  1. Song from the Valley (Vallåt från Hammerdal) – 3:33. (källa)
  2. Vallåtar och lockrop användes främst som ett arbetsredskap for att hålla samman djurflockarna i skogen, skrämma bort rovdjur samt för meddelanden mellan olika fäbodar. Dessutom finns, som med all musik, en estetisk och nöjesinriktad aspekt. Generellt är vallmusiken funktionell musik, byggd på variation och improvisation utifrån ett tonförråd och korta melodiska formler. För att locka hem djuren eller skicka meddelanden användes kohorn, näverlur eller vokala lockrop som har många olika dialektala benämningar, kulning, kaukning, hojning med flera. För locksignaler och meddelanden av typen "jag har tappat bort en ko" användes olika melodifraser med bestämd innebörd, så att andra kunde avläsa signalerna. Fäboddrift och vallmusik verkar ha varit i bruk åtminstone från medeltiden i det skandinaviska området och avvecklingen skedde under senare delen av 1900-talet i Sverige. Förutom den funktionella musiken musicerade man på fäbodarna också med att sjunga visor och spela på spelpipor och andra enklare blåsinstrument som näverlapp samt längre fram i tiden gitarr och dragspel. (källa)
  3. Vallåt från Jämtland – 1:51. (källa)
  4. Monolog 17 över "Vallåt från Enviken" för cello solo (1977). (källa)
  5. "Vallåt från Gnarp efter Pelle Schenell". (källa)
  6. "Vallåtspolska av Pers Erik"– 3:00. (källa)
  7. Karin Edvardsson Johansson, född 26 augusti 1909 i Transtrands församling, dödär 18 februari 1997, var en av de mest kända utövarna av de lockrop som i folkmun kallas för kulning. Hennes lockrop dokumenterades av bland andra Svenskt visarkiv, Sveriges Radio och Dalarnas museum. Ett urval av dessa inspelningar finns utgivna på skiva. Ett exempel är "Lockrop och vallåtar", Caprice Records, 1995. Karin Edvardsson avled 1997. (källa)
  8. Vallåtar efter Nöstmo Halvar (trad, arr EEE/Lena Willemark) – 6:28. (källa)
  9. "Pelle Schenell var en sällsynt musikbegåvning, som borde ha utbildats och som under den förutsättningen skulle ha fört honom till eliten bland våra tonsättare, Hans melodiska ingivelse flödade, och hans öra för harmoni var utpräglat och naturligt. De kompositioner han strödde omkring sig var i regel avsedda till dans, men en del var även gånglåtar, visor eller vallåtar. Valser i stor Strauss- eller Waldteufelstil komponerade han också, och de var fullt jämförliga med dessa stora föregångares...". (källa)
  10. 1995 – Lockrop och vallåtar. Återutg. av RELP 5017. Caprice CAP 21483. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.